Gitte Tärnström, som jobbar på Stockholms GK:s kansli, gratulerar de dubbla hundraårsjubilarerna. Bild: Stockholms GK

Golfsverige

Dubbla hundraåringar med golfen i blodet

Makarna Ribe är Stockholms golfklubb äldsta medlemmar och kommer gärna ut till klubben på en lunch.

Text: Bo Hansson • 2023-01-12 Uppdaterad 2023-01-12

Golfande makarna Ribe är medlemmar i Stockholms golfklubb. I fredags fyllde Maud Ribe hundra år och i måndags var det maken Rolfs tur att bli lika gammal. De båda bor i en lägenhet i centrala Stockholm.
– Det är lite overkligt om jag ska vara lite ärlig att båda fyller hundra och dessutom nästan på samma dag, säger Rolf Ribe till Svensk Golf när vi når honom på telefon.
För några år sedan gjordes det ett reportage om makarna i SVT-programmet Fråga Doktorn. Då spelade de hål 17 och 18 på Stockholms Golfklubb. Bakomvarande spelare fick vackert vänta tills inspelningen var klar.
– Vi har ju blivit ständiga medlemmar där. De har varit väldigt trevliga i ledningen. När jag var yngre deltog jag ju själv, bland annat var jag ansvarig för valnämnden. Jag fick till och med frågan om jag ville bli ordförande men det ville jag inte. Ha ha.

Det har varit ett långt liv med golf men just nu blir det inte så mycket spelat. Däremot en lunch då och då ute på Kevinge. Som på bilden nedan, tagen 2022, när Maud och Rolf lunchar med klubbens ordförande Bengt Franzon.
– Vi intervjuades ju av Sveriges Television på hösten 2020. Efter det blev det inte så mycket spel för jag fick någon konstig historia och nu har jag balanssvårigheter. Vi går med rollator både min hustru och jag. Jag körde bil tills jag var 95 och spelade golf tills jag var 97, nästan 98. Så får vi säga, skrattar Rolf Ribe.

Makarna Ribe äter lunch i klubbhuset 2022 tillsammans med ordförande Bengt Franzon. Bild:Stockholms GK


Vad som har betydelse för det gäller en människas hälsa och åldrande är en komplex fråga att svara på men att golfen varit viktig på vägen upp till hundra år det är Rolf Ribe övertygad om.
– Golfen spelar en stor roll. Dels för rörelsen, dels att man spelar både man och hustru. (”Man får vara tillsammans”, ropar Maud i bakgrunden). Tankarna försvinner när man spelar golf, om man har några problem. Då mår man bra även om man inte mår så bra. Men det är rätt svårt för många eftersom en 18-hålsrunda tar sådan tid. Man skulle sälja fler niohålsrundor, tycker jag. Framför allt när inte båda parter spelar för man blir ju borta så länge, säger Rolf Ribe.
En studie som gjordes 2008 vid Karolinska institutet kom fram till att golfare lever fem år längre än icke-golfare. Rolf Ribe tror att det ligger mycket i det.
– Jag har själv idrottat mycket. Jag har åkt utför väldigt mycket, var till och med med i SM för skolungdom i slalom, och jag har alltid joggat. Man ska inte sätta sig för mycket i TV-soffan. Fast numera gör vi ju tyvärr det, men jag kan väl passa på att säga att det är så dåliga program, säger han.

Det dubbla hundraårsfirandet ägde rum tillsammans med familjen, hemma hos dottern i Stockholm.
– Ja, alltså vi mår ju inte hundra så vår dotter tog över det administrativa medan vi stod för förtäringen. Hon fick göra jobbet. Det var bara familjen men då blir det ändå runt tjugo pers. Vi har ju barnbarnsbarn som är 30 år nu.
En lunch på klubben ska det också bli framöver.
– Jadå, men de har stängt för renovering nu så vi får vänta till mars, säger Rolf Ribe.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-12
NyheterGolfsverigeHundra årMaud RibeNyheterRolf RibeStockholms GK
Rulla till toppen