Bryson DeChambeau är anmäld till nästa veckas matchspel i Austin, Texas // Foto: Getty Images

Krönika

STRÖMBERG: Där hade de saudiarabiska pengarna kunnat göra skillnad

”Girighet är ingen skön egenskap”

Text: Martin Strömberg • 2022-02-04 Uppdaterad 2022-02-04

Money, money, money, must be funny, in the rich mans world.

Och jodå, nog skiner solen starkt över de manliga golfspelarnas framtid.

Ingen har väl missat Asian Tours storsatsning, via saudiarabiska LIV Golf Investments jätteinvestering på 3,7 miljarder kronor, som någonstans i slutänden ska mynna ut i en Super League med massor av pengar över de redan välbetalda bästa spelarna i världen. Åtminstone om LIV Golf Investments vd, Greg Norman, och Asian Tour får som de vill.

Det ryktas om erbjudanden på 30 miljoner dollar till spelare runt plats 100 på världsrankingen och då är det inte svårt att räkna ut vilka summor det handlar om när det gäller spelare som Dustin Johnson eller Bryson DeChambeau. Obekräftade uppgifter gör gällande att DeChambeau erbjudits svindlande 135 miljoner dollar, mer än Tiger Woods spelat in under hela sin karriär. Något som DeChambeau själv visserligen senare dementerade i en kommentar på Instagram.

Jag har verkligen inget emot att de bästa spelarna tjänar riktigt bra med pengar om de spelar bra golf och att det finns den här typen av pengar är ingen hemlighet. Appearence money (dyka upp-pengar) har funnits nästan lika länge som proffsgolfen och att de bästa spelarna tjänar betydligt mer pengar vid sidan av banan än på den, är lika sant som det kan kännas märkligt.

De flesta spelare säger ingenting, eller mycket lite, om de erbjudanden som de fått och hänvisar till ett sekretessavtal som finansiärerna kräver att man skriver under. Men Phil Mickelson har valt att skicka en hel del giftpilar mot PGA Tour och deras hantering av bland annat media, filmer och rättigheter till innehåll på sociala medier.

Att Mickelson byggt stora delar av sin förmögenhet på cirka 4 miljarder kronor till stor del tack vare PGA Tour verkar inte betyda någonting för 51-åringen, som dessutom kommer att kunna fortsätta att håva in grova pengar på PGA Tour Champions och via sina sidoverksamheter hela livet. 

Det kan jag tycka är väl magstarkt och jag har verkligen svårt att tycka synd om Phil, som i många sammanhang framstår som mycket sympatisk, men girighet är ingen skön egenskap. Det är naturligtvis fritt fram att flirta med nya erbjudanden som golfare men att sparka på den som gjort att livet trots allt ser ganska drägligt ut är långt ifrån värdigt en spelare av Mickelsons klass.

Saudiarabien satsar även på damgolf där det statsägda oljebolaget Aramco framförallt sponsrar Aramco Team Series-tävlingarna på Ladies European Tour. I min värld hade varit betydligt mer smakfullt om landet valt att i ännu större utsträckning sikta in sig på den kraftigt växande damgolfen istället för att dopa herrgolfen ännu mer, naturligtvis fullständigt otänkbart i deras värld, och möjligen en sämre affär, vad vet jag. Det är naturligtvis inte för att vara snälla som man öser pengar in i herrgolfen.

Men medan herrarna vältrar sig i överflöd så kämpar många duktiga damer fortfarande – om man bortser från delar av LPGA-spelarna – i motvind ekonomiskt.   

Där hade LIV Golf Investments verkligen kunnat göra skillnad istället för att se till att redan överbetalda herrspelare kan bygga ut garaget. 


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Martin Strömberg • 2022-02-04
KrönikaBryson DeChambeauDustin JohnsonKrönikaMartin StrömbergRory McIlroy
Scroll to Top