Into the hole

Nyheter

Bragdguldet: Så går omröstningen till

14 delegater samlas klockan 10.00. Tre timmar senare offentliggörs vem som tilldelas Bragdguldet.

Text: CM Hellsten • 2016-12-06

Första tisdagen i december delas Bragdguldet ut. 2016 belönades Henrik Stenson med Bragdguldet för sin triumf i The Open. 
Nu är Anna Nordqvist av en kandidaterna till utmärkelsen efter att ha vunnit majorn Evian Championship trots körtelfeber. 

Nu kan Nordqvist få Bragdguldet

Svenska Dagbladets jurymedlemmar samlas klockan 10.00 för att inleda sina överläggningar.
Anders Lindblad är sportkrönikör på SvD och även sekreterare i Bragdjuryn och chefredaktör Fredrik Karén dess ordförande.

Stefan Lindeberg (före detta ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté) och Karin Mattsson Weijber (före detta ordförande i Riksidrottsförbundet) finns även med i juryn som i övrigt består av före detta idrottsutövare:

Agneta Andersson (kanot).

Tomas Brolin (fotboll).

Magdalena Forsberg (skidskytte).

Mats Sundin (ishockey).

Carolina Klüft (friidrott).

Ulrika Knape Lindberg (simhopp).

David Lega (handikappidrott).

Annichen Kringstad (orientering).

Anette Norberg (curling).

Tony Rickardsson (speedway).

Nordqvist: ”Annika har inspirerat mig enormt”

Hur många av jurymedlemmarna spelar golf?
– Bra fråga, det vet jag faktiskt inte. Anette Norberg spelar i alla fall på min hemmabana Troxhammar. Sedan spelar även Tomas Brolin och Mats Sundin golf, säger Anders Lindblad.

Hur går juryarbetet till?
– Vi börjar med en nomineringsrunda där varje jurymedlem får lyfta fram ett valfritt antal idrottare. Vi går varvet runt och efter det kör vi en pläderingsrunda där alla får plädera för sina främsta kandidater.
– Sedan kör vi ett nytt varv och håller på så tills vi är överens om en pristagare – men ibland har allt slutat med omröstningar där två eller tre idrottare ställs mot varandra. Då gäller en röst per person.

Ni är 14 jurymedlemmar – vem har utslagsrösten?
– Om det blir 7-7 i en omröstning gäller chefredaktör Fredrik Karéns röst dubbelt. Det har tidigare hänt att det blivit oavgjort efter omröstningen.

Hur lång tid tar juryarbetet?
– Allt från rekordsnabba möten på under en timme till det normala på två timmar. Vi hoppas kunna vara klara till 12.15 så att vi hinner hämta andan innan vi ska gå ner och presentera vinnaren klockan 13.01.Text: CM Hellsten • 2016-12-06
NyheterAnna NordqvistBragdguldetNyheter
Scroll to Top