Annons

Vill du att dina järnklubbor ska hjälpa dig med längd, precision eller gå rakt?

Cobra Golf

Vill du ha längd, precision eller känsla från dina järnklubbor?

Det är skillnad på golfklubbor och golfklubbor. Inte minst gäller det järnklubbor där utbudet är enormt. Här kommer en guide så att du kan hitta rätt i det stora utbud som finns idag. Vilken järnklubba passar dig bäst?

Text: Cobra Golf • 2021-03-29 Uppdaterad 2021-03-29

När du ska välja nya järnklubbor är det alltid bäst att göra en custom fitting. Då kommer du att få hjälp av ett proffs med att hitta rätt klubba för din sving, och du kommer dessutom att se på bollbanan och värden i en launch monitor hur olika klubbor och skaft påverkar dina slag. Det är kul, men också en stor upplevelse att se vad som händer under en custom fitting. Plus att du efteråt vet att du får klubbor som passar just dig

Men innan du tar dig till din fitting kan det vara bra att ha ungefärlig koll på vilka modeller som kan passa just dig. Titta på Cobras guide ovan, eller läs på lite mer på djupet nedan om de sex olika järnklubborna som de erbjuder i år. Det är som sagt stor skillnad mellan olika klubbor, och när du får klubbor som passar ditt spel blir golfen roligare.

Cobra KING RF MB

Det finns på riktigt golfare som får högre puls när de tittar på Cobra RF MB Forged. Det smäckra klubbhuvudet, de rena linjerna av en bladklubba och inte minst färgen gör det här till en av de vackraste klubborna som någonsin har skapats. Men det ska sägas på en gång: det här är inte en klubba för vem som helst. Det lilla klubbhuvudet, bladkonstruktionen och de traditionella loften gör att du ska ha en bra bollträff för att uppskatta de här klubborna. Har du en bollträff som gör att dina klubbor har slitmärken mitt i sweet spot, så kommer du att älska responsen som du får av de här klubborna. Det här är klubbor som du kan forma dina slag med: en draw när det behövs, en fade för att komma åt den där jobbiga flaggan, en punch när det blåser rak motvind… Om golf betyder allt för dig, då kommer de här klubborna att betyda allt för dig.

Klubban är smidd i fem steg för att stålet ska få en struktur som effektivt dämpar vibrationer, för dig innebär det en underbart mjuk känsla som du bara hittar i en smidd bladklubba på den här nivån. För att få tyngdpunkten helt centrerad på bladet har en tungstensvikt placerats långt ned i tån, det gör det lättare för dig att forma slagen och du får direkt feedback på var på klubban du träffar bollen. Till sist några ord om loften. RF MB har traditionella nummer på loften. Med en bladklubbas högre tyngdpunkt behöver Cobra inte trycka ner bollbanan, det gör att järnsjuan har 34,0° loft och PW har 46,0°. Är du en ballstriker kommer du att älska bollbanan du får med RF MB.

RF MB kommer med KBS C-Taper 120 stålskaft och Golf Pride Tour Velvet Align-grepp med Cobra Connect som standard. Fler skaft och grepp finns att tillgå vid en custom fitting. Finns bara för högerspelare.


Cobra KING Tour MIM

Så här är det: Den mjuka känslan i en smidd bladklubba är fantastisk, men formen i en cavity back ger dig en mycket mer förlåtande klubba. Hittills har du alltså fått välja mellan känsla och förlåtande egenskaper. Men ny teknik gör att gamla sanningar inte längre gäller. MIM – Metal Injection Molding – är ett nytt sätt att gjuta metall. Istället för att gjuta med smält, trögflytande metall, så maler du ner metallen till ett mjöl, blandar in ett vax och sprutar sedan under extremt högt tryck in denna pasta i en gjutform. När metallen hettas upp smälter vaxet bort och metallmjölet binds samman till en metall med små, små håligheter. Dessa håligheter skapar en struktur som effektivt dämpar småvibrationer, och ger en känsla som många säger är ännu mjukare än hos en smidd klubba. Lägg därtill en cavity back-design som ger förlåtande egenskaper, och du har en tourklubba med fantastiskt mjuk känsla och utmärkta förlåtande egenskaper. Precis som på RF MB har Cobra försett klubborna med en tungstensvikt längst ned och ut i tån för att centrera tyngdpunkten bakom sweet spot.

Det här är en klubba för dig som ser dig som en bättre spelare och som vill ha en smäcker klubba, men med förlåtande egenskaper. Den funkar från tourspelare upp till kanske 15 i handicap. Du ska ha en hyfsat jämn bollträff för att hantera det lite mindre klubbhuvudet, och du ska gilla en riktigt mjuk bollträff.

