Efter en jobbig vår förvandlades 2013 till en rekordbra golfsäsong i Sverige. Foto: Getty Images

Följa

Rekordsiffror för Golfsverige

Det var inte bara Henrik Stenson som hade ett lyckat år. Golfsverige slog rekord efter rekord. 6,1 miljoner tidbokningar gjordes – 234 000 fler än ifjol.- Det är förstås fantastiskt glädjande siffror, säger Bo Bengtsson, SGF:s biträdande generalsekreterare.

Text: CM Hellsten • 2013-12-09

På söndag är det tredje advent, det återstår inte särskilt många dygn av 2013 och det har blivit dags att summera golfsäsongen.
Det började illa med en vår som på många håll snöade bort och gjorde fairways vita istället för gröna och som orsakade stora ekonomiska bortfall hos klubbarna.
Sommaren och hösten blev dock betydligt trevligare.

Bo Bengtsson är Svenska Golfförbundets biträdande generalsekretare och chef för Klubb & Anläggningsutveckling.
Han redovisar nu säsongens slutliga statistik.
*Det bokades 6,1 miljoner golfronder vilket är 234 000 eller 4 procent fler jämfört med 2012.
* 54 procent av de 6,1 miljoner bokningarna gjordes av golfarna direkt via webbtjänsten Min Golf på Golf.se. Min Golf är därmed en av Sveriges största bokningstjänster alla kategorier och erbjuder förutom samtliga svenska golfanläggningar även realtidsbokning av banor i Danmark, Norge och Finland.
* 22 000 personer började spela golf under 2013 och 28 000 återvände efter uppehåll.
* Sedan oktober 2012 har antalet medlemmar födda 2000-2009 ökat med netto 3 458 eller 27 procent. Totalt 16 079 barn spelar golf. Även i gruppen 20-30-åringar ökar antalet golfspelare netto.
* Golfsporten befäste positionen som den största individuella idrotten inom Riksidrottsförbundet sett till antalet registrerade och betalande medlemmar. Den officiella slutsiffran för 2013 blev 473 797 aktiva medlemmar, varav 48 759 juniorer.
* Klubbarna arrangerade 25 740 tävlingar som samlade 1 029 531 deltagare.
– Det är förstås fantastiskt glädjande siffror för vår sport och de klubbar som kämpar hårt med ekonomin och i vissa fall vikande medlemssiffror. Det finns fler goda signaler. Sverige som golfnation blev också nyligen belönat med ett fint turistpris, säger Bo Bengtsson.

Förra tisdagen hoppades Golfsverige på fler framgångar när Svenska Dagbladet delade ut Bragdguldet. Medaljen gick dock till längdskidåkaren Johan Olsson och inte till den andra förhandsfavoriten Henrik Stenson.
SGF:s generalsekreterare Gunnar Håkansson summerar veckan:
– Golfen har genom Annika Sörenstam redan fått Bragdguldet så det är inte så att sporten måste bryta barriärer. Annika fick även Jerringpriset 1995 och 2003. Robert Karlsson har utsetts till årets idrottsman och tillsammans med Henrik Stenson även bästa lag. Golfen räknas trots allt som en av de stora sporterna men visst var Henrik förtjänt av att få medaljen.

Nästa gång som Henrik Stenson har chansen att hyllas på hemmaplan för sina insatser är i januari när Idrottsgalan arrangeras i Globen. Där är barsebäckaren nominerad i kategorierna “Årets manlige idrottare” samt “Årets prestation” och har även chansen att vinna Jerringpriset.

Vilka effekter har Stensons succésäsong fått i ett större perspektiv?
– Vi märker att media är mer intresserade av golf nu och det kommer nog att vara fler svenska journalister på plats under 2014 års första major – US Masters. Sveriges Television gör en tydligare satsning med att sