Benalup ligger lite avsides men är väl värd resan. Foto: Benalup

Leva

Solkustens okända pärlor

Den spanska Solkusten har ett 80-tal golfbanor. Många av dem är klassiska, välbesökta och har trångt om starttider. Men det finns ett liv utanför Sotogrande, San Roque och Atalaya. Här är fem okända pärlor du inte bör missa.

Text: • 2010-02-28

Den kallas för Costa del sol och den här onsdagen i oktober finns ingen anledning att revidera den bilden. Poniente, västanvinden, är visserligen kall, och en tunn molnkappa sveper in de nakna, majestätiska bergstopparna, men eftermiddagssolen målar det brunbrända, hösttrötta landskapet i mjuka toner.

Det brukar solen göra, 300 dagar om året. Den siffran var en bidragande orsak till att svenskarnas kärlekshistoria med södra Spanien inleddes en gång. Men också stränderna, skatterna, riojan, serrano skinkan, den tillbakalutade livsstilen och möjligheterna att skaffa hus till billiga priser gjorde sitt för att sätta fart på flyttströmmarna.

Plötsligt skulle alla med några spänn på banken spela golf med byggmästaren Percy Nilsson på Los Naranjos.

Någon gång i slutet av 90-talet vände allt.

Den plats som vi en gång drömde ljuva drömmar om hade förändrats, så att vi inte längre kände igen oss utmed den en gång så fantastiska kuststräckan mellan Malaga och Algeciras. Från vackert utlagda väg 340 kunde vi knappt skönja Medelhavet bakom de svindyra och vidlyftiga byggprojekten som hade fått svenska strandskyddsinspektörer att göra strömhopp i pikstil från Gibraltarklippan.

På golfbanorna var det trångt, trångt, trångt – trots de hysteriskt uppskruvade greenfeepriserna och kraven på tidbokning flera veckor i förväg, och i kölvattnet av det följde dålig kondition på banorna och alldeles för långa rondtider.

Vi vände Solkusten ryggen och begreppet blev närmast ett skällsord. Christer Melkersson, 61, vet allt om det där. Han flyttade hit för 20 år sedan och har följt utvecklingen på Costa del Sol med sin tidning Svenska Magasinet och radiokanalen Kustradion.

– Utvecklingen har varit hemsk på grund av att många har jagat efter snabba klipp och jag förstår att en del har ryggat för att komma hit, säger han.

Den egna kärleken till platsen är inte längre lika reservationslös, men glöden har aldrig falnat och efter några dystra år har han fått tron tillbaka.

– Det är en alldeles för bra plats för att folk inte ska återvända. Klimatet är så bra och nu börjar dessutom priserna på bostäder att gå ner igen. Så jag tror definitivt att Costa del Sol har en ljus framtid, säger han.

Antalet golfbanor har också vuxit rejält under de senaste decennierna och nu finns ett drygt 80-tal. Samtliga listas i Svenska Magasinets golfguide för Solkusten. Trängseln har också minskat på banorna, att få starttider är sällan några större problem. Greenfeen kan fortfarande vara relativt hög, men det går att hitta bra erbjudanden på de flesta klubbar.

De flesta svenskar åker slentrianmässigt till platser som Atalaya, Los Naranjos och La Cala, eftersom de vet vad de får – och det är förstås inget fel med det.

Men det finns mycket mer att välja bland.

Vi bad Christer Melkersson att plocka ut fem okända pärlor, dit turisterna ännu inte riktigt har hittat.

Monte Mayor Golf & CC
Antal hål: 18, par 70.
Arkitekt: José Gancedo.
Greenfee: Från 650 kronor.
Hemsida: montemayorgolf.laperlainternationalliving.com/Golf
Christer Melkerssons kommentar:
“Inte alls lång och ser ganska enkel ut i scorekortet. Men när man väl kommer ut på banan är det en helt annan historia. Monte Mayor är nämligen en spektakulär golfbana som verkligen kräver sin golfare och den begär också att man ska använda skallen när man spelar och inte bara blåsa på med drivern. Dessutom har den många fantastiskt vackra hål. Orsaken att banan ännu inte har blivit så populär är nog att den uppfattas som alltför spektakulär av många och den kan också vara jobbig att gå. Men ett varv tycker jag faktiskt att man ska spela här.”

Benalup Golf & CC
Antal hål: 18, par 73.
Arkitekt: Paul Rolin.
Greenfee: Från 830 kronor.
Hemsida: benalupgolf.com
Christer Melkerssons kommentar:
“En relativt ny anläggning, som ligger lite off för de flesta svenskar, som mestadels håller till i området kring Marbella. Men på Benalup är det faktiskt värt att lägga en helg, eftersom de har en fantastiskt fin anläggning med spa och fina faciliteter. Benalup ligger uppe i bergen, men är ändå inte så väldigt kuperad, utan känns mer som en parkbana. Men den är ganska tuff, så det gäller att packa ned en hel del bollar och ta med sig ett glatt humör.”

El Paraiso GC
Antal hål: 18, par 71.
Arkitekt: Gary Player.
Greenfee: Från 480 kronor under lågsäsong.
Hemsida: elparaisogolfclub.com
Christer Melkerssons kommentar:
“Den här banan har inte fått tillräckligt mycket uppmärksamhet för att vara så fin. Trots att den ligger ganska centralt placerad på Solkusten, inte långt från Estepona, verkar det som att folk inte riktigt hittar hit. Men har man väl svängt in på den ganska anonyma avfarten så väntar en trevlig parkbana, som inte är alltför kuperad vilket innebär att man kan gå banan i stället för att åka golfbil. Fairways är ganska breda och generösa och det är lätt att hitta bollen. Ibland flyttar klubben fram tee för mycket för att snabba på spelet, men då blir El Paraiso väl kort.”

Santana Golf & CC
Antal hål: 18, par 71.
Arkitekt: Cabell Robinson.
Greenfee: Från 700 kronor.
Hemsida: santanagolf.com
Christer Melkerssons kommentar:
“Öppnade för fem år sedan och var fram till för något år sedan fullständigt okänd för de flesta. Men populariteten har börjat öka, så här gäller det att passa på innan banan upptäcks av alla. Den är byggd på en gammal avokadoodling, så spelar man ett varv här får man alltid med sig färska avokados i bagen. Layouten är bra i trevlig parkmiljö och Santana är alltid lätt att gå. Men det jag kanske uppskattar mest av allt är att det inte finns någon bebyggelse kring banan, vilket är väldigt unikt här nere numera.”

Montenmedio Golf & CC
Antal hål: 18, par 72.
Arkitekt: Jack Nicklaus.
Greenfee: Från 700 kronor.
Hemsida: monteenmedio.com
Christer Melkerssons kommentar:
“Snart kanske inte så okänd längre, eftersom ett av kvalen till Europatouren spelades här för en månad sedan. En Jack Nicklaus-bana som har byggts på en gammal hästgård och det finns fortfarande hästar kvar i området. Ibland är de ute och tränas med stora hästspann och då har de företräde framför golfarna. Utsikten och vyerna över bergen, byarna och Gibraltarsundet är stundtals väldigt vacker. Här finns dessutom ett mysigt litet hotell där man kan bo över om man tar sig an utflykten hit.”


Text: • 2010-02-28
LevaBanorBanor & resorBenalup Golf & CCEl Paraiso GCMonte Mayor Golf & CCMontenmedio Golf & CCSantana Golf & CCSpanien
Scroll to Top