Det öländska landskapet har mejslats fram i renoveringen av Långe Jan.

Leva

Här är Sveriges Pinehurst

På onsdagen invigdes Sveriges svar på Pinehurst – Ekerums upprustade Långe Jan. Här får både golfstrategen och naturälskaren valuta för pengarna.

Text: Karin Klarström • 2015-06-18 Uppdaterad 2015-06-18

Ny banguide

Bild 1118386

Långe Jan har fått en ny banguide, här kan golfaren få veta mer om den öländska naturen.

Över 10 miljoner kronor har Ekerum investerat i projektet att backa hem och återställa den öländska naturen på anläggningen. Långe Jan, en av de två 18-hålsbanorna, har förändrats rejält och fått en helt ny inramning och ett nytt utseende. Den som minns förra årets US Open minns också den omgjorda Pinehurst no 2. Samma sandiga inramning och känsla har Ekerum lyft fram med omgörningen av Långe Jan.

– Vi inspirerades av deras ekotänk och ambitionen att återställa naturen till hur den var från början. Med omgörningen av Långe Jan går vi tillbaka till den öländska naturen och lyfter fram den flora och fauna som bara finns här, säger Magnus Lagerlöf, vd för Ekerum resort.

Bild 1118385

Det krävdes 2500 vändor med lastbil för att få bort all matjord som låg ovanpå sanden. 
Foto: Ekerum 

 

På onsdagen var det stor invigning av banan. På förmiddagen arrangerades det en rundtur för landshövding Stefan Karlsson och representanter från länsstyrelsen. Ett 40-tal personer fick en guidad tur genom banan och fick se förändringarna på nära håll. På eftermiddagen var det en tävling på banan.

– Vi transporterade bort 2500 lastbilslass med matjord från banan för att få fram sanden som ligger under. Vi har inte kört dit sand utan använt det som fanns under jorden. Vi har flyttat om sanden för att få rätt nivåer på fairways, men vid sidan om är det en lägre sandslinga med blomsterängar och högt gräs, säger Lagerlöf.

I samband med öppningen av den renoverade banan kom också en ny banguide. I den finns både strategiska tips om hur golfaren kan spela respektive hål, men här finns också tips om vilka öländska naturvärden som finns att se på plats.

Vad har renovering kostat?
– Vi har fått stöd från länstyrelsen via en EU-fond för att återställa det öländska landskapet. Det har kostat över 10 miljoner kronor men det är inget som kommer att drabba medlemmarna, säger vd Lagerlöf.

I den nya skepnaden har de ansvariga satsat på att göra banan strategiskt utmanande och intressant för alla typer av spelare.

– Vi vill inte göra en elitbana som bara passar de bästa spelarna. Det ska finnas utmaningar för alla. Om man har en bra dag kan man välja “Tiger-line”, men om man känner att man inte riktigt är där, ja då finns det en säker linje också.

Det tar ett tag innan växtligheten har tagit sig ordentligt, men framåt sensommaren väntar en genuint öländsk upplevelse för den naturintresserade golfaren. Redan nu ligger dock den spelstrategiska utmaningen och väntar.


Text: Karin Klarström • 2015-06-18
LevaNyheter
Scroll to Top