Tour MIM kommer med KBS $-Taper 120 stålskaft och Lamkin Crossline-grepp med Cobra Connect som standard. Fler skaft och grepp finns att tillgå vid en custom fitting.


Cobra KING Forged Tec

Statistiken är tydlig. Det finns slag att spara på om du slår längre. Många slag. Mest handlar snacket just nu om att slå längre med drivern, men självklart är det en fördel om du också kan slå din järnåtta tio meter längre men ändå landa med samma infallsvinkel. När Cobra utvecklade Forged TEC var det med målet att ta fram en klubba som tilltalade den bättre spelaren rent utseende- och storleksmässigt, men som tack vare en modern konstruktion skulle ta en Players-klubba till en helt ny nivå vad det gäller längd.

Hemligheten med Cobra Forged TEC är att klubban har en ihålig konstruktion. Ihåligheten har framförallt två stora fördelar: 1. Den tunna träffytan tillåts flexa på samma sätt som den gör i en driver för ökad trampolineffekt och därmed mer längd. 2. Tyngdpunkten sänks betydligt vilket är bra för de förlåtande egenskaperna, men framförallt ger en låg tyngdpunkt en högre utgångsvinkel. Eftersom den duktigare spelaren sällan har problem med att slå bollen högt, så kan Cobra utnyttja den högre utgångsvinkeln till att minska loften i klubborna för mer längd. Du får alltså samma höjd och bollbana som med en traditionell järnklubba, men bollen flyger en, ibland två, klubbor längre vilket gör underverk för ditt spel.

Två andra saker finns att säga om konstruktionen av Forged TEC. Först att klubborna har försetts med en tungstensstav i sulan för att få mer massa direkt under sweetspot och därmed bättre respons på träffen samt möjlighet att forma slagen. Den andra är att ihåligheten har fyllts med ett poröst skum som effektivt dämpar ljudet och ger en mjukare känsla.

Forged TEC kommer med KBS $-Taper Lite stålskaft eller Project X Catalyst 80 grafitskaft samt Lamkin Crossline-grepp med Cobra Connect som standard. Fler skaft och grepp finns att tillgå vid en custom fitting. Forged TEC finns även som ONE Length.


Cobra Radspeed

Två saker utmärker Cobra Radspeed; De är extremt förlåtande och de går riktigt, riktigt långt. Två egenskaper som de allra flesta golfare vill ha, och därför passar också Radspeed väldigt många golfare. Handicapmässigt kan du vara låg singelhandicappare ända upp till hcp 25. Det gemensamma är att du vill att golf ska vara enkelt, och att långt och rakt är ditt motto. Längden med Radspeed är fantastisk, men det du antagligen kommer att älska med klubborna är den mjuka känslan i bollträffen.

Rent tekniskt så är det ett mediumstort klubbhuvud med mycket massa i tå och häl för att göra klubban förlåtande. Träffytan är smidd och väldigt tunn för att ge dig längre slag och en skön känsla. Den mjuka känslan förstärks ytterligare av den 3D-printade platta som monterats på baksidan av träffytan. Fackverkskonstruktionen på den plattan sparar vikt, men framförallt är den extremt effektiv på att dämpa vibrationer så att du får uppleva den där smörkänslan i varje slag. Avslutningsvis är greppen försedda med Cobra Connect som du kan koppla till appen Arccos Caddie för att automatiskt samla in statistik på alla dina slag ute på golfbanan. Det är ett fantastiskt hjälpmedel för att du ska få koll på dina styrkor och svagheter som golfare, och framförallt för att lära dig hur långt du slår med varje klubba. Statistik visar att de som började använda Arccos under 2020 sänkte sin handicap i snitt med 5,02 slag tack vare den information de fick från Arccos. Köper du ett set med Cobra Radspeed kan du utan kostnad beställa sensorer till dina resterande klubbor, och få full koll på ditt spel.

Som kuriosa kan nämnas att både Rickie Fowler och Bryson DeChambeau använder Radspeed som långa driving irons som komplement till sina vanliga järnklubbor. Så bra är de.

Cobra Radspeed kommer med KBS Tour 90 stålskaft eller UST Recoil 460 ESX grafitskaft samt Lamkin Crossline-grepp med Cobra Connect som standard. Fler skaft och grepp finns att tillgå vid en custom fitting. Finns för både herr och dam samt i ONE Length.


