Upptäck inomhusgolfen. Foto: Peter Holgersson

Inomhusgolf

10 proffstips som gör dig bättre på inomhusgolf

Så maximerar du inomhusträningen och fortsätter njuta av golf trots att det är vinter.

Text: Henrik Lenngren • 2023-12-31 Uppdaterad 2023-12-31

Reportaget publicerades i Svensk Golf nummer 10, 2023. Klicka här för att prenumerera på tidningen.

Proffsen:

ELINA HAGBERG, 28, är en inbiten golfare som nöter året runt (två timmar om dagen, sex timmar i veckan) på Indoor Golf Groups inomhusanläggningar. Spelar som proffs på LET Access Series med ambitionen att ta sig till LET.
RASMUS HOLMBERG, 27, spelar till vardags på Challenge Tour och Nordic League, där han har två segrar. Ingår även i Team Indoor Golf och har tidigare drivit Indoor Golf Groups anläggning i Karlstad.

1. Lär dig tolka värdena

Rasmus: Till att börja med är det viktigt att förstå vad TrackMan erbjuder. Det är ett verktyg som mäter olika parametrar i golfsvingen, som spår
och bladvinkel, och som används av världens bästa golfare.
Eftersom det kan vara svårt att tolka dessa värden bör du söka dig till en bemannad indoorlokal för att öka förståelsen men också lära dig hur du
kan förbättra dina värden.

2. Förstå begreppen

Elina: Lär dig förstå de olika begreppen när du spelar inomhus. Det är viktigt att känna till hur bollen reagerar i olika situationer, som när den har spinn eller hur den rullar ut. Det handlar om att veta hur bollen beter sig när den kommer ut från ruffen, fairway eller bunkrarna så att du kan anpassa ditt slag därefter. Att förstå dessa aspekter inomhus ger dig också en fördel när du spelar utomhus, eftersom du då bättre kan förstå hur yttre faktorer kan påverka. När man förstår detta kan man tjäna in slag eftersom man tänker genom varje moment i slaget.

3. Variera träningen

Rasmus: När du har fått hjälp med att förstå TrackMan och dess mätvärden finns det väldigt många olika sätt att träna. Olika ranger har olika inbyggda hjälpmedel som hjälper dig att pinpointa vad du behöver jobba på i din sving. Det finns även mer målinriktade rangelägen där du kan träna på ett sätt som påminner om spelet på banan. Du kan också mäta dig mot världens bästa spelare i olika tester eller utmana familj och vänner i närmast hål eller längsta drive. Det finns helt enkelt något för alla, oavsett ålder.

4. Lär dig tolka symbolerna

Elina: Det är viktigt att förstå symbolerna för vind samt markeringarna på fairway och green, inklusive lutningar, så att du kan anpassa ditt sikte därefter. På så sätt blir du inte förvånad om bollen inte beter sig som du har tänkt dig.

5. Navigera i TrackMan

Elina: När du börjar spela, se till att du vet hur du navigerar runt i TrackMan. Det finns många tips och träningsmöjligheter som gör dig till en bättre golfare. Utöver det kan du köra olika tester och tävla mot dina vänner. Inomhusgolfen är också ett utmärkt sätt att förbereda sig för sommarens tävlingar mot vänner, kollegor och familj. Dessutom hjälper det dig att skärpa ditt fokus.

6. Spela smart på banan

Rasmus: När du har kommit igång med träningen är det dags att spela på banan – något vi alla älskar. Du kan välja bland ett brett utbud av allt från Ryder Cup-banor till svenska banor. På banan är det viktigt att använda siktrutan i högra delen av skärmen för att sikta och som en guide för att planera ditt spel. Titta också nere i vänstra hörnet för att se avståndet, höjdskillnader samt mätningar av power och spin. Detta hjälper dig att förstå hur olika lägen påverkar bollens längd och spinn. När du chippar; tänk på att sikta så att bollen landar på botten av slagduken, vilket motsvarar fyra meter i spelet. Det hjälper dig att utveckla känslan för hur långt du behöver slå dina chippar för att nå dina landningspunkter.

7. Spela olika banor

Elina: Att kunna spela olika banor gör ditt spel bättre. Du lär dig att spela på olika typer av gräs, layouter och du får testa på skogsbanor, linksbanor eller banor belägna på hög höjd med varierande svårighetsgrader. Variationen hjälper till att finslipa ditt spel och gör dig till en bättre golfare. Om du planerar en golfresa eller ska spela på en specifik bana utomhus kan det vara till hjälp att först spela den inomhus om den finns tillgänglig i TrackMan. På så sätt kan du lägga upp en bra spelstrategi.

8. Njut av inomhustävlingar

Rasmus: När du har utforskat banorna, fortsätt med tävlandet precis som du gör under sommaren. På indooranläggningar finns det veckovisa tävlingar som är perfekta för att hålla igång tävlingssinnet. Du förbättrar ditt spel, och det är dessutom socialt. Samla ihop dina golfvänner och träffa nya golfare från andra klubbar, och njut av golfen tillsammans året runt.

9. Analysera ditt spel

Elina: Innan du ger dig in på inomhusgolf bör du veta att det ger dig möjlighet att granska många viktiga delar av ditt spel. Det blir tydligt vilka områden du behöver förbättra och var dina styrkor ligger. Inomhusgolf kan också vara ditt första steg i att lära dig golf eller en chans att umgås med vänner genom en rolig aktivitet. Det kan vara ett sätt att umgås och utvecklas tillsammans. Det spelar ingen roll vilken nivå man är på – det passar alla, från nybörjare till proffs. Alla kan ha en rolig stund med inomhusgolf.

10. Förbered dig för säsongen

Rasmus: Mitt sista tips är att utnyttja de fantastiska möjligheterna att spela golf på indoorbanor under vintern och använda TrackMan för att identifiera och förbättra olika aspekter av ditt spel. Detta förbereder dig bättre för nästa säsong, hjälper till att undvika ”vårrosten” och utvecklar ditt spel. Om du behöver, överväg att ta en kurs eller lektion med en tränare som kan hjälpa dig att fokusera på specifika utvecklingsområden under vintern.


Text: Henrik Lenngren • 2023-12-31
NyheterArtiklarElina HagberginomhusgolfNyheterRasmus Holmberg
Rulla till toppen