St Andrews Old Course är spelplatsen i årets The Open Championship. Foto: Getty Images

Redaktionen resonerar

Våra förväntningar på touråret 2022

Redaktionen siar om framtiden på världens bästa golftourer och tävlingar.

Text: Svensk Golf • 2022-01-04 Uppdaterad 2022-01-04

Touråret 2021 bjöd på många sköna ögonblick, med en självskriven höjdpunkt i den svenska majorvinst som kom när Anna Nordqvist vann AIG Women’s Open på Carnoustie. Hon och Madelene Sagström ingick sedan i Europas vinnande Solheim Cup-lag. På herrsidan utklassade USA Europa i Ryder Cup. Tidigare på året hade en av vicekaptenerna, Phil Mickelson, blivit den äldste majorvinnaren genom tiderna. Gammal må vara äldst men det var två ynglingar som stal showen – Jon Rahm och Collin Morikawa. 
Vad som kommer ske i år återstår att se. Inför kalenderårets första tävling på PGA Tour sätter sig redaktionen ner och siar om framtiden.

Vad har du för förväntningar på touråret 2022?

Olof Åsgård, digitalt ansvarig: På herrsidan får gärna Alex Norén eller Henrik Norlander ta första PGA Tour-segern. Henrik Stenson får gärna hitta på något bra i några tävlingar och framför allt prestera bra fyra varv i rad, helst i samma tävling. Det vore roligt om en profilstark spelare vann FedExCup. Patrick Cantlay får ursäkta men det blir roligare för alla om Jon Rahm, Collin Morikawa, Rory McIlroy, Dustin Johnson, Jordan Spieth eller varför inte Viktor Hovland vinner rubbet. På damsidan hoppas jag att någon i den nya generationen (Maja Stark, Frida Kinhult, Linn Grant…) får en kanonstart på säsongen och tar sig upp till världstoppen. 

”Jag håller fortfarande Henrik Stenson som den med störst möjligheter när det gäller majors och PGA Tour.”

Martin Strömberg

Martin Strömberg, tävlingsredaktör: Ska jag vara uppriktig och lite svenskfokuserad, så finns helt klart störst förväntningar på damsidan, där jag håller med dig om att vi har intressanta svenskor som fyller på både på LPGA Tour och Ladies European Tour. Jag tror och hoppas att Madelene Sagström ska ta det där sista steget och förstå hur bra hon verkligen är, hon har både styrka och finess och det känns som att det bara är en liten mental tröskel kvar att ta sig över. När det gäller herrarna så finns det ju outnyttjad potential på sina håll som man har gått ett par tre år och hoppats ska plockas fram. Jag håller fortfarande Henrik Stenson som den med störst möjligheter när det gäller majors och PGA Tour, men någonstans vill man ju också se Alex Norén nå maxnivå igen och utmana på allvar. Vincent Norrman och Ludvig Åberg med flera får ju också mer än gärna hoppa över några hack i utvecklingskurvan och roffa åt sig några topplaceringar direkt. Sedan är det ju såklart majorveckorna som man ser fram mot och att tävlingsverksamheten får fungera någotsånär normalt igen.

Eric Franzén, chefredaktör: Och så får vi inte glömma bort Anna Nordqvist. Jag tycker att hon har ett US Women’s Open i sig, och varför inte just under 2022? Fyra ronder där hon ännu en gång låter det stabila långa spelet mala ner allt motstånd. Jag tror också att vi kan få se Sveriges första herrmajor på seniorsidan. Förr eller senare hittar Robert Karlsson rätt i tätstriden där. 

Vad tycker du om ”tourkriget” där Asian Tour och samarbetet med Greg Normans LIV Golf Investments gjort PGA Tour och DP World Tour rejält upprörda?

