Bild:Getty Images

Utmärkelse

Linn Grant utsedd till Årets Golfare

Den första kvinnliga vinnaren av en tävling på herrarnas DP World Tour. Vinnare av Ladies European Tour. Totalt sex titlar under sin första hela säsong som professionell golfare. Juryn var enhällig.

Text: Svensk Golf • 2023-01-04 Uppdaterad 2023-01-04

Linn Grant blir 2022 års mottagare av det prestigefyllda priset Årets Golfare. För tredje året i följd belönas en av våra kvinnliga stjärnor med utmärkelsen, något som huvudpersonen värderar högt.
– Wow, vad kul. En sådan här utmärkelse peppar och inspirerar när jag nu laddar om inför 2023 års säsong, säger Linn Grant.
– Allt som hänt har varit oerhört roligt. För min egen del var 2022 en fortsättning på allt jag gjort innan. Jag var redo att ta steget som proffs.

Året började med tre titlar och en totalseger på Sunshine Tour i Sydafrika. Joburg Ladies Open ingick även i Ladies European Tour.
En söndag i maj säkrades den första LET-titeln på europeisk mark: Belgian Ladies Open.
En gyllene junivecka tog Linn sin plats i historieböckerna. Samtidigt tog hon sin plats i rampljuset och hos mångas hjärtan inför en fascinerad och imponerad storpublik på Halmstad Golfklubb
Linn Grant vann Scandinavian Mixed – som den första kvinnliga vinnaren på herrarnas DP World Tour. Tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren besegrades med nio slags marginal. Närmaste damspelare var 15 slag efter.
– Det var dagar som jag förstås aldrig kommer att glömma. Det kändes ganska tidigt under veckan, när jag spelade med Annika Sörenstam under de två första ronderna, att något var på gång.
– All uppmärksamhet jag har fått sedan dess har förändrat mycket. Men i mitt huvud är jag samma golfare som innan. År efter år har jag jobbat hårt för att min golf ska bli så bra som den kan bli, säger Linn Grant.
I augusti vann Linn åter inför svensk hemmapublik, detta i Skaftö Open.
Kampen om totalsegern i Race to Costa del Sol avgjordes efter en rafflande duell – mot vännen Maja Stark – i Spanien i november.

Den här veckan reser hon tillbaka till den spanska solkusten. Uppladdningen inför 2023 års säsong fortsätter. Linn räknar med att starta tävlingssäsongen i Marocko i februari.
Målsättningen är klar: Att vinna majors och att bli världsetta.
– Jag blir gärna ”Årets Golfare” igen, avslutar Linn Grant.

Så här motiveras utnämningen av Årets Golfare av tävlingsjuryns ordförande Eric Franzén, tillika chefredaktör på Svensk Golf:
– Linn Grant har stått för en tävlingssäsong och ett genombrottsår i särklass. Hon avslutar 2022 rankad som 26:a i världen, vilket är ännu mer exceptionellt om man beaktar att hon når dit utan att regelbundet spela på den allra största damtouren, LPGA Tour. En otroligt imponerande prestation som det känns mer än självklart att lyfta fram ännu en gång genom utnämningen till “Årets Golfare”.  

FAKTA OM ÅRETS GOLFARE
Priset Årets Golfare har delats ut sen 1966 och utses av en jury som består av Svensk Golfs redaktion samt utvalda representanter från Föreningen Golfjournalisterna, SGF och PGA. Årets Golfare får ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf, att skänka till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb.

Linn Grant tilldelar stipendiet till Rya Golfklubb. 2021 tilldelades priset Anna Nordqvist och året dessförinnan var det Madelene Sagström som utsågs till Årets Golfare. Flest utmärkelser genom tiderna har Annika Sörenstam, som tilldelats priset 9 gånger, följd av Henrik Stenson som har vunnit 5 gånger.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-01-04
NyheterÅrets GolfareLinn GrantNyheterSvensk Golf
Rulla till toppen