Juniorer vann alkohol på klubbtävling. Genrefoto: Getty Images

Golfsverige

Minderåriga vann alkohol på Stockholmsklubb – 25 000 kronor i böter

Stockholms Golfförbund straffar golfklubben efter att Champagneflaskor funnits på prisbordet.

Text: Olof Åsgård • 2021-12-14

Det var i samband med klubbmästerskapen i longdrive och puttning i somras på en golfklubb i Stockholmsområdet som vinnarna, 15 respektive 16 år fick champagneflaskor i pris. Flaskorna lämnades tillbaka men Stockholms Golfförbund väljer ändå att straffa klubben, som måste betala 25 000 kronor i böter eftersom de haft alkohol på prisbordet i tävlingar öppna för seniorer och juniorer.

”Det är klubbens policy och ambition att det inte ska finnas alkohol på ett prisbord där juniorer har möjlighet att delta. Det har i båda fallen rört sig om ursäktliga misstag som i efterhand har rättats till”, skrev klubben i sitt svar till Juridiska kommittén inför att ärendet skulle behandlas och framhöll också att en varning kunde räcka.
Det var en tävlande som anmälde händelsen och trots att klubben erkänt sitt misstag anser inte Juridiska kommittén att det räcker med en varning.

Golfklubben accepterar beslutet om böter och kommer inte att överklaga. 

Utdrag ur Spel- och tävlingshandboken


1.12.1.1 Alkoholhaltiga drycker som priser och namn i tävlingar Alkoholhaltiga drycker med styrka högre än 15 volymprocent får inte delas ut som priser i tävlingar. Det får heller inte ges reklam för dessa drycker i samband med tävling. Undantag för reklam gäller i utrymmen där alkohol enligt lagstiftning får säljas och förtäras. Klubben har ansvaret för att alkoholhaltiga drycker med styrka lägre än 15 volymprocent inte utgör ett dominerade inslag i en tävling, exempelvis i reklam eller delas ut som pris till spelare med ålder lägre än vad lagstiftningen för inköp anger. Reklam får förekomma, men får inte utgöra ett dominerande inslag på banan eller i anslutning till klubbhusområde, parkering, övningsområden eller utrymme där barn och ungdom vistas. En golftävling där spritprodukters varunamn framgår får inte anordnas. En golftävling får, i sitt namn eller i tävlingsvillkoren, inte heller innehålla uppmaningar, kommersiella slogans eller budskap som uppmanar till förtäring av alkoholhaltiga drycker. Tävlingar där varunamn för vin- eller ölprodukter ingår kan få förekomma efter samråd med SGF. Ovanstående restriktioner gäller även för de tillfällen då golfbanan är upplåten för företagsgolf, branschgolf eller liknande.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Olof Åsgård • 2021-12-14
NyheterGolfsverige
Scroll to Top