Jon Rahm på onsdagens presskonferens i Dubai. Bild: Getty Images

OWGR

Jon Rahm om nya världsrankingen: ”Skrattretande”

Världsfemman anser att det nya beräkningssystemet nedvärderar de bästa.

Text: Bo Hansson • 2022-11-17 Uppdaterad 2022-11-17

I augusti förändrades förutsättningarna för världsrankingen, OWGR (Official World Golf Ranking).
Enkelt uttryckt. Tidigare bedömdes startfältets kvalitet i varje tävling utifrån hur många av de 200 bästa spelarna i världen som fanns med. Med det nya sättet att räkna baseras styrkan i startfältet på en statistisk bedömning av alla spelare som är med i en tävling.

DP World Tour Championship i Dubai har ett begränsat startfält. I tourfinalen, som började i dag, får de 50 bästa på Race to Dubai-rankingen vara med.
I startfältet finns sju topp 25-spelare med världsettan Rory McIlroy och världsfemman Jon Rahm i spetsen. Tävlingen har en så kallad field rating på 121 och ger 22 världsrankingpoäng till segraren.
Samtidigt spelas RSM Classic på PGA Tour. Ingen topp 25-spelare i världen finns med men tävlingen har en field rating på 223 och segraren får 38 världsrankingpoäng.
– Jag ska var så rak jag kan. Jag tycker att OWGR just nu är skrattretande. Skrattretande, sa Jon Rahm på en presskonferens inför tourfinalen i Dubai.
– Jag förstår vad de försöker göra med djupet på startfältet men har man med de bästa spelarna i världen så blir en tävling automatiskt bättre. Jag bryr mig inte om vad deras system säger. Jag tycker att de har gjort ett misstag. Jag tycker att de har nedvärderat värdet av de bättre spelarna, sa Jon Rahm.

Rahm får inte medhåll av Rory McIlroy.
– Anledningen till att den här tävlingen ger 22 poäng till segraren och att RSM ger 38 är att den som vinner RSM måste slå 155 andra spelare. Här behöver du bara slå 49. Det är ett mycket rättvisare system, det mest rättvisa man kan ta fram just nu, säger Rory McIlroy.

Veckans ledartavlor


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-11-17
NyheterDP World TourJon RahmNyheterOWGRRory McIlroy
Rulla till toppen