Östersund Indoor Golf.

7 oskrivna regler för inomhusgolf

Att ha matchande kläder och ren golfutrustning är det viktigaste när du stövlar in på närmaste golfställe.

Text: Svensk Golf • 2021-10-19 Uppdaterad 2021-10-19

Utomhussäsongen börjar lida mot sitt slut och golfbanorna vaggas in i vinterdvala. Inomhussäsongen tar snart vid och i de flesta postnummer finns ett batteri med bollflyktsradars som väntar på svingsugna golfare.

LÄS MER: Guide: Här kan du spela inomhusgolf

Samtidigt som det här skiljer sig något från vanlig golf är det några saker och regler som man bör följa. 

Ren utrustning

Precis som på jympan i skolan är det rena skor som gäller när du spelar inomhusgolf. Så se till att du rensat mjukspikarna från sand, gräs och grus från den senaste ronden på Rya. Detsamma gäller dina golfklubbor. Tvätta dem innan du kommer till anläggningen. Dels för att du förmodligen kommer spela bättre, dels för att du inte vill lämna gamla sandkorn och lerkluttar på mattan.

Ha på dig vad du vill – men matcha rätt

T-shirt? Absolut!
Träningsbyxor? Absolut!
Så länge anläggningen inte har någon form av klädkod så får du ha på dig exakt vad du vill.
Men!
Har du träningsbyxor så se till att golfskorna är sportiga. Bespara helst oss andra att se dig duffa i mattan iklädd stripade mjukisbyxor, tubsockor och blanka golfskor. 

Prata gärna – men skrik inte

Att alla i lokalen ska vara tysta hela tiden går inte. Men snälla, skrik inte ut din besvikelse efter varje missat slag. Om det var ett viktigt slag för matchen mot kompisen kan ett litet skrik vara okej. Men då gäller det såklart att välja rumsrena ord. 

Det du har med dig in – tar du också därifrån

Vissa ställen är obemannade. På andra har personalen fullt sjå med att få maskinerna att fungera. De har inte alltid tid att städa upp avslagna peggar, halvätna mackor och läskflaskor. Släng allt i papperskorgarna eller ta med det därifrån när du är klar.

Spela inte banor som någon i sällskapet har spelat i verkligheten

När du och dina golfkompisar kommer till anläggningen gäller det att välja en golfbana i simulatorn som ingen av er har spelat i verkligheten. 
Varför?
Jo, för om någon av er har trampat gräs på Pebble Beach kommer vederbörande förgylla er rond genom att berätta i detalj vad hen gjorde och slog på samma hål. Hyfsat störande för er, men ännu värre för de på banan bredvid.

Rör inte maskinerna! 

Om det finns personal på plats kan du vara säker på att de vet mer om hur deras apparater fungerar. Så om systemet hänger sig eller slagen inte fångas, låt dem undersöka innan du själv börjar krångla in dig i maskinvaran och justera inställningarna. 

Skaffa dig en rutin för inomhusgolf

Det kan absolut vara så att du ute på en vanlig golfbana måste ha din bag och alla medspelare snett bakom dig när du slår. Du kanske också är van vid att ta ut ett sikte fem meter bakom bollen. Känn av rummet när du spelar inomhusgolf och fundera på vad i din vanliga golfrutin som kan innebära ett problem för andra som vistas i lokalen. 

Bonus! Hellre dåligt och roligt än bra och tråkigt

Inomhusgolf handlar om att ha så roligt som möjligt. Visst är det tråkigt när det går dåligt, men vad gör det!? Klubborna är rena, bollarna försvinner inte och du behöver aldrig oroa dig för att ett regnoväder drar in över din fåtölj. Ha kul! Oavsett score.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:
Text: Svensk Golf • 2021-10-19
Nyheter19:e håletGolflistainomhusgolf
Rulla till toppen