Följa

Trump: ”LPGA-chefen har bett om ursäkt”

TURNBERRY. Donald Trump gjorde en presidentlik entré. Sedan höll han tävlingens mest besökta presskonferens.

CM Hellsten • 2015-07-30

Women's British Open

Bild 1116579

Datum: 30 juli-2 augusti.
Plats: Trump Turnberry Resort, Ayrshire, Skottland.
Prissumma: $ 3 000 000.
Vinnare: Mo Martin (2014).

Startfält

Tee Times

Rolex Rankings

Leaderboard

 

Torsdagens mest besökta presskonferens var inte den med Lydia Ko, världstvåan som gick ut i morgonens andra grupp och tidigt kom in på sex slag under par.

Strax efter att nya zeeländskan hade varit inne i presstältets konferensrum bussades nämligen journalisterna upp till resortens pampiga hotellbyggnad som ligger på en kulle ovanför Ailsa Course.

Klockan var halv elva på förmiddagen när Caroline Hedwall stod och förberedde sig inför rundans första putt då en helikopter gick ner för landning.

Det svenska proffset vände sig nyfiket om.

Hennes rådgivare Fanny Sunesson tog snabbt upp sin telefon för att föreviga stunden.

Det var Donald Trump som gjorde en mäktig entré.

Senare mötte han media. Pressen hade på förhand informerats om att frågorna enbart fick handla om golf, Turnberry eller turneringen.

Det blev inte riktigt så.

Donald Trump kom in i salongen iklädd marinblå blazer, beiga byxor, vita golfskor och på huvudet en röd keps med sitt politiska budskap ”Make America Great Again”.

Kamerablixtarna smattrade.

Han började tala men lämnade snabbt över till Martin Ebert – banarkitekten som fått uppdraget att bygga om Ailsa Course, ett arbete som inleds i september och som ska vara avslutat i juni 2016.

Mr Trump gick bort och ställde sig i andra änden av lokalen vilket gjorde att när Martin Ebert började berättade om vilka förändringar som väntar ute på banan så vände sig alla fotografer om för att ta fler bilder på affärsmannen som vill bli USA:s nästa president.

Martin Ebert lyckades dock förmedla sin vision om att 9, 10 och 11 kommer att bli de mest omtalade hålen i världen när den bedårande kustlinjen lyfts fram ännu mer.

Sedan var det dags för Donald Trump show.

– Ailsa Course är redan spelarnas favorit och kommer att bli ännu bättre efter ombyggnationen. Jag kommer att satsa 200 miljoner pund på att renovera hotellet och banan. Innan namnet byttes till Trump Turnberry pratade jag med Royal & Ancient som gav sitt godkännande. Jag är stolt över den här banan och den som byggts i Aberdeen. Jag har de senaste fem åren protesterat mot de planerade vindkraftverken i Aberdeen och därmed gjort skottarna en stor tjänst eftersom jag visat att det går att strida mot myndigheterna.

Någon undrade om Donald Trump hade pratat med LPGA-chefen Michael Whan efter deras uppmärksammade kontrovers?

– Ja. Han ringde mig och bad om ursäkt för sina uttalanden. Det har ju nu också visat sig att jag faktiskt hade rätt angående den illegala invandringen till USA. Jag har fått mycket credit för att ha tagit upp frågan. Jag ligger dessutom etta i flera opinionsundersökningar – även bland latinamerikaner.

På frågan om Donald Trump ser sig som affärsman eller politiker svarade han så här?

– Mitt enda fokus är att bli president. Politiker bara snackar, jag är kanske ingen debattör men jag får saker gjorda. Jag är inte känd för att vara politiskt korrekt, men folk är trötta på politisk korrekthet. Obama är inkompetent, Hilary Clinton är den sämsta utrikesministern vi någonsin har haft. Tvärtemot vad folk kanske tror så kommer jag överens med de flesta – jag skulle till och med komma överens med Vladimir Putin.

Donald Trump berättade även vem som är hans favoritpresident.

– Ronald Reagan. Han satte en ton som gjorde USA respekterat. Som president skulle jag förstärka försvaret så att ingen vågar messa med oss.

I slutet av presskonferensen sa Donald Trump:

– Nu vill jag gå ut och kolla på Women’s British Open… 

Bild 1116578
Foto: Getty Images
Efter mötet med media tog Donald Trump golfbilen för att se lite av tävlingen. 

Scroll to Top