Ludvig Åberg. Foto: Getty Images

Ludvig Åberg Årets nykomling – hyllad på Idrottsgalan

För andra året i följd gick priset ”Årets nykomling” till en golfare. Ludvig Åberg blev tidernas femte golfare att bli pristagare på den svenska Idrottsgalan.

Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-22 Uppdaterad 2024-01-22

Åberg hyllades på måndagskvällen inför TV-publik och svenska idrottsstjärnor på Idrottsgalan i Friends Arena, blivande Strawberry.

”Wow, vilken ära att få vara med i de här sammanhangen. Tyvärr kunde jag inte vara med i kväll…. jag är långt borta i USA och spelar tävlingar hit och dit. Jag har supermånga som jag vill tacka. Mina föräldrar, min syster, min flickvän, och också mina tränare Hans Larsson och Peter Hanson för all hjälp och all support under åren”, sa Ludvig via en inspelad länk från San Diego.

Juryn belönade Ludvig Åberg genombrottssäsong som professionell golfspelare. I juni 2023 var han amatörernas världsetta. Tre månader senare hade Ludvig vunnit Omega European Masters på DP World Tour och besegrat USA i Ryder Cup.
I rekordfart hade han tagit steget från den amerikanska collegegolfen till golfvärldens största scen. Dessutom hade han tillsammans med Viktor Hovland vunnit med historiska siffror: 9/7 i foursome mot Scottie Scheffler och Bruce Koepka.
Det magiska golfåret slutade med nya rekord och en seger på PGA-touren, detta i The RSM Classic på Sea Island, Georgia.
Åberg hade avancerat från världsrankingens 3064:e plats till den 29:e.

Allt detta gav honom också priset som ”Årets nykomling” på Idrottsgalan. De övriga nominerade var simhopperskan Emilia Nilsson Garip, skytten Victor Lindgren och orienteraren Hanna Lundberg.

Ludvig kunde inte själv närvara då han befinner sig i San Diego för att spela veckans tävling på PGA-touren, Farmers Insurance Open på Torrey Pines GC.
– Det är förstås synd. Jag har alltid sett galan på tv och jag älskar ju idrott och svenska framgångar. Förhoppningsvis får jag fler chanser, sa Ludvig till Svensk Golf inför Idrottsgalan.

På plats i Friends Arena var däremot Ludvigs coach Hans Larsson och den svenska förbundskaptenen Katarina Vangdal.
– Det är en fin vana att golfen vinner priset som årets nykomling. Det får gärna upprepas under flera kommande år. Flera av våra svenska amatörspelare är på väg ut i proffslivet och har sina genombrott framför sig, sa Vangdal och tänkte på bland andra Ingrid Lindblad, etta på den nuvarande världsrankingen för amatörer.

Priset till ”Årets nykomling” har delats ut på Idrottsgalan sedan 2000. Bland tidigare pristagare av samma pris kan nämnas Sarah Sjöström, Susanna Kallur, Armand Duplantis och Sandra Näslund.
Tidigare har sex golfare varit nominerade i kategorin: Mimmi Hjorth, Anna Nordqvist, Jonas Blixt, Julia Engström, Maja Stark och Linn Grant. Den första att även vinna priset var Linn Grant vid fjolårets gala.

Övriga tidigare pristagare på Idrottsgalan:

  • Annika Sörenstam: Jerringpriset 2003. Årets kvinnliga idrottare 2001 och 2003. Idrottsakademins hederspris 2020.
  • Robert Karlsson: Årets manliga idrottare 2008.
  • Robert Karlsson/Henrik Stenson: Årets lag 2008.
  • Henrik Stenson: Jerringpriset 2013, Årets manliga idrottare 2013 och 2016. Svenska Dagbladets bragdmedalj 2016.
  • Linn Grant: Årets nykomling 2022.

Läs också:


Text: Tomas Hagfeldt • 2024-01-22
NyheterTournyttidrottsgalanLudvig ÅbergNyheterTournytt
Rulla till toppen