Erik Kvarmo stod för en ovanlig prestation. Foto: Privat

Golfsverige

Efter bogey kommer… eagle… och sedan en eagle till

Erik Kvarmo stod för en ovanlig prestation på Kalmar GK.

Text: Olof Åsgård • 2022-07-13 Uppdaterad 2022-07-13

Erik Kvarmo är ingen dussinlirare. Barsebäcksmedlemmen har 2,4 i handicap och i måndags var han i Kalmar och spelade Nya banan på Kalmar GK. Kvarmo gick ut med sin son Tristan och två medlemmar. Han fick spelhandicap 1 från gul tee och startade ronden som de flesta av oss gör – med en plump i protokollet. Efter bogey på första hålet gick det sedan väldigt mycket bättre på tvåan och trean där Kvarmo lyckades med konststycket att göra eagle på bägge par 5-hålen. 
– Fantastisk start på en härlig dag. Jag vet inte hur ovanligt eller spektakulärt det är något jag i alla fall aldrig varit med om innan, säger Erik Kvarmo till Svensk Golf. 

Tvåan mäter 440 meter från gul tee och Kvarmo slog driver från tee och hade sedan 205 meter kvar till flaggan. Han slog en järnfyra som blev lite kort men han låg på green och kunde sätta eagleputten från sju meter. 

Trean är 430 meter och även här blev det driver från tee. Den på tvåan var bra men utslaget på trean var snäppet bättre och skedde dessutom med en annan driver. 
– Ja, jag har två drivers i bagen, säger Kvarmo.

Med bara 160 meter kvar till hål slog han en halvlåg järnsexa som hamnade på rätt platå och i höjd med flaggan.
– Ungefär lika lång putt som hålet innan. Kände att den här chansen att kunna göra en eagle till på efterföljande hål kommer inte igen så jag ville absolut inte slå putten kort. Den blev lite lös ändå men mitt i linjen och den trillade precis över kanten i hål.

Det finns proffs som har gjort fyra eaglar under en och samma rond – däribland Willie Wood (1990), Scott McCarron (1995), Mikko Ilonen (2003), Haotong Li (2019) och Andrew Martin (2021) som även gjorde tre av dem i rad.
2014 gjorde finländaren Toni Hakula också tre raka under en PGA TOUR Latinoamérica-tävling i Chile. Hakula startade på tian vilket gjorde att han kom att spela tre raka par 5 – hål 17, 18 och 1.
Att räkna ut oddsen för två raka eaglar blir svårt men först gäller det att hitta en bana som Nya Banan på Kalmar med två par 5-hål i rad. Visst går det att göra eagle på parfyror också, men oddsen är klart högre än på par 5.
Om du är proffs sjunker oddsen för raka eaglar betänkligt men är fortfarande höga.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2022-07-13
NyheterGolfsverigeKalmar GKNyheter
Rulla till toppen