Göran Zachrisson, 1938-2021. Foto: Karl Nordlund

Minnesstund

12.00: Delta i en tyst minut för Göran Zachrisson

Gör Golfsverige sällskap i en tyst minut på landets golfbanor för att hedra Göran Zachrissons minne klockan 12.00 på söndag den 15 augusti.

Text: Svensk Golf • 2021-08-13 Uppdaterad 2021-08-15

Morgonen den 11 augusti somnade Göran Zachrisson, 83 år gammal, in efter en tids sjukdom. En unik och älskad röst i Golfsverige har tystnat. Men minnet av Göran, hans ikoniska citat, finurliga formuleringar och finstämda krönikor kommer att leva vidare länge.

Göran Zachrisson var chefredaktör för Svensk Golf mellan 1964–67 och skrev över hundra krönikor i tidningen mellan 2010–2021. Hans största intryck på golfare och sportälskare kom sannolikt genom sin kommentering av amerikanska golffilmer på SVT under 60-talet, hans unika och stilbildande sportreportage i samma kanal under många år därefter och inte minst alla timmar som kommentator hos V Sport Golf (tidigare Viasat Golf) och övriga NENT-kanaler sedan tidigt 90-tal.

Det räcker med att gå igenom flödet av kommentarer på vår facebooksida efter beskedet om hans bortgång för att hitta kommentarer som läser ”jag spelar inte golf men brukade ändå titta på sändningarna för att lyssna på Zacke” eller ”Zachrisson var den som väckte mitt intresse för golfen”.

Att han betytt mycket för svenska golfare, både unga och äldre, är tveklöst.

För att hedra Göran Zachrissons minne vill vi från Svensk Golfs redaktion föreslå en tyst minut på alla landets golfbanor klockan 12.00 på söndag den 15 augusti.

– Egentligen lite ironiskt kanske eftersom Göran bokstavligen avskydde långsamt spel. Men samtidigt väldigt träffande med tanke på hur effektfullt och elegant han själv använde tystnaden i sitt sätt att kommentera och berätta, säger Svensk Golf chefredaktör Oskar Åsgård.

– Idén till detta initiativ kom från min företrädare Tobias Bergman när vi talades vid i onsdags efter beskedet om Görans bortgång. Ett fint och stämningsfullt sätt att hylla en legend inom svensk golf tycker vi. Under de år vi jobbat med Göran har vi tagit emot väldigt många mejl och brev kring hans krönikor. Vi vet att han var älskad och uppskattad av många och på det här viset får alla som berörts eller påverkats av hans berättande en chans att ta ett fint farväl, säger Oskar Åsgård.

Vi hoppas att så många golfare och golfklubbar som möjligt vill vara med och hedra Göran. Om du också tycker att det låter som en bra idé, sprid gärna budskapet bland dina golfvänner och på din golfklubb.

Om du deltar i minnesstunden och vill dela en bild från din golfklubb med oss, mejla den gärna till redaktion@svenskgolf.se eller webbred@svenskgolf.se.Text: Svensk Golf • 2021-08-13
NyheterGolfsverigeGöran Zachrisson
Rulla till toppen