Bo och Inger Rudenmark åkte på long stay och då ingår bil, bostad och golf i paketet. Foto: HENRIK SELLIN

Därför ska du åka på longstay

En månad utomlands med lägenhet, hyrbil och golf varje dag. Det låter som rena drömmen, eller hur? Det tyckte Eksjöparet Inger och Bo Rudenmark som köpte ett long stay-paket och förlängde säsongen i Spanien.

Text: CM Hellsten • 2011-11-22 Uppdaterad 2020-01-02

Vattnet i den stora swimmingpoolen på El Plantio Golf Resort är alldeles stilla. Den spanska vintermorgonen är aningen kylslagen men temperaturen stiger i Alicante när solen letar sig förbi det tre våningar höga bostadskomplexet, och just där det skiner som bäst har Inger och Bo Rudenmark placerat sina strandstolar. De har lagt sig till rätta för att koppla av före lunchronden. Inger läser Arto Paasilinnas bok ”Harens År” medan Bo, som hanterar det spanska språket, bläddrar i lokaltidningen Informacíon.
Det här är deras hem.
I en månad.
Pensionärsparet från småländska Eksjö har rest i väg med ett av svenska Playa Golfs long stay-paket och bytt en grå vardag i mörkaste november mot ett betydligt behagligare klimat vid Medelhavet.

De bor i en spatiös och modernt designad trea på 108 kvadrat, lägenheten har två badrum, en tvättstuga som är utrustad med torktumlare och är så fräsch att paret gärna skulle ta med den hem till bostaden i Sverige. I vardagsrummet hänger en stor platt-tv på den rosamålade väggen, bortanför altanen på nedre botten breder bassängen ut sig och på andra sidan citronträdgården och palmerna ligger delar av golfbanan.
– Vi är helt sålda på konceptet. Vi hade två kriterier – vi ville bo nära en stor stad och en golfbana. Här är det bara sex, sju kilometer in till Alicante och klubbhuset når vi på en minut, säger Bo.
Inger håller med och utvecklar resonemanget:
– Vi har säkert varit i Spanien tjugo gånger tidigare på vanliga golfresor men alltid sagt att vi borde stanna lite längre någon gång. På en veckoresa med golfpaket så hinner man ju bara packa upp kläderna och precis lärt känna lite folk när det är dags att åka hem igen. Det här är vår long stay-debut och vi kommer definitivt att göra det igen.

Inger och Bo betalade 23 000 kronor totalt för ett paket bestående av boendet, obegränsad golf samt en hyrbil. Flyget fick de boka själva men med god framförhållning hittade de biljetter på en direktlinje från Göteborg till Alicante för 3 500 kronor för två personer inklusive transport av golfbagarna.
– Det är ett oslagbart pris och upplägg. Folk tror knappt att det är sant när vi berättar vad det kostar, säger Inger.
När hustrun väl är inne på ekonomin tar Bo fram ett j��mförelsepris som betonar hur förmånlig deras långvistelse är:
– På den här banan där vi bor ligger greenfeen på 750 kronor. För mig och Inger skulle det vara 1 500 kronor om dagen och enbart 20 dagars spel skulle bli 30 000 kronor.

Bild 1114089

Det enda som saknas i lägenheten är en dammsugare och skurhink men i hyran ingår städning en dag i veckan. Köket är utrustat med diskmaskin samt tallrikar, glas, bestick, kastruller, stekpannor och alla andra nödvändiga redskap som krävs för att kunna tillaga en god måltid.
– Vi har visserligen hittat ett par restauranger inne i stan men vi lagar mat här hemma nästan varje kväll. Trots att Spanien har blivit dyrare så är en matkorg här nere ändå billigare än i Sverige och vi har för skojs skull sparat kvittona så att vi kan jämföra när vi kommer tillbaka till Eksjö. Vi hittade en charkaffär och har köpt med oss skinka hem, säger Inger.
– Pata negra som väl kostar tusen kronor kilot hemma, här betalade vi 200 och fick det skivat och vakuumpaketerat. Vad som också har förvånat oss är att det är halva priset på norsk lax här nere – 35 kronor för två stora bitar – det förbryllar också norrmännen som vi har lärt känna på El Plantio, säger Bo.
– Frukt och grönt är billigare medan hårdost är dyrare och dessutom svårare att få tag i, säger Inger.
Vad brukar det bli för mat i ert spanska kök?
– Mycket fisk men också köttfärssås, entrecôte, karrékotletter och sallader, säger Inger.
– Innan vi går ut och spelar brukar vi beställa en bocadillo med ost och skinka inne i klubbhusrestaurangen. Det och ett par bananer är den enda lunch som vi brukar äta, säger Bo.

