Att flytta bollträffen bort från hälen och ut mot tån kommer minska sliceskruven.

Golfskolan

Så botar du din slice under vintersäsongen

Golfskolans Robin Stålebring ger sitt bästa tips för att bli av med den förhatliga sidskruven under inomhusträningen.

Text: Robin Stålebring • 2023-10-24 Uppdaterad 2023-10-24

Om något låter för bra för att vara sant brukar det ofta vara det. Men när det gäller att bota en slice finns det en både enkel och effektiv väg mot målet, som inte kräver oceaner av träningstimmar – och dessutom går alldeles utmärkt att lösa inomhus. Lösningen vi ska prata om baseras på ’Gear Effect’, ett fackuttryck som förklarar varför och hur bollflykten förändras när en boll träffas utanför bladets mittpunkt.

I praktiken innebär det att slagen som träffar bladets tå- eller hälparti kommer att få betydligt mer sidskruv än träffarna i mitten. För en högerspelare kommer bollen att skruvas till vänster om träffen hamnar närmare tån, medan en träff mot hälen begåvas med tydlig högerskruv.

”Ta en närmare koll på din bollträff.”

Det är fortfarande förvånansvärt få tränare som påtalar att en snedträff på storleksordningen 5–10 millimeter mot hälen skapar en större slice än ett svingspår som går utifrån och in. Det innebär att om du läser detta och vill bli kvitt din slice bör du i första hand ta en närmare koll på din bollträff.

Du som tränar inomhus med TrackMan i vinter kan enkelt granska din bollträff genom funktionen ”Impact Location”. Har du inte tillgång till en bollflyktsmonitor kan du istället köpa en flaska torrschampo och applicera ett tunt lager på träffytan, och se om dina slag hamnar mer utåt tån eller hälen. Om du har problem med slice vill du alltså dra träffen mer mot klubbans tåparti, något du uppnår genom att börja adressera bollen mot tån och därmed få in känslan av slaget. Du kan också prova att något längre ifrån bollen än vad du brukar göra. Sikta på att träffa ut mot tån och ungefär 4–8 mm ifrån klubbans mitt för att börja räta ut din sliceskruv på allvar. Kan du kontrollera att träffarna hamnar närmare tån finns det snart en prydlig draw inom räckhåll – både inför höstens allra sista ronder och den stundande inomhusträningen.


Text: Robin Stålebring • 2023-10-24
GolfskolanGolfskolanRobin Stålebring
Rulla till toppen