Tyske Bernhard Langer har faktiskt ökat sin längd med drivern några meter senaste 30 åren trots att han nu är 65 år, men han är inte genomsnittsgolfaren // Foto: Getty Images

Rapport: Så mycket kortare slår du när du blir äldre

Och så mycket längre slår en scratchspelare i snitt.

Text: Martin Strömberg • 2023-03-26 Uppdaterad 2023-03-26

I veckan släppte Arccos sin senaste rapport över statistiken från över 20 miljoner slag under 2022. Man har via GPS mätt slagen hos sina användare och även delat upp dem mellan ålder, handicap och kön, och det är intressanta siffror även om resultaten är ganska väntade.

Att man tappar längd från tee ju äldre man blir är ingen nyhet men det är ändå intressant att se hur mycket, och när, längden börjar dala. Siffrorna är i yards. 1 yard = 0,914 meter.

När det gäller handicap så är det också naturligt att ju lägre handicap desto längre slår man, i genomsnitt. De skiljer ungefär 13-14 meter per fem slag i handicap i snitt för de lägre handicapgrupperna och något mindre för spelare med högre handicap. En scratchspelare slår i snitt cirka 45 meter längre än en 20-handicappare.

Om man slår ihop ålder och handicap så tappar genomsnittsspelaren cirka 23 procent av sin längd med drivern mellan 20 och 70-års ålder. Värst är det för spelare med lågt handicap som tappar i snitt 36 meter i längd från 30 års-åldern till dess att man är 70 år. Och efter 70 tappar man ännu mer.

På den positiva sidan finns den faktorn att ju äldre man blir (och kortare man slår) desto fler fairways träffar man. När man fyllt 60 år börjar genomsnittsspelaren att träffa mer än hälften av alla fairways. Något som ingen grupp, bortsett från scratchspelare, lyckas med i något ålders- eller handicapspann, tidigare i sitt golfliv.

Det skiljer inte mycket mellan könen när det gäller statistiken. En kvinna i 20-årsåldern slår i snitt cirka 25 meter längre än en kvinna i 50-årsåldern. Kvinnor med lågt handicap oavsett ålder slår cirka 55 meter längre än en spelare med 25-30 i handicap.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2023-03-26
NyheterArccosNyheterStatistik
Rulla till toppen