Bro Hof Slott. Foto: Jacob Sjöman

Bygger om

Bro Hof Slott satsar 10 miljoner på förbättringar

Vill höja medelgolfarens spelupplevelse på The Stadium Course ytterligare. Blir kortare från gul tee, buskar och träd planteras och avslutningshålen byggs om.

Text: Olof Åsgård • 2020-11-30 Uppdaterad 2020-12-01

Precis som många svenska golfklubbar har Bro Hof Slott GC haft ett mer framgångsrikt 2020 än vad som först befarades när coronaviruset började spridas till Europa och Sverige. När flaggskepsbanan Stadium Course stängde i slutet av november kunde säsongen summeras enligt följande:

  • Rekordtidig öppning 27 mars.
  • Rekordsen stängning 20 november.
  • Över 50 000 spelade ronder, varav 12 000 greenfee.
  • Högsta omsättningen sedan öppningen 2007, 41 miljoner kronor.
  • Högsta vinsten efter avskrivningar, 5 miljoner kronor.

Grundaren och styrelseordföranden Björn Örås tillsammans med vd:n och Course Managern Jonas Lindgren är mycket nöjda med den gångna säsongen, och anser att det är den bästa sedan starten. Men det finns ingen tid för vila under vintern. Arbetet med att förbereda banorna inför nästa säsong är redan i full gång. När första slaget slås under 2021 kommer Bro Hof Slotts största förändringsarbete sedan starten vara färdigställt.
Totalt satsas 10 miljoner kronor, varav tre miljoner på Castle Course och sju miljoner på flaggskeppet Stadium Course.
–  Vi fortsätter vår satsning på att bli en av Europas bästa golfbanor och det kräver hela tiden förbättringar och nu har vi ett ambitiöst program för att bättra oss ytterligare. Vår prioritering är att Stadium Course ska vara etta i Europa och Sverige. Det vi gör nu är till för att höja kvaliteten och spelupplevelsen, säger Björn Örås.

Bro Hof Slotts grundare och styrelseordförande Björn Örås. Foto: Bro Hof

Bro Hof ritades av Robert Trent Jones II:s chefsdesigner Bruce Charlton, som även har varit inblandad i de åtgärder som görs nu.
– Det här är tveklöst den största investeringen vi gör sedan starten men det rör sig egentligen om förfiningar. Vi är väldigt nöjda med banans layout och det är våra medlemmar och gäster också. Vi har alltid legat högt eller högst upp på olika rankingar och hade vi inte varit nöjda med banan som helhet så hade vi gjort något åt det. De här förbättringarna är inget vi kommit på den senaste tiden, det har vuxit fram under alla år vi har haft öppet. Tanken var att Bruce Charlton skulle komma hit men på grund av corona och att hans hus i Kalifornien var nära att brinna upp under skogsbränderna blev det inte av. Vi har tät kontakt och har skickat bilder fram och tillbaka, säger Björn Örås.

Medelgolfare som spelar från gul tee är de som kommer påverkas i allra störst utsträckning. På Stadium Course ska längden från gul tee minskas med 231 meter, från 5 985 till 5 754 meter. Castle Course kapas samtidigt med 115 meter, från 5 647 till 5 532 meter.
Gul tee flyttas fram på hela 15 av 18 hål ute på Stadium Course, där nya tees byggs på merparten av dem. Detta påverkar även blå tee som kommer minska från 5 736 till 5 595 meter. Svart, vit och röd tee kommer ha samma längd som tidigare. Under ett antal år har det även funnits en Guldtee på Stadium Course mellan nuvarande gul och blå, som nu plockas bort i samband med ombyggnationerna.
– Guldtee kommer inte längre att behövas och nybyggda gula tees kommer ha bättre spelvinklar än vad guldtee haft, säger Jonas Lindgren, vd och Course Manager.
Syftet med längdminskningen är just att få till bättre spelvinklar och visuell sikt. Både från tee och in mot green.
– Exempelvis kommer hål 10 bli 30 meter kortare. I dag landar de flesta i svackan nedanför platån med utslaget och ser inte greenen eller vart andraslaget tar vägen. Nu kommer fler landa uppe på platån, säger Jonas Lindgren.
Att korta banorna är bara en del av arbetet. På Stadium Course görs stora ingrepp i fairway på hål 2, 5, 8 och 12. På hål 17 kommer muren runt ö-greenen förbättras och vägen ut till ön byggs i samma stil. Vidare kommer 17:e green inte längre att enbart omgärdas av foregreen utan också av ruff för att få stopp på fler bollar än idag.
– Hålet kommer fortsatt vara svårt men fler kommer landa och stanna kvar på greenen. När det döks efter bollar hittades 14 000 bollar i dammen bara runt 17, säger Jonas Lindgren.
På hål 18 byggs en ny gul tee i slänten vilket ger en mer intressant vy över hålet samtidigt som den nya längden, 275 meter, kommer locka de långtslående att försöka nå green med utslaget. Muren i dammen framför greenen kommer även den få ett lyft och byggs i samma stil som på hål 17.
– Det har från starten alltid funnits en tanke om att ha tee i slänten på 18 och även Europatouren föreslog att vi skulle bygga tee där. Nu gör vi det vilket jag verkligen ser fram emot att se och det hålet kommer bli mycket mer spännande och dramatiskt, säger Björn Örås.

