En golfpassionerad finsk familj skapade Sand Valley Golf & Country Club. Foto: Sand Valley

Snabba rondtider i Gdansk

Direktflyg från de tre största svenska städerna gör Gdansk-området i Polen till ett smidigt resmål. Här kan du ha banan helt för dig själv. De snabba ronderna ger tid att upptäcka allt det goda out-of-bounds.

Text: CM Hellsten • 2015-06-15 Uppdaterad 2020-03-26

Det verkar vara just det som alla gör här. Vandrar. Arbetsdagen är över men solen värmer fortfarande den tidiga vårkvällen, människorna har sökt sig ner till stranden och promenerar avslappnat ut på Europas längsta pir gjord av trä. Underlaget ger ifrån sig ett läckert knarrande av alla skor som trampar på den mörka ytan.

Efter femhundraelva komma fem meter lämnar hamnarmen över till Östersjön och 372 kilometer där borta i horisonten ligger Blekinge.
Vi blickar ut över vattnet, vänder oss om och fascineras av den vackra omgivningen med havet, naturen och den pampiga arkitekturen längs strandkanten.

Det här är Sopot – kurorten som kallas för norra Europas Monte Carlo lockar varje år två miljoner besökare.
När du strosat färdigt på piren går det att hyra en cykel och trampa längs strandpromenaden.
Norrut leder vägen till Gdynia. Där handlar det om att handla.
I den andra riktningen ligger Gdansk. Där vibrerar historiens vingslag.
Sopot ligger mitt emellan Gdynia och Gdansk och samlingsnamnet för orterna är ”Trestaden”.
Ska vi svänga vänster eller höger?
Innan beslutet fattas väljer vi en helt annan riktning.
Den mot golfbanorna.

Tre av landets tio bästa anläggningar har sin plats i trakten. Rent populationsmässigt är Polen en gigant i Europa men av de 38 miljoner invånarna är blott 3 739 registrerade golfare enligt European Golf Associations statistik. Klubbarna har få medlemmar och högsäsongen för golfturismen infaller under perioden april/maj samt september/oktober, vilket gör att den som spelar ett varv under en vardag mitt i sommaren kan uppleva det som en rond på en privat bana och vara nästan helt ensam på fairways och greener.

Bild 1118240
Foto: Sand Valley
På Sand Valleys hål 3 gäller det att pricka den här svårträffade greenen. 

Irländaren Paul O’Connor arbetar som marknadschef på Sand Valley Golf & Country Club. Det var hustruns ursprung som gjorde att familjen flyttade till Polen.
– Det bästa med golfen här? Generellt sett är banornas kondition verkligen på topp. Det är så få polacker som spelar men de som gör det kan njuta av att lira på nästan tomma banor. Sedan har det svenska intresset för golf i Gdansk-området verkligen exploderat de senaste åren. 2012 hade vi på Sand Valley färre än 100 greenfeegäster från Sverige men under 2014 ökade det till nästan 1 000, säger han.

Sand Valley ligger åtta mil sydost om Gdansk. En golfentusiastisk finländsk familj satsade stora pengar på att bygga sin dröm just här och landsmännen Lassi Pekka Tilander och Tony Ristola skapade en inlands links.
Slingan präglas av generösa fairways men den som inte lyckas hitta de gröna landningsytorna riskerar att hamna i de stora waste areas, dalar av sand, som gett klubben sitt namn.
Stök-och-bök-områdena kostar kraft och slag. Väl uppe ur hindren väntar nya utmaningar kring de tuffa och undulerade greenerna.
Sand Valley är en läcker utmaning.

Allra mest spektakulärt blir det på tolvan. Hålet tillkom egentligen av en slump eftersom det var just härifrån som sanden hämtades till övriga banan och när den processen väl var över insåg arkitekterna att det nog gick att kreera ett annorlunda hål.
Utslaget på detta par 5 är prekärt eftersom fairway ligger nersänkt i en gryta med naturliga vallar längs högersidan och waste areas till vänster och rakt fram i riktning mot greenen.
Vi klarar oss från alltför mycket bekymmer och sitter en stund senare och analyserar ronden vid klubbhuset.
På gatan som leder upp dit finns 13 uthyrningsvillor med plats för 70 bäddar.
När golfarna checkar in ser personalen till att rada upp bollar i trädgården så att sällskapet vid ankomsten kan slå chippar ut mot övningsområdet före välkomstdrinken.

