Annika Sörenstam tillsammans med ordförande Fred Ridley under första upplagan av ANWA 2019. Arkivbild: Getty Images

Golfåret 2023

GolfvärldsTempen 2023

Det bästa och det sämsta från Golfvärlden under 2023.

Text: Olof Åsgård & Eric Franzén • 2023-12-28 Uppdaterad 2023-12-28

Glödhet

Annika Sörenstam, Augusta National Golf Club. Klubben brukar hårdnackat vägra att överhuvudtaget andas om sina medlemmar. Ändå kunde inte ordförande Fred Ridley låta bli att stolt berätta publikt att damgolfens främsta ikon har en grön medlemskavaj hängandes i ett skåp på 2604 Washington Road. Troligen får vi se den luftas offentligt under Augusta National Women’s Amateur nästa år. 

Varm 

Mike Whan, USGA. Att ta tuffa beslut hör till jobbet. USGA:s vd Mike Whan var ödmjuk och tydlig när de nya reglerna för golfbollen presenterades.
– Att vara de som bestämmer är svårt. Och medan tusentals kommer att hävda att vi gjorde för mycket, kommer det att finnas lika många som sa att vi inte gjorde tillräckligt för att skydda spelet på lång sikt. Men från första början har vi drivits att göra det som är rätt för spelet, utan fördomar. Som vi har sagt, att göra ingenting är inte ett alternativ – och vi skulle misslyckas med vårt ansvar att skydda spelets framtid om vi inte vidtog lämpliga åtgärder nu.

Ljummen

Martin Slumbers, R&A. Medan Mike Whan på USGA valde en mildare framtoning så tog hans motsvarighet hos R&A i med hårdhandskarna. Utrustningstillverkarna var som bekant starka motståndare till R&A:s och USGA:s ursprungliga förslag om att det bara skulle införas en längdbegränsad tourboll för herrproffs. En uppdelning mellan proffs och amatörer skulle inte vara bra, menade tillverkarna.
Något som Slumbers och R&A indirekt passade på att adressera när de nya reglerna för bollen presenterades:
– Vi är övertygade om att detta beslut är en av nycklarna för att uppnå en hållbar framtid för golf, skydda spelets integritet och uppfylla vårt miljöansvar. Åtgärden vi vidtar har noggrant övervägts och kalibrerats samtidigt som vi har bibehållit det ”ett spel”-etos som anses vara så viktig för golfbranschen. Viktigt, det håller också påverkan för motionsgolfare till ett absolut minimum. Vi agerar nu för att vi vill säkerställa att framtida generationer kan njuta av golfens unika utmaning lika mycket som vi gör. 

Sval

TGL. Tiger Woods och Rory McIlroys inomhusliga skulle starta i januari. Men luften gick bokstavligen ur den nybyggda och kollapsade arenan och starten skjuts ett år framåt. Förmodligen bara bra om man ska tolka grundarnas och vissa av spelarnas kommentarer – där de framhäver att förseningen ger tid att se över vissa delar av upplägget. 

Iskall

Lyxbanorna. Klart att det ska kosta pengar att spela de allra bästa golfbanorna. Men 10 000 kronor för 18 hål på TPC Sawgrass? Nja… Även om den trista dollarkursen har sin del i detta hänger TPC Sawgrass på en nu mer utbredd trend där vissa anläggningar pressar upp priserna till månen, för att kapitalisera på varenda promille av efterfrågan. En utveckling som gör att en once-in-a-lifetime-upplevelse på dessa banor kan bli helt utom räckhåll för väldigt många dedikerade golfare.


Text: Olof Åsgård & Eric Franzén • 2023-12-28
NyheterGolfåret 2023GolfvärldenNyheter
Rulla till toppen