Cobra T-Rail 2.0

Alla vet att golf är roligare ju bättre slag du slår. Att det är kul att se bollen flyga högt. Och rakt. Så när Cobras utvecklare diskuterade hur de skulle konstruera en extremt lättspelad klubba, landade de ganska snabbt i att den skulle byggas som en hybrid. Ihålig och med bred sula. Den breda sulan gör att klubborna inte gräver ner sig i marken, men framförallt sänker en bred sula tyngdpunkten rejält. Och med en låg tyngdpunkt får bollen en brantare utgångsvinkel, något som är helt avgörande för spelare som inte alltid träffar bollen så bra. En ihålig konstruktion gör dessutom klubborna mer förlåtande när du inte träffar mitt i sweet spot, plus att träffytan tillåts att flexa som på en driver. Mer höjd + mer förlåtande + högre bollhastighet = Längre slag.

Ett standardset av T-Rail består av en hybrid som längsta klubba, och därefter fem järnklubbor byggda som hybrider. Men du kan mixa klubborna hur du vill, kanske två hybrider istället för en, eller ett set med bara järnklubbor med hybridkonstruktion. T-Rail blev en försäljningssuccé när de lanserades förra året och sålde snabbt slut över hela världen. Nu är klubborna tillbaka med en liten ansiktslyftning, och Cobra räknar med att det blir samma stora efterfrågan i år. T-Rail finns för både herr och dam.


Cobra F-Max Airspeed

Det snackas idag väldigt mycket om spelare som svingar golfklubban extremt snabbt, och att det är ett problem för golfens framtid. För de allra flesta är dock hög svinghastighet inte något problem. Långt därifrån. De allra flesta golfare har egentligen motsatt problem – att deras svinghastighet inte är tillräckligt hög för att få bollen att flyga med traditionella golfklubbor. Det är för denna stora grupp av golfare som Cobra har utvecklat F-Max Airspeed.

Känner du att du inte svingar dina klubbor lika snabbt som andra gör, då finns det en hel del hjälp att få från dina klubbor. Det viktigaste är att byta till riktigt lätta klubbor, för med lätta klubbor kommer du att svinga dina klubbor snabbare, vilket gör att bollen flyger längre. Nästa viktiga sak för att få bollen att flyga för de med lägre svinghastighet är att använda klubbor med mer loft. För snabbsvingande golfare är trenden att sänka loften, men för de med lägre hastighet i klubban är det tvärtom. De ska ha mer loft för att få bollen högre upp i luften och därmed längre slag. Här hjälper dessutom mycket vikt i sulan till för att skapa en högre utgångsvinkel med mer spinn.

Det är precis efter dessa förutsättningar som Cobra har byggt sina F-Max Airspeed. Alla delar i klubban – klubbhuvud, skaft och grepp – har gjorts lättare. Till och med färgen på skaften har plockats bort för att spara några gram. Loften på klubborna är 2–4° högre än Cobras andra järnklubbor, de har mycket vikt i sulan och dessutom har de mer offset än andra modeller för att bota en slice. Finns för både herr och dam.


Kan ONE Length vara något för dig?

ONE Length innebär att alla järnklubbor och hybrider är lika långa, oftast i längden av en järnsjua på 37,5”. Med samma längd på alla dessa klubbor kan du ha samma uppställning och samma sving för alla dina järnslag. Och när du slår en och samma sving hela tiden kommer din sving självklart att bli jämnare.

ONE Length-spelare upplever att deras bollträff förbättrats avsevärt efter ett byte till ONE Length. De upplever också att deras spel blir jämnare, och det är säkert därför som de i undersökningar år efter år är Cobras mest nöjda kunder. Du har nog aldrig träffat på en golfare som sagt att deras svåraste klubba är järnsjuan, tvärtom är sjuan den vanligaste favoritklubban. Eftersom ONE Length bygger på en järnsjua är det som att ha en bag full med bara favoritklubbor. ONE Length är en revolution som precis har börjat. Vill du ha en jämnare bollträff med dina järnklubbor så kan lösningen mycket väl vara ONE Length.

Både Radspeed och Forged TEC finns som ONE Length, och dessutom finns Radspeed hybrider som ONE Length. Det är hög tid för dig att prova ONE Length.


Boka tid för custom fitting 

Funderar du på nya klubbor i år ska du kontakta din lokala pro och boka en tid för custom fitting av Cobraklubbor. Eller så passar du på när Cobra Fitting Days kommer till en plats nära dig. Cobras fittingexperter åker runt i landet och har bilen full med årets alla klubbor och skaft, och de har dessutom vidtagit åtgärder för att göra din fitting så coronasäker det går genom att bara jobba med bokade tider och med en spelare åt gången.

 Här kan du se vilka klubbar Cobra besöker under säsongen


Text: Cobra Golf • 2021-03-29
PartnerCobra/PumaJärnUtrustning
Rulla till toppen