Rory McIlroy segrade i Honda Classic 2012 och föll i särspel förra året. Foto: David Cannon/Getty Images

Följa

Chockstart för McIlroy

Segrare 2012, förlust i särspel i fjol. Men årets debut på PGA Touren vill nog Rory McIlroy helst glömma…

Text: Daniel Eriksson • 2015-02-26

Tidigare artiklar

Inför tävlingen: 
“Bekymmersfri McIlroy fokuserar på Augusta”

The Honda Classic


Speldatum
: 26 februari-1 mars 2015
Spelplats: PGA National Golf Club, Florida
Prissumma: 6 100 000 $

Aktuell ställning

Rory McIllroy lär aldrig glömma sin säsongsdebut på PGA-touren 2015 så länge han lever. Efter att ha tappat ut sin drive till höger på ettan, var bollen som bortblåst. Trots en massiv sökinsats gick den lilla vita rackaren inte att hitta, vilket tvingade tillbaka världsettan till tee för att slå sitt tredje slag för dagen. Men det var ingen sakta lunk tillbaka till tee, utan en springtur som man blev svettig av att bara bevittna. Efter att ha bombat iväg sin drive mitt i fairway, lade nordirländaren benen på ryggen och sprang ikapp sina väntande medspelare och caddies. Efter att ha varit i greenbunkern och vänt, kritades en sällsynt dubbelbogey i på första hålet.  

– Jag har precis kommit tillbaka efter ett tre veckor långt tävlingsuppehåll och det var verkligen tuffa yttre förutsättningar där ute på banan idag, säger Rory McIlroy till PGA Tourens hemsida.

Men den skakiga starten satte tonen för hela rundan, där världsettan inte gick att känna igen. Bollar spreds till höger och vänster och scorekortet liknade mer en färgpalett än något som Rory McIlroy brukar visa upp. Men två avslutande birdies slutade “mardrömsrundan” på 73 slag vilket gör att det krävs en uppryckning under fredagens runda, för att det inte ska bli golffritt i helgen för spelaren som segrade i just denna tävlingen 2012. Det var även den segern som tog Rory till översta platsen på världsrankingen för första gången i karriären.  

– Redan efter första hålet kände jag att det kommer bli en tuff dag där ute. Allt mellan par och två över par är bra i det här vädret måste jag säga. Med tanke på min fina avslutning känns det ändå som jag fått med mig någonting från rundan idag.

För svenskt vidkommande var torsdagens runda av blandad kompott. Fredrik Jacobson är näst bäste svensk på par, efter en vrålstark avslutning med tre raka birdies. Jonas Blixt ligger ett slag efter med sina 71 slag, medan Carl Pettersson är delad 61:a efter sin 72-runda. Klart bäst av de fyra blågula spelarna är David Lingmerth, som vräkte i fem birdies på den svårspelade banan.

– Sexan och sjuan är normalt sett två svåra hål som jag lyckades göra birdie på. Speciellt den på sjuan var snygg, där var jag ytterst nära en hole-in-one, men fick nöja mig med en tap-in-birdie istället, säger Lingmerth till Svensk Golf.

Hade det inte varit för dagens tre bogeys hade han delat ledningen med Jim Herman på fem under par. 

– Verkligen en skön start på tävlingen. När det är så tuffa väderförhållanden som idag gäller det bara att påminna sig själv om att spela enkelt och ta tydliga beslut på banan. Dagar som den här kommer det alltid komma några dåliga slag emellanåt, då gäler det bara att glömma dem snabbt och ha en bra attityd till spelet.

Men vem är då denna David Lingmerth? Den Tranås-bördige 27-åringen började spela golf som nioåring och var länge tveksam till om det var golfen är ishockeyn han skulle satsa på. Det var långt ifrån ett givet val, då han vann SM-guld i ishockey som 15-åring. Trots det lockade drömmen om att bli golfproffs för mycket, något som med facit i hand visade sig vara ett klokt val. 

Efter att ha pluggat ett år på University of Florida ett år, följt av tre år på University of Arkansas i tre, plockade den 170 centimeter långe talangen 2010 ut sin proffslicens och året efter var han ett ynka slag ifrån att säkra PGA Tour-kortet i årets sista tävling. 

Men skam den som ger sig och året därpå tog han sin första – och hittills enda – seger som proffs på andra sidan Atlanten, då han segrade i Neediest Kids Championships, efter en avslutande 66-runda. Det räckte till att säkra PGA Tour-kortet inför 2013 års säsong, där han slog igenom med dunder och brak efter andraplatsen i The Players Championship, två slag efter segrande Tiger Woods. 

Att David Lingmerth trivs på PGA National Golf Club kommer egentligen inte som någon överraskning. Fjolårets åttondeplats var näst bästa resultat för året och den kom till efter den stabila resultatraden 69-68-68-70. Kan han visa upp samma jämnhet i år, lär han återfinnas på leaderboarden när det drar ihop sig de sista nio hålen av söndagens runda…

– Jag kände mig säker från tee och hade några fina räddningar runt greenerna, vilket alltid är skönt för att hålla igång ett hyfsat varv. Nyckeln för den fina scoren idag är att jag lyckades nå green på båda par-femmorna på tv�� slag, vilket ledde till lätta birides. Nu gäller det bara att kunna hålla fokus resten av veckan så ska det här kunna bli bra.


Text: Daniel Eriksson • 2015-02-26
FöljaNyheter
Scroll to Top