5de56ddc68c05

Leva

Skid- och golfsemester i Dubai

Mellanöstern har blivit världens mittpunkt. European Tour har flyttat hit och här finns nästan allt. Det som eventuellt saknas byggs. Som en slalomhall…

Text: CM Hellsten • 2010-03-22 Uppdaterad 2010-03-22

Fakta

THE MONTGOMERIE

Antal hål: 18.

På Ryder Cup-kaptenens bana finns en gigantisk green som är 6 500 kvadratmeter stor. Den lär vara världens största och hela hålet har formats efter landet Förenade Arabemiraten.

Hemsida: www.themontgomerie.com

 

EMIRATES GC

Antal hål: 18+18.

Klubbens två banor — Majlis & Faldo — har rankats som de två bästa i landet. Här spelar European Tour och Ladies European Tour varje säsong. Emirates har även en niohåls par 3-bana.

Hemsida: www.dubaigolf.com

 

DUBAI CREEK GOLF & YACHT CLUB

Antal hål: 18.

Banan ligger läckert nere vid floden som utgör ett hot för golfaren på de två sista hålen och gör avslutningen riktigt raffinerad.

Hemsida: www.dubaigolf.com

 

ARABIAN RANCHES

Antal hål: 18.

Ian Baker-Finch slog sig ihop med Jack Nicklaus designfirma och deras bana har rankats som den tredje bästa i Förenade Arabemiraten.

Hemsida: www.arabianranchesgolfdubai.com

 

Det är den bästa skidsemester jag har varit på. Det är två grader kallt, snön i backen är perfekt och kön till sittliften är så kort att den knappt existerar, den som vill nå toppen ännu snabbare kan välja knappliften borta i vänstra hörnet. I högtalarna, ovanför liftsystemet, spelas popmusik och tonerna ger en skön avkopplande känsla när man kastar sig ut för pisterna i slalombacken. Det finns två stora nedfarter att välja på, nybörjarna rekommenderas att ta den till vänster om den timmerstockade kaffestugan “Avalanche Café” som ligger halvvägs ner. Där nedfarterna skiljs åt står en varningsskylt som säger att endast experter ska ta av åt höger där det är betydligt brantare.

De starka strålkastarna som lyser upp backen gör att det går att åka slalom ända fram till midnatt.

Det blir ett sista åk innan jag lämnar tillbaka Atomicskidorna, stavarna, pjäxorna och overallen som jag hyrt.

Sedan går jag ut i öknen och den 33-gradiga värmen.

Har du problem när du kommer till korthålen? Är det kanske så att du brukar misslyckas att träffa greenen och sedan får nöja dig med att i bästa fall rädda par men att det som oftast blir en bogey eller till och med en dubbel?

Då finns det ett par 3 som du måste spela.

Där är det nästan omöjligt att i-n-t-e träffa greenen.

Ryder Cup-kaptenen Colin Montgomerie har i samarbete med banarkitekten Gordon Desmond Muirhead skapat en bana i stadsdelen Emirates Hills. The Montgomerie har 18 hål, 81 bunkrar och stora undulerade greener.

Hål 13 har en green som är 6 500 kvadratmeter stor, klubben påstår att det är den största i världen och hålet är dessutom format på samma sätt som landet.

Förenade Arabemiraten älskar att vara, ska vi säga… märkvärdigast i världen.

I huvudstaden Abu Dhabi betalade en man motsvarande 90 miljoner kronor vid en auktion bara för att få nummer 1 på sin bils registreringsskylt.

Det byggs ständigt och det sägs att en fjärdedel av världens alla lyftkranar finns här nere. Burj Dubai är skyskrapan som sticker upp som en gigantisk rymdraket i Dubais downtown. Tornet är 818 meter, det är så ofattbart högt att nerifrån marken känns det nästan ut som att byggnaden ska skrapa upp ett hål i det osynliga ozonlagret. Burj Dubai är givetvis världens högsta byggnad.

