Tvåan på Lofoten Links, där man slår in i vinden ut i havet. Bild: Lofoten Links

18 skäl att besöka Lofoten

Från maj till augusti går det att spela golf dygnet runt i Lofoten. Nu blir den norska banan dubbelt så stor.

Text: CM Hellsten • 2013-11-29 Uppdaterad 2013-11-29

När eldsjälen Frode Hov i slutet av 80-talet kom med förslaget att det borde byggas en bana på ögruppen vid Norges nordvästligaste hörn möttes han av skeptiska traditionalister som utbrast:
”På Lofoten spelar man inte golf – där fiskar man!”

Som tur är lyssnade herr Hov inte på kritikerna. 14 juli 1998 kunde de sex första hålen på Lofoten Golf Links invigas som senare blev nio. Tanken var redan i begynnelsen att det skulle bli en fullvärdig slinga men först nu är 18-hålaren på väg att realiseras.
30 miljoner norska kronor – 33,4 svenska – har satsats i projektet där arkitekten Jeremy Turner lägger ut nio helt nya hål samt ser över de befintliga.
Lofoten GL 2.0 kommer tidigast att vara klar i september 2014.
– Det går att spela golf under hela nästa år och vi öppnar de nya hålen successivt men den första riktiga säsongen blir 2015. Det kommer att bli en fantastisk attraktion, säger Frode Hov.

Vad kommer expansionen att betyda för Lofotens golf?
– Vi har 2 000 greenfeeronder nu men målet är att i framtiden mångdubbla antalet besökare. Många golfare kommer från Sverige och vi hoppas få ännu fler internationella gäster. Under perioden 20 maj till 5 augusti har vi midnattssol och det går att spela golf 24 timmar om dygnet. Det är en unik upplevelse. Landskapet är vackert och den nya banan kommer att hålla en väldigt hög standard. Dessutom har vi inga mygg här uppe…

Hur reser man smidigast till Lofoten?
– Antingen flyger du till Solvaer eller Leknes. Eller så tar du ett plan till Evenes – då kan du även spela banorna i Bodö och Narvik.

Bild 1124071


Text: CM Hellsten • 2013-11-29
LevaNyheter
Rulla till toppen