Gary Player har precis slagit sin boll vid startceremonin på The Masteres i våras. Bild: Getty Images

LIV Golf Series

Saudisponsrade Gary Player sågar LIV-avhopparna

”Jag klandrar inte Stenson för att han gick över, han hade inga pengar så han var tvungen.”

Text: Bo Steffensen • 2022-09-01 Uppdaterad 2022-09-01

 

”Alla” i golfvärlden har väl haft en åsikt om saudifinansierade LIV Golf Series och de spelare som har gått över dit för stora pengar.
Nu även den niofaldige majorvinnaren Gary Player. En av de största genom tiderna.
I en intervju med BBC Radio 5Live kallade han LIV Golf Series för en tour ”för spelare som inte tror på sin framtid” och menade att avhopparna borde bannlysas från de stora tävlingarna, inklusive majors och Ryder Cup.
– Jag skulle inte byta mina nio majors mot en miljard dollar. Jag jobbade hårt. Jag hade mål. Jag reste runt hela världen. Det var en utbildning, jag mötte underbara människor. Hur ska du kunna bli en mästare om du spelar en tour med 54 hål utan kvalgräns? Det är en tour för folk som inte tror på sin framtid. De har inte självförtroende nog att bli vinnare, sa Gary Player.
86-årige Gary Player är inte ensam om att kritisera LIV Golf men det faktum att han är sponsrad av Golf Saudi gör det lite intressantare.
På The Masters i våras fick Player kritik för att han bar en skjorta med reklam för Golf Saudi under tävlingens startceremoni. Det gjorde han även vid The Open och Senior Open Championships i somras och i juni meddelade Player att han blivit engagerad som bandesigner i Saudiarabien.
Han tror inte att LIV golf har någon möjlighet att bli större än PGA Tour.
– De som gått över har startat ett krig mot PGA Tour. De kan inte båda ha kakan och äta den. De måste förvänta sig att de inte får spela Ryder Cup, Presidents Cup, alla majors och liknande. Det är den säng de valt så det är den säng de måste ligga i, sa Gary Player.

Världstvåan Cameron Smith är en av de senaste övergångarna till LIV Golf, enligt uppgift fick australiensaren hundra miljon dollar. Smith gör sin första LIV-tävling denna veckan, i Boston.
Där spelar även Henrik Stenson som inte fick fortsätta som kapten för Europas Ryder Cup-lag när det stod klart att han valt LIV Golf.
– Jag klandrar inte Stenson för att han gick över. Han hade inga pengar så han var tvungen, sa Gary Player.
– Men Smith är en ung man som jag verkligen trodde skulle bli en superstjärna. Vad har han för framtid nu? Kommer han att kunna nå den stora drömmen om att bli en mästare? Jag vet inte. Jag tycker att hans rådgivare givit honom fel råd.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-09-01
NyheterCameron SmithGary PlayerHenrik StensonLIV Golf Invitational SeriesNyheterPGA Tour
Rulla till toppen