Martin: Jag kan ju inte bli särskilt upprörd över att människor satsar på något nytt och utmanar normer. Konkurrens utvecklar och tvingar andra aktörer att bli vassare, det finns ju dessutom skickliga spelare så det räcker till och blir över runt om i världen. Med det sagt så tror jag inte att vi kommer att få se någon stor skillnad i rangordning bland tourerna de närmaste åren och definitivt inte 2022. Sedan kan man ju se att det finns olika moraliska kompasser när det gäller var man ska spela med hänsyn till var någonstans i världen pengarna kommer ifrån, och om jag verkligen anstränger mig så kan jag ha förståelse för båda sidor i den konflikten. Isolering, kartellverksamhet och bojkott leder sällan framåt och uppåt.

Eric: Först ett segdraget ställningskrig och en uppdelad tourkarta. Efter det får vi se vad det här verkligen driver fram. Men under 2022 blir det här något som vissa främst väljer att doppa tårna i och ett ämne som kommer att vevas i otaliga pressrum världen över där valfri spelare sitter och krystar fram diplomatiska svar. Om vi tittar närmare på den sportsliga biten är det en stor utmaning i att ingjuta samma gnista som går igenom rutan som när exempelvis Max Homa vinner framför vänner och familj på Riviera i sin hemstat. En kontext som får oss i publiken att sitta fastnaglade framför skärmen under ockulta timmar på natten och som Greg Norman & Co inte riktigt kan återskapa oavsett hur många pengar som kastas åt en mindre skara spelares håll. 

Olof: Jag hoppas att den spretiga tourkartan leder till bättre spel och bättre förutsättningar för fler spelare att kunna etablera sig som proffs och livnära sig på spelet. Men om det bara leder till att Phil Mickelson får mer bettingpengar och att proffsen flyger jorden runt mellan tourerna ett par gånger i månaden så är jag inte med. Tre likvärdiga tourer som samarbetar med varandra och ”delar upp” de bästa spelarna hade varit något och hade säkerligen givit större nerv i majors och lagtävlingar.   

Vilka kommer vinna en major i år?

Olof: Morikawa kommer vinna två. Rickie Fowler noll. Bubblare på herrsidan tror jag kan bli Viktor Hovland. Kanske redan i The Masters? Nelly Korda och Jin Young Ko kommer säkert knipa en eller två var. En ny Nordqvist-bragd kan vi inte begära, inte heller att Sagström tar sin första. Men visst hade det varit roligt. Hon är min bubblare.

”Vi får inte glömma bort Anna Nordqvist. Jag tycker att hon har ett US Women’s Open i sig.”

Eric Franzén

Martin: Morikawa, absolut, han kommer att vara med och hugga under många år framåt. Men jag tror också att 2022 blir ett Brooks Koepka-år. Brooksie kommer att göra en magiskt bra säsong och rivstarta med att vinna The Masters. Sedan blir det förmodligen jänkare som vinner övriga två USA-majors också medan The Claret Jug hamnar i Louis Oosthuizens trygga händer. På damsidan känns det vidöppet och jag tror på olika segrare i alla majors och det finns definitivt hopp om ännu en svensk majorseger här. Jag säger att Madelene Sagström vinner på Muirfield.

Olof: Oh… Oosthuizen… Kan inte rytmisk golfsving bli en gren på OS… Oosthuizen, Scott, Couples.

Eric svarar: Får varje land skicka minst två deltagare till den grenen? Annars blir Scott nog bänkad av Steve Elkington. Nåja, tillbaka till huvudfrågan. Jag hivade ju ut två svenska majorsegrar i ett tidigare svar, så om vi ska kolla runt på andra håll tror jag att en frisk Brooks Koepka har en ny räd i sig. Men det måste givetvis finnas utrymme för nya majorvinnare i de här resonemangen också. Jag riktar därför blicken mot Cameron Smith. Han har ju stundtals haft riktigt spännande saker på gång under The Masters och kan verkligen skapa magi med puttern när det är en sådan dag. Fast det är betydligt svårare att inte nämna japanskan Nasa Hataoka. Hon är för närvarande sexa på världsrankingen och har ett majorfacit som innefattar snöpliga särspelsförluster i US Women’s Open och KPMG Women’s PGA Championship.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-01-04
NyheterRedaktionen resonerarTournytt
Scroll to Top