Bild 1114091
Inger och Bo tycker att det är lätt att få nya bekanta under en long stay, speciellt när de åker som ett par och inte fyra vänner som gör allting tillsammans. De har träffat många trevliga människor och umgås framför allt med andra skandinaver men också med en spansk familj från Baskien.
– De har valt Alicante eftersom det är Spaniens solsäkraste område, vi har inte haft en enda regndag och temperaturen har legat runt 23–24 grader, säger Inger och Bo.
Familjen Rudenmark spelar golf nästan varje dag, ibland nöjer de sig med ett halvt varv och eftersom Bo brukar prata fotboll med gubbarna på klubben så finns det alltid starttider, både från ettan och från tians tee.
Oftast slår de ut runt klockan 13.
Fram till lunch brukar Inger och Bo slappa vid poolen.
Ni har aldrig funderat på att köpa ett eget ställe i Spanien?
– Nej. Vi vill ha möjligheten att åka runt och testa nya platser. Med ett hus blir man också väldigt bunden och känner att man måste åka dit bara för att titta till hemmet. Vi rekommenderar de som är intresserade av att köpa något att först åka runt på ett par sådana här månadslånga vistelser för att hitta rätt område.
När på året tycker ni att det är bäst att åka på long stay?
– I november. Det var framför allt den månaden som vi ville plocka bort och när vi kommer hem så börjar ju förberedelserna inför julen. Vi är så nöjda att vi vill åka ner hit igen framåt våren, och mars i Spanien är en bra tajming inför golfsäsongen. Vi har valt ut en annan lägenhet här på El Plantio som har sol hela tiden och det finns en trappa upp till en takterrass. Där kan man sitta och blicka ut över de snöbeklädda bergen och banan. Där vill vi bo nästa gång.

Bild 1114093

Inger och Bo Rudenmark reser sig upp från liggfåtöljerna vid poolen, går in i den temporära bostaden och byter om inför eftermiddagens varv på banan.
Paret har en intern deal som löper över hela golfsäsongen och där den som treputtar får böta en tia. Sparbössan tömdes inför avresan och då rasslade det ur 2 960 kronor. På El Plantio har de börjat om och summan är nu uppe i 200.
– Men det är ganska stora greener här så du kan ofta ha en 20-metersputt och då är det lätt hänt att det blir en treputt, säger Bo.

Så mycket kostade det

Så här mycket betalade familjen Rudenmark med Playa Golf. Lägenhet på 108 kvadratmeter, obegränsad golf samt en hyrbil under en månad: 23 000 kronor. Flygresan (3 500 för två personer) ingick inte.

För mer info: www.playagolf.se

Fler long stay-paket

Här är några andra golfresearrangörer som också erbjuder long stay-paket:

www.golfplaisir.se – Algarve (Portugal), Gardasjön (Italien) och Murcia (Spanien).

www.birdie.se – Skräddarsyr long stay-paket till sina olika destinationer.

www.eastongolf.se – Erbjuder ett 35-dagarspaket till Tunisien i januari. Även Spanien & Cypern.

www.golfjoytravel.se och www.ptgolf.se – Båda har portugisiska Algarve.

www.campoamor.se – Spanien.

www.winbergtravel.se – Hua Hin i Thailand.

www.stay4golf.se – Spanska Murciatrakten.

www.golftours.se – Malaga, Spanien.

www.hwggolfresor.se – Spanska Los Naranjos.

www.nordpoolen.nu – Spanien.

www.golfispanien.se – Spanien och Portugal.

www.berglundtravel.se – Algarve och Lissabon i Portugal.

www.seniorgolf.se – Cypern, Malaysia, Spanien och Thailand.

www.toscanagolf.se – Toscana, Italien.

www.sunbirdie.se – Portugal och Spanien.

www.golfersdream.org – Spanien.

www.sungolf.se – Spanien.

http://birdie4you.se/ – Spanien.

www.tigerberggolf.se

Fotnot: Googlar du på long stay kommer det även upp fler arrangörer på den svenska golfresemarknaden.


Text: CM Hellsten • 2011-11-22
LevaBanor & resorLongstayResorSpanien
Rulla till toppen