Från och med 2016 är det Cmore som sänder tävlingarna från PGA Tour i Sverige. Foto: Getty Images

Följa

Viasat Sport: Så blir livet efter PGA Tour

Samma pris för kanalen som tidigare, men med mer golf från övriga tourer. Så här ser Viasats Sportchef Per Nunstedt på framtiden efter att de tappar PGA Tour vid årets slut.

Text: Karin Klarström • 2015-04-01 Uppdaterad 2015-04-01

Per Nunstedt

Bild 1114269

Per Nunstedt, Sportchef på Viasat
(Foto: Viasat)

Varför ville inte Viasat fortsätta sända PGA-touren?
– Vi tackade nej till erbjudandet i höstas eftersom den investeringen inte motsvarade den utdelning som det skulle ha gett i våra kanaler. Vi har idag ett väldigt starkt paket med Europatouren, våra majors, Ryder Cup, World Golf Championship, LPGA-touren och Asian Tour. PGA-touren sänder vi 2015 ut. Under 2016 adderar vi OS-golfen, som bekant är tillbaka i de här sammanhangen efter över 100 års frånvaro. Sedan kan jag ju konstatera att antalet livetimmar från Europatouren ökat kraftigt under de senaste åren, vi sänder 1100 timmar livegolf, det paket som vi har idag har ökat med 300 timmar de senaste åren. Så jag menar att vi fortsatt är en mycket stark golfkanal.

Hur kommer ni paketera golfen från och med 2016, då PGA-touren är borta ur er tablå? Finns det planer på ett magasin, eller annan satsning?
– Vi kommer att fortsätta paketera våra sändningar på ett starkt sätt. Vi har precis förlängt vårt kontrakt med Göran Zachrisson över OS 2016, det kändes givetvis naturligt, och Göran kommer att fortsätta leverera exklusiva möten i våra kanaler. Han har under det senaste året träffat profiler som Marin Kaymer och Henrik Stenson och inom kort kommer vi att sända ett personligt möte med Parnevik. Våra tittare känner till att vi satsar brett och starkt på de riktigt stora tävlingarna, med gott resultat dessutom, Per-Ulrik Johansson fick ju till exempel den allra första segerintervjun av alla med Phil Mickelson efter avslutad slutrunda på British Open 2013. Vi har en stark uppställning med stor erfarenhet, nämnde Per-Ulrik och Pierre Fulke är gamla Ryder Cupspelare och vet i allra högsta grad vad spelet golf går ut på. 

Hur kommer priset för Viasat Golf-abonnemanget att justeras när PGA-touren försvunnit?
– I dagsläget är inga prisjusteringar aktuella. Sändningstimmarna från övriga rättigheter, som till exempel European Tour och LPGA, kommer öka. Viasat Golfs och Viaplays tittare kan fortsatt räkna med sprängfyllda tablåer med direktsänd golf i världsklass. Vi kommer fortfarande att sända cirka 1 200 timmar golf/år på Viasat Golf samt Viaplay. 

Hur kommer villkoren för att köpa Viasat Golf att se ut från och med 2016? (Med hänvisning till dagens krav: att man måste ha sportpaketet eller Viaplays motsvarande lösning för att kunna köpa golfen).
– Dagens villkor gäller.

Hur länge har ni nuvarande rättigheter?
– Vi har förlängt med European Tour, Majors, Ryder Cup, World Golf Championship, LPGA Tour och Asian Tour över 2018. Lägg där till att vi har de exklusiva sändningsrättigheterna till sommar-OS 2016, och kommer storsatsa på golfen i Rio.

Hur mycket mer livesändningar från LPGA blir det i PGA-tourens frånvaro?
– Vi tittar just nu på hur vi kan utnyttja våra tablåer och rättigheter på absolut bästa sätt för att våra tittare ska bli nöjda. Möjligheterna och ambitionerna finns att sända mer från LPGA-Touren.


Text: Karin Klarström • 2015-04-01
FöljaNyheter
Scroll to Top