Nere vid persiska vikens strand finns ett annat enormt monument, hotellet Burj-al-arab har sju stjärnor och lär vara det lyxigaste i världen. Det finns inga rum utan endast sviter och budgetvarianten går loss på 1 000 dollar per natt, och högst upp på den 320 meter höga byggnaden finns en helikopterplatta. I mars 2004 stod Tiger Woods där och matade drivar ut i havet som uppladdning inför Dubai Desert Classic på European Tour som världsettan spelar frekvent.

Tävlingen arrangeras på Emirates Golf Club, samma anläggning där Annika Sörenstam i december 2008 tog farväl och sänkte karriärens sista putt.

Emirates GC har två mästerskapsslingor – The Majlis & The Faldo – och duon har rankats som de två bästa i landet. Majlis, som mäter 6 594 meter lång och har par 72, byggdes 1987 och var då den första golfbanan på gräs i Mellanöstern och har även utsetts till en av världens 100 bästa banor. Systerbanan, som ursprungligen hette Wadi, kom till 1996 och nio år senare anlitades Nick Faldo för att se över layouten och när arbetet var klart döptes slingan om efter den sexfaldige majorvinnaren. Faldo Course är faktiskt aningen längre (6 719 meter) men också lite billigare.

Emirates Golf Club ligger precis i utkanten av centrala Dubai och stadens skyskrapor bildar en mäktig kuliss runt de läckra golfbanorna. Under ronden kan du höra exotiska inslag som böneutrop från de närliggande minareterna.

Organisationen Dubai Golf driver Emirates Golf Club och Dubai Creek Golf & Yacht Club.

Dubai Creek ligger granne med ett Hyatt-hotell i östra delen av Dubai, inte långt från den internationella flygplatsen. Här spelades Dubai Desert Classic 1999 och 2000. Banan, som invigdes i början av 1993 och genomgick ett ansiktslyft drygt tio år senare, har par 71 och är 6 270 meter lång. Hålen omges av kullar, palmer och en hel del vatten. Ronden avslutas elegant med två par 4-hål som har floden längs hela vänstersidan in mot det spektakulära klubbhuset som är 45 meter högt och har designats som ett arabiskt segelfartyg, en dhow.

Hela året har proffsen på European Tour kört sitt Race to Dubai som leder fram till en penningstinn final i november här i gulfstaten. Europa har alltså flyttat till mellanöstern.

Dubai World Championship spelas på Jumeirah Golf Estates där Greg Norman, Vijay Singh, Sergio Garcia och arkitekten Pete Dye har designat varsin 18-hålare – Fire, Earth, Water och Wind.

Lite längre österut ligger Arabian Ranches, banan som rankats som landets tredje bästa. Det här är ett intressant samarbete mellan Ian Baker-Finch och Jack Nicklaus designfirma och deras ambition var att skapa en bana av samma typ som de som finns i Kaliforniens och Arizonas ökenlandskap.

Uppdraget lyckades.

Vi spelar en tidig morgonrond, för att slippa den allra värsta värmen, och konstaterar snart att vi lika gärna hade kunnat befinna oss i Palm Springs i Kalifornien eller i Scottsdale i Arizona.

De svenska golfresearrangörerna som har Dubai som destination anser att  flygbolaget Norwegian, som är det enda som trafikerar sträckan Sverige och Förenade Arabemiraten med en direktlinje, har öppnat upp regionen för en helt ny marknad.

Resan tar cirka sju timmar och en del resenärer väljer att åka till mellanöstern över fredag till måndag med hemresan under natten till tisdag för att upptäcka Dubai över en weekend.

Det kan du också göra.


Text: CM Hellsten • 2010-03-22
LevaArabian RanchesBanorBanor & resorDrömresaDubai Creek Golf & Yacht ClubEmirates GCFörenade ArabemiratenResorThe MontgomerieVeckoresa
Scroll to Top