Sverige ingår i nytt stort internationellt forskningsprogram inom golf och grönytor. Genrebild: Getty Images

Miljonsatsning på grönyteforskning

Nordiska Sterf inleder samarbete med USGA och R&A.

Text: Olof Åsgård • 2024-05-23 Uppdaterad 2024-05-23

Sterf är de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse. I det nystartade programmet International Turfgrass Research Intitative går Sterf ihop med världens två största golforganisationer och finansiärer inom golf och grönytor – USGA och R&A. 

– Samarbete över landsgränserna är det enda sättet att möta framtiden. Därför ser vi fram emot att arbeta med våra kollegor i USGA och R&A, och stötta och inspirera forskare världen över, säger Bruno Hedlund, ordförande i Sterf.

I programmet ska de tre organisationerna investera totalt 8,2 miljoner kronor under tre år för forskning inom:

  • Hållbar användning av vatten
  • Optimerad och hållbar skötsel av grönytor med fokus på minimerad användning av växtskyddsmedel
  • Biologisk mångfald i ett landskapsperspektiv
  • Klimat och koldioxidbalans

– Vi är övertygade om att internationellt samarbete är helt avgörande för att kunna skapa den kunskap och de verktyg som golfen behöver för att möta framtida utmaningar. Internationellt samarbete ger oss mer forskning för varje investerad krona, och vi får tillgång till den bästa expertisen i många länder. Det är särskilt viktigt för en liten sektor som golf- och grönytesektorn, säger Maria Strandberg, direktör i Sterf.

Lyssna på senaste avsnittet av 18 min med Svensk Golf


Bryson, Ludvig, Rory och intrycken på plats i Pinehurst

Delar av poddteamet har lämnat North Carolina efter hyperdramatiskt US Open och sluter upp med hemmabasen för att snacka ner det hela. Följ med när Ola Wenström, Eric Franzén och Wille Schauman sveper över Pinehurst ugnsbakade greener, Bryson 2.0, grisvärmen, Ludvig Åbergs US Open-debut, Rorys sorti från området och mycket mer.

Läs också:


Text: Olof Åsgård • 2024-05-23
NyheterGolfsverigeNyheterR&ASterfUSGA
Rulla till toppen