Bild 1118241
Foto: Sierra Golf
På Sierra Golf kommer svenska gäster att känna sig som hemma. 

Det är som att kliva rakt in i ett globalt, småländskt möbelvaruhus. Klubbens apartment manager, Kamila Pieper, guidar oss runt i rum nio på lägenhetshotellet som är beläget alldeles till vänster om det sjunde hålet på Sierra Golf Club.
– Det finns ett Ikea vid Lech Walesa-flygplatsen i Gdansk. Vi har valt att hämta inredningen till alla 26 lägenheter därifrån. Det är snyggt, håller hög standard och om något går sönder så är det lätt att ersätta med samma vara. Sverige är en viktig marknad för oss och som svensk är det lätt att känna sig hemma på Sierra Golf Club, säger Kamila Pieper.

Anläggningen ligger tre mil nordväst om Gdynia och skotten Cameron Sinclair fick uppdraget att designa parkbanan. Sedan tre år tillbaka är det den amerikanske greenkeepern Greg Swanson som håller koll på konditionen.
Täta ridåer av träd skapar en mysig kuliss under de inledande hålen. Framme vid treans green fångar en hästskoformad bunker effektivt upp alltför långa inspel. Efter det följande korthålet väntar en tuff passage med två raka par 5-hål.
Med sitt öppna utsatta läge är Sierra en helt annan bana beroende på de yttre förutsättningarna.
I går var det vindstilla och riktigt behagligt.
Nu är blåsten en kraftigt påverkande faktor.
Efter varvningen vid det imponerande klubbhuset förändras också topografin och det blir lite mer kuperat på vägen in.
Vi gillar Sierras variation.

Bild 1118243
Foto: Postolowo
Ronden tänder till när slingan passerar den stora sjön.  

Uppskattar du utmaningen med att spela långa banor? Då har du kommit till rätt ställe, för när Postolowo Golf Club (eller Gdansk G&CC som den också är känd som) sträcker ut sig som allra mest står det 7 101 meter i scorekortet och gör den till en av Europas allra längsta par 72-banor.
Postolowo har svensk koppling. Det var en golfintresserad man vid namn Matti Idman från Saltsjöbaden som med polska bekanta bestämde sig för att dra igång ett banprojekt just här, fem mil söder om Sopot.
När herr Idman inspekterade området i slutet av 80-talet konstaterade han att marken till största delen bestod av självdränerande sandjord och att landskapet var lugnt, fridfullt, lagom kuperat och försett med en liten sjö mitt i.

Svenskbekantingen Jeremy Turner anlitades för att rita banan och han insåg att ”den där magnifika sjön verkligen hade ändlösa och hisnande möjligheter till dramatiska golfhål”.
Precis så är det.
Hålen, framför allt det fjärde och 16:e, vid vattendraget är Postolowos pulserande hjärta.
Fyran är ett svettigt par 5 med sjön längs hela vänstersidan och en fairway som smalnar av ju närmare den väl inbunkrade greenen man kommer.
Det 16:e, på andra sidan sjön, är ett korthål (186 meter från gult och 136 meter från rött) där den upphöjda greenen ligger mitt emellan skogen till höger och vattnet till vänster.
Par 3:an har döpts till Alcatraz.
Oavsett om bollen försvinner i väg under den glittrande ytan så är hålet riktigt fängslande.

