Borås ordförande, Lars Holmqvist, arkitekt Christian Lundin och klubbchefen Marcus Håkansson, ser fram mot att skapa nya Borås GK Park // Foto: Borås GK

Golfsverige

Stenson och Lundin ska göra Borås bäst i väst

Lundin: "Vi ser inga begränsningar"

Text: Bo Hansson • 2022-11-25 Uppdaterad 2022-11-25


Borås GK har i dag två banor, Södra och Norra, ett träningsområde och en inomhushall. Klubben har också stora planer.
Förutom renovering av banorna, framför allt den Södra, planerar man en stor omstrukturering av anläggningen och nybyggnation av såväl klubbhus som träningsanläggning. För att göra det möjligt ska det byggas ett hundratal nya bostäder på klubbens mark. Klubben äger 187 hektar mark varav en stor del är skog.
­– Tanken är att projektet ska finansieras helt av det, medlemmarna ska inte drabbas på något negativt sätt. Ska vi löpa linan ut och göra verklighet av hela visionen så behöver vi bygga 400–500 bostäder, säger klubbchefen Marcus Håkansson.

Under hela 2022 har klubben arbetat med att hitta en lämplig samarbetspartner i projektet, ett arbete som snart är slutfört och man räknar med att presentera mer information inom kort. Intresset har varit stort från markexploatörer och man har träffat och fört samtal med över tio intressenter. Anläggningen ligger bara drygt 20 minuter från Landvetter Flygplats och det attraktiva läget ger spännande förutsättningar och i förlängningen finns även planer på ett spahotell.

– Bostadsmarknaden ser ju inte så rolig ut just nu men med tanke på vår tidsplan och lite tur med tajmingen så hoppas och tror vi att Borås GK Park hamnar helt rätt i tiden, säger Håkansson.

För ett år sedan bestämde årsmötet att man skulle kontraktera Stenson Golf design för utveckling av projektet, som går under namnet Borås GK Park, och ta fram en vision och en masterplan över området. Det har man nu gjort.
I går kväll presenterade projektgruppen och Stensons banarkitekt Christian Lundin översiktsplanen för medlemmarna och han är förväntansfull inför arbetet med “nya” Borås GK.

– Vi ser egentligen inga begränsningar i det här projektet. Målsättningen är inte att vara återhållsam utan att skapa två av regionens och Sveriges absoluta toppbanor, säger chefsarkitekten Christian Lundin.

I planen finns en ny träningsanläggning som ska byggas i anslutning till klubbhuset. Det planeras för 80-90 utslagsplatser i två våningar med senaste teknologin och möjligheter att träna året runt, samtidigt som boende och tränande ska kunna äta en bit god mat och titta på sport på tv.

– Rangen ska vara av absolut högsta Europaklass. Man ska kunna ha ett skönt häng och åka dit utan att slå några bollar. Där man också ska kunna käka bra mat och titta på sport eller gymma och ta en bastu. Vi har inte satt några begränsningar, utan vi har riktigt hög svansföring den här resan, säger Christian Lundin

Klubben fyller 90 år 2024 och flyttade till nuvarande plats 1954. Norra banan fick sig en översyn för ett tiotal år sedan men då var det främst greeenerna man gjorde om.
– Allting började med att vi ville förbättra Södra banan. Sedan har projektet växt och även inkluderat Norra banan. Vi vill ha två likvärdiga banor i kvalitet och i design. Det ska inte vara en a och b-bana, säger Marcus Håkansson.

Borås GK har satt ribban högt med det nya projektet. Man vill gärna bli en av Sveriges bästa och mest kompletta golfanläggningar. Ja, i alla fall västsvenska.
– Hela Västsverige är ju vårt upptagningsområde – om vi gör det bra. Men vi gör också detta för våra medlemmar. Banan är gammal. Så vi ska väl bygga för 90 år till, säger Marcus Håkansson som inte kan svara på när man kan börja eller vara färdig.
Först behövs ett planavtal med kommun, sedan en detaljplan och bygglov.
– Preliminärt antagande av plan är hösten 2024. Kanske vi är inne i 2025, 2026 när vi börjar, att bygga och sälja av den mängden bostäder gör man inte i en handvändning. Tre, fyra år till byggstart och sedan åtta till tolv år till färdigställande, det är den horisonten man får ha. Det här är ett stort projekt, men väldigt spännande, säger han.

Norra banan kommer att ha par 72, mäta som mest 6 400 meter från bakersta teeboxen och vara av parkkaraktär medan nya Södra banan kommer att ha par 71, mäta 6 100 meter och ha fler naturliga hinder i form av gräsbunkrar och precisionskrävande greenområden.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:



Text: Bo Hansson • 2022-11-25
Banor och resorNyheterBanorBorås GKBorås GK ParkChristian LundinHenrik StensonHenrik Stenson Golf DesignNyheter
Scroll to Top