Nya planteringar mellan hålen ska skapa inramning. Foto: Bro Hof


Förra året påbörjade Bro Hof ett omfattande arbete med att plantera buskar och träd, främst på Castle Course. I fjol sattes 9 000 plantor ut och när allt är klart kommer 14 200 buskar och träd att pryda kullarna mellan hålen.
– Att sätta buskar på Castle Course var planerat från början men nu planterar vi också en del på Stadium Course. De placeras i ruffen, långt från spelet och syftet är att skapa inramning och att ge spelarna mer vägledning. Buskarna kommer blomma och det kommer sätta färg men vi har samtidigt varit noga med att de ska passa in i miljön vi har här, säger Björn Örås.
– Tanken är att planteringarna ska knytas ihop med den naturliga omgivningen och de dungar som finns och när allt vuxit till sig så ska det se ut som att de legat där hela tiden, säger Jonas Lindgren. 
I samband med planteringarna på Castle Course byts även ruffgräset ut, från rödsvingel till engelskt rajgräs.
– Rajgräset är enklare att sköta. Den jordmån som finns här har inte varit optimal för rödsvingel och eftersom vi inte har möjlighet att spruta ruffen så byter vi ut den genom att klippa ner aggressivt till jordkontakt och sedan hjälpsår vi med maskin i två riktningar. Och eftersom vi har bevattning i ruffen så går det här väldigt snabbt, säger Jonas Lindgren.
Framtiden för Bro Hof ser ljus ut med hänsyn till att antalet aktieägare har ökat markant och nu är uppe i totalt 500 stycken. Björn Örås är övertygad om att de arbeten som nu görs kommer landa väl.
– Jag är jättesäker på att det här kommer höja spelupplevelsen och att banan kommer bli ännu roligare att spela, säger Björn Örås.
En del av förbättringarna är redan klara och resten pågår för fullt. Arbetena kräver viss personalförstärkning men det är teamet på banan med Jonas Lindgren i spetsen som på egen hand driver och utför projekten.
– 14 000 buskar planterar man inte själv och grävmaskinister hyrs in men annars gör vi allt själva. Det är kostnadseffektivt och vi är samtidigt väldigt snabba, säger Jonas Lindgren.
På grund av coronapandemin ställdes premiärupplagan av Europatour-tävlingen Scandinavian Mixed på Bro Hof in. Eftersom det redan var planerat att Vallda G&CC skulle stå värd för tävlingen 2021 så kan det dröja innan värdskapet blir aktuellt för Bro Hof Slott igen. Men om och när så står Bro Hof Slott redo.
– Om den kommer till oss vet jag inte men kan väl säga att diskussioner pågår, säger Björn Örås.  

10 miljoner ger:

  • 14 200 buskar och träd.
  • Nytt ruffgräs på Castle Course, från rödsvingel till engelskt rajgräs.
  • Ombyggda bunkrar samt waste areas på Castle Course. Ny sand och nya bottnar.
  • Hål 2, par 4, Stadium Course: Ny gul tee längre fram, 36 meter kortare. Högersidan av fairway höjs med cirka 1,5 meter för att undvika att utslagen faller ner mot högersidan.
  • Hål 4, par 3, SC: 30 meter kortare.
  • Hål 5, par 4, SC: Ny gul tee längre fram, 14 meter kortare. Fairway flyttas mer åt höger. Bäcken och fairway blir mer synliga från tee och spelvinkeln in mot green blir bättre.
  • Hål 8, par 4, SC: Berg vid tee har sprängts bort. Bättre vy över fairway och hur hålet löper.
  • Hål 10, par 4, SC: Gul tee flyttas fram, 28 meter kortare. Fairwaybunkrar hamnar i spel för fler spelare som dessutom kommer hamna i större utsträckning på platån vid utslaget och få bättre vy över greenen vid andraslaget.
  • Hål 12, par 5, SC: Ny gul tee, 15 meter kortare. Bättre vy över fairway som dessutom flyttas något för bättre spelvinklar från tee, över bäcken och in mot green.
  • Hål 17, par 3, SC: Teeområdet byggs om, 21 meter kortare från gul tee (100 meter nytt avstånd). Brantare infallsvinkel på bollen samt att ruffgräs nu kommer omgärda greenen bådar för något färre bollar i dammen. Mur förbättras och byggs dessutom längs vägen ut mot ö-greenen.
  • Hål 18, par 4, SC: Nytt gult tee i slänten. Bättre och mer spektakulär överblick. Kortas med 28 meter till 275 meter från gult, vilket öppnar för risktagande från tee. Ny mur byggs framför green.
Bro Hofs vd och Course manager Jonas Lindgren. Foto: Bro Hof

Foto: Mickael Tannus


Text: Olof Åsgård • 2020-11-30
Banor och resorNyheterBro HofGolfsverige
Scroll to Top