Vattennivån har stigit rejält och stora delar av banan på Möre GK ligger under vatten. Bild: Möre GK

Golfsverige

Här kan man snacka om vattenhinder

Vattennivån har stigit en meter på småländska Möre GK.

Text: Bo Hansson • 2023-01-11 Uppdaterad 2023-03-03

Det har varit en blöt start på året i många delar av landet. På Möre GK, cirka fyra mil söder om Kalmar, ser det ut så här just nu.
– Ettan, arton, tian, nian plus treans hela fairway är under vatten. Sedan har vi fått lite ö-greener på åttan, sjutton och tolvan. Ja, det är ö-greener överallt. Vi har en å på banan som kommer uppifrån Emmaboda. När det snöar mycket så snöar det rejält där uppe. Sedan töade det rätt snabbt och så kom regnet. Samtidigt är det hög vattennivå ute i Östersjön, säger klubbchefen Johan Lindgren.

Vy över ettans tee i dag. Bild: Möre GK
Vy över ettans tee under normala förhållanden. Bild: Möre GK

Banan ligger någon kilometer från Östersjön och brukar ha öppet för spel året runt så länge omständigheterna tillåter det.
Ån som går genom banan rinner ut i Östersjön men just nu har vattnet stigit med ungefär en meter.
– Vi kan inte göra någonting åt det själva. Jag pratade med banchefen som varit här i tjugo år. Han sa att det kan gå på ett par dagar när det väl vänder. Vinden måste vända ute i stora havet först så vi får en skjuts ut med det vatten som ligger här. Senast det var så här var 2010, säger Johan Lindgren.
Greenerna på banan är upphöjda så de ligger som tur är inte helt under vattnet. Något spel lär det dock inte bli på ett tag.
– Det tar ungefär två veckor efter det att vattnet har försvunnit, så börjar det bli bra. Vi kanske kan börja med spel tidigast i mitten av februari. Vi spelar ju året runt här. Vi har öppet så länge det funkar och är snö- och frostfritt. Det är ganska bra jordmån under så när vattnet försvinner så går det rätt snabbt. Men nu blir det inget spel på en månad, säger Johan Lindgren.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2023-01-11
NyheterGolfsverigeMöre GKNyheter
Rulla till toppen