Foto: Forshaga Deje Golfklubb.

Golfklubben räddad av lokala företagare

Tre lokala företagare tar över ägandeskapet av värmländska Forshaga Deje GK.

Text: Tommy Jeppsson • 2024-02-13 Uppdaterad 2024-02-13

Denna text publiceras i samarbete med Golfbranschen.se – På Golfbranschen.se hittar du nyheter, reportage, intervjuer och artiklar om alla delar av golfbranschen – golfklubbar, golfbanor, leverantörer och golfresor, både arrangörer och destinationer.

Forshaga Deje Golfklubbs framtida öde har svävat i ovisshet ända sedan förre ägaren, Kenneth Wahlström, gick bort 2021. Han drev Kewab som är ett entreprenadföretag.
– Han var en känd företagare i Värmland och kom in i klubben runt 2010 eftersom han hade ett intresse av att golfbanan skulle leva och utvecklas, berättar Emil Meijer, som är klubbchef på Forshaga Deje Golfklubb. Dessutom är han delägare i ett driftsbolag som skött verksamheten på banan.

Klubben har sedan Wahlströms bortgång ägts av dödsboet. Golfklubben hade ett avtal med dödsboet som löpte ut vid årsskiftet. Golfklubbens driftsbolag lade tidigare ett bud på anläggningen men det budet förkastades av dödsboet. Det var för lågt.

– Vi som har driftat banan i eget bolag sedan 2017 försökte köpa men vi kunde inte matcha det begärda priset de ville ha för anläggningen, säger Emil.

I stället träder nu tre andra kända värmlandsprofiler in i bilden, som tillsammans har bildat företaget HSP Sports som representeras av Patrik Hjelte.

– Det här är absolut en bra lösning för klubben, säger Emil Meijer.
– Vårt bolag tog kontakt med dem när vi fick avslag på vårt bud. För vi visste inte vart det skulle bära med banan och verksamheten om vi inte hittade en köpare. Det hade inte dödsboet gjort heller. Nu fick vi fram en bra lösning och tillsammans med dödsboet.
– Det är tre finansiellt starka personer som driver företaget. Det finns väldigt stor utvecklingspotential för klubben framledes. De har haft ett intresse för klubben sedan tidigare.

Hur mycket skilde det mellan ert bud och begärt pris?
– Det vet jag inte. Vi kan bara konstatera att det var för lite. Och jag vet inte summan som de nya ägarna betalade heller.

Var det en besvikelse för medlemmarna att ni inte fick ta över själva?
– Ja, det är klart det var men det viktigaste var att det blev nya seriösa ägare och att vi är kvar och driver verksamheten. Vi har skapat en relation och förtroende med medlemmarna genom åren.

Forshaga Deje byggdes i två etapper. De första nio hålen var klar 1990. Klubben har nästan 700 medlemmar och banan är naturskönt belägen vid sjö och älv.

Hur ser planerna ut nu?
– Vi ska sätta oss ned och prata om det. En av de nya ägarna gjorde ett yttrande häromdagen där han sa att de ser det som ett långsiktigt projekt. Allt görs inte på en gång men de är öppna för investeringar för att förbättra anläggningen.
– Det finns ju potential. Vi har en herrgård som granne, med spa alldeles bredvid banan och det är lite för bra för att lägga ned.

Var det en risk annars, att banan skulle läggas ned?
– Vi vet ju inte vad utfallet hade blivit om inte köpet genomförts men risken är ju att det inte hade spelats golf på Forshaga Deje om det inte gjorts. Och det var ju ingen utveckling vi ville se.


Text: Tommy Jeppsson • 2024-02-13
NyheterForshagaDeje GKGolfbranschen.seGolfsverigeNyheter
Rulla till toppen