För första gången toppar Visby GK rankinglistan över Sveriges bästa banor. Foto: Oskar Åsgård

Banranking

Sveriges bästa bana utsedd

I julinumret av nya Svensk Golf presenteras en exklusiv ranking av Sveriges 50 bästa golfbanor. På första plats hittas 18-hålsbanan på Visby Golfklubb.

Text: Oskar Åsgård • 2020-06-26 Uppdaterad 2020-06-26

Överst på listan när Svensk Golf i utgåva nr 5/2020 sammanställt rankingen över Sveriges 50 bästa golfbanor är Visby GK på Gotlands västkust. Banan kniper förstaplatsen precis före Bro Hof Slott Stadium Course.

Klicka här för att se banorna i toppen och läsa mer om rankinglistan tagits fram.

Det här är första gången som Visby GK toppar listan, som tidigare gjorts med samma metodik i den svenska utgåvan av Golf Digest.

– Man blir helt varm i kroppen att höra när du säger det. Medtagen och överväldigad. Det är nästan så att tårarna rinner för man vet hur många tidiga morgnar man stått där och alla insatser med hjärtat i ur och skur, säger Petter Lindblad, banchef på Visby GK.

– Oerhört stolt och hedrad över det här, för hela klubbens skull. Helt magiskt, det här måste firas, fortsätter Lindblad.

Petter Lindblad började som banchef på Visby GK våren 2007. Han introducerades för medlemmarna på det extrainsatta årsmöte i kongresshallen i Visby där frågan om en omfattande ombyggnation av den då 50-åriga banan skulle röstas igenom.

Strax tidigare samma år hade medlemmarna röstat nej till att bygga om banan.

Petter Lindblad, banchef Visby GK.

– Vi fick inte kvalificerad majoritet och var lite besvikna över det. Men det var några medlemmar som begärde att vi skulle ha ett extra årsmöte där bara den här frågan behandlades, berättar Lars Leissner, ordförande i Visby GK.

Snart 15 år senare är det svårt att inte se tillbaka på det där extrainsatta årsmötet i kongresshallen som en väldigt viktig vändpunkt för klubben. Förslaget att bygga om gick igenom med acklamation.

När vi ber Lars Leissner peka på det roligaste med den resa som Visby GK gjort sedan mitten av 00-talet svarar han:

– Det som verkligen blev stimulansen var hur alla vände och var för det här. Det har blivit så uppskattat bland medlemmarna och det blev en påtagligt bättre stämning i klubben. Den största sporren har varit gensvaret från våra medlemmar. Det har varit en riktig kick att känna det hela tiden. Men lite fåfäng är man ju och att vi har fått goda omdömen och hamnat högt upp i rankingar, det kittlar också lite, säger Leissner.

Tidigare i veckan tog han emot beskedet att 18-hålsbanan på Visby GK nu är rankad etta i Sverige.

– Oj. Jag blir mållös, helt överväldigad. Det är en dröm och något vi har hoppats på. Vi är jättestolta över vad vi har åstadkommit.

Ombyggnation av banan, som färdigställdes och öppnade för spel 2009, leddes av banarkitekterna och forna tourproffsen Pierre Fulke och Adam Mednickson. Sträckningen drogs om, nya greener och hål byggdes. Ett omfattande projekt för klubben.

Vad var drivkraften för er att bygga om banan i slutet av 00-talet?
– Jag måste i sammanhanget nämna Matz Bengtsson (före detta klubbchef på Visby GK, reds anm), som insåg att vi behövde göra något för att komma upp i den kvalitet som vi tyckte att vi var skyldiga med de förutsättningar vi har här, säger Lars Leissner och utvecklar.

Lars Leissner, ordförande i Visby GK.

– Det har växt fram ganska tydligt för mig och Petter (Lindblad, banchef) att det vi ska göra för att medlemmarna ska må som bäst är att satsa på banan och dess kvalitet. Det är vad de värdesätter mest. Att vi successivt skulle höja den, inte ta några alltför stora steg men aldrig sitta still i båten utan hela tiden titta på vad vi kan förbättra. Hur vi med relativt sett små förändringar kan skapa bättre hål, även efter att den stora ombyggnaden var gjord.

Apropå att aldrig sitta still så pågår det hela tiden arbeten med att förfina och förädla banan på Gotland. Klubben jobbar fortsatt tätt tillsammans med Pierre Fulke och under året har exempelvis nya bunkrar öppnat på hål 2 och hål 6.

Hål 6, par 5, på Visby GK. Foto: Oskar Åsgård

– Vi sitter varje rast här och diskuterar hur vi kan göra saker bättre. Hur ska vi placera teekulorna på 17 idag, ska vi ta bort en gren här, lyfta fram orkidéerna på 14 – sådana grejor. Det är en levande dialog hela tiden och det kännetecknar verkligen Visby Golfklubb, säger banchefen Petter Lindblad.

Klubben hade också inlett en ansökan till Länsstyrelsen om att få bygga nya hål på Svältholmen, belägen precis intill hål 11, 17 och 18, med målsättningen att göra om sträckningen på 18-hålsbanan och göra 9-hålsbanan till en tolvhålare.

– För att inte stöta oss med Länsstyrelsen och fortsatt ha en god dialog drog vi tillbaka ansökan om att få bygga nya hål på Svältholmen. Men vi känner nog att vi ska göra ett nytt försök längre fram. Vi vill visa att golfen kan utvecklas och ta mark i anspråk i harmoni och samklang med naturvårdsintressen, säger Lars Leissner.

För både Leissner och Lindblad är det ingen tvekan om att de känner att banan kan bli ännu bättre i framtiden.

– Det finns hur mycket som helst som kan bli bättre. Från små fläckar på grönytor till byggnationer av bunkrar och större idéer. Det snurrar hela tiden i huvudet. Medlemmarna vill ha en bra bana och hela tiden är man villig att tillsätta resurser. Inte överdådiga resurser, men tillräckligt för att vi hela tiden ska kunna göra saker bättre, säger Petter Lindblad.

Fem skäl varför Visby är Sveriges bästa golfbana – se filmen nedan


Text: Oskar Åsgård • 2020-06-26
ArtiklarNyheterGolfsverigeSveriges bästa banorVisby GK
Rulla till toppen