Bild 1118244

RESMÅLET – GDANSK
Valuta:
Zloty (1 zloty är 2:30 kronor). Tidsskillnad: Ingen. Folkmängd: 38,4 miljoner i Polen. Antal golfbanor: 32. Golfsäsong: Året om, förutsatt att det inte snöar. Högsäsong är april/maj samt september/oktober. Mer info: www.gdansk4u.pl/en/

RESA DIT
Direktflyg till Gdansk med Wizzair från Stockholm Skavsta i Nyköping, Göteborg Landvetter Airport samt Malmö Airport. Polferries har färjeförbindelse mellan Nynäshamn och Gdansk som tar 19 timmar medan Stena Line trafikerar Karlskrona och Gdynia, en resa på drygt 10 timmar.

GOLFEN
POSTOLOWO GC
Antal hål: 18.
Greenfee: 450–570 kronor.
Hemsida: www.postolowo.com
Uppskattar du utmaningen med att spela långa banor? Då har du kommit till rätt ställe. När Postolowo sträcker ut sig som allra mest står det 7 101 meter i scorekortet.

SAND VALLEY G&CC
Antal hål: 18.
Greenfee: 410–500 kronor.
Hemsida: www.sandvalley.pl
Välkommen till Suomi Valley. Det här är en finskägd anläggning som designats av Lassi Pekka Tilander och Tony Ristola. Duon har skapat en inlands links med breda fairways och undulerade greener.

SIERRA GC
Antal hål: 18.
Greenfee: 560–680 kronor.
Hemsida: www.sierragolf.pl
Skotten Cameron Sinclair fick uppdraget att designa Sierra som stod klar 2002. Parkbanan ramas in av en vacker skog och halvvägs ut på första nio väntar en tuff passage med två raka par 5-hål följt av slingans längsta par 4.

 

MATEN
Det polska köket är ett härligt hopkok av olika maträtter som landets historiska folkslag bidragit med.
Pirogen är nationens stolthet. I Gdansk rekommenderar vi restaurangen Brovarnia som har ett eget mikrobryggeri. I Sopot bokar du bord på Meridian Molo längst ut på piren och väljer bland havets delikatesser.

BOENDE
RADISSON BLU GDANSK
Ligger intill den populära gågatan i Gdansks gamla stan och runt hörnet från Motlawafloden. Pris: 1 740 kronor per natt för en weekend i september (källa: www.hotels.com).
Hemsida: www.radissonblu.com

HOTEL REZYDENT
Strategiskt läge vid centralstationen och boulevarden Monte Cassino som leder ner till stranden och träpiren.
Pris: 1 059 kronor per natt för en weekend i september (källa: www.hotels.com).
Hemsida: www.hotelrezydent.pl

Bild 1118245

 

SAND VALLEY VILLAS
Golfklubben med samma namn erbjuder stay-and-play-paket med tre övernattningar, frukost och tre ronder golf för 2 800 kronor per person.
Hemsida: www.sandvalley.pl

Bild 1118247

OUT OF BOUNDS

• Gdynias shoppingkomplex Rivera öppnade 2013 och blev då med sina 250 butiker norra Polens största galleria. Har du pengar kvar kan du även svänga förbi gallerian Klif som har drygt 100 affärer.

• Gdansk präglas av historia. Vid halvön Westerplatte avlossades andra världskrigets första skott när den tyska marinen gick till attack. Här föddes också Solidaritetsrörelsen utifrån de stora varvsstrejkerna som bidrog till kommunismens sönderfall. Fackföreningsledaren Lech Walesa blev så småningom Polens president och fick Nobels fredspris.

• Ett besök i Gdansks gamla stan är ett måste. Det är fantastiskt vackert och det finns många restauranger som serverar lokal pilsner till riktigt bra priser.

• Kurorten Sopot arrangerar årligen en sångfestival som lockat artister som Lionel Richie och Bryan Adams.

• Missa inte att besöka caféet högst upp i Dom Zdrojowy vid torget framför piren där du kan dricka ett hälsosamt källvatten.

Bild 1118248
Vid stranden i Sopot finns Europas längsta pir gjord av trä.


Text: CM Hellsten • 2015-06-15
LevaBanor & resorEuropaPolenPostolowo GCSand ValleySierra GCWeekend
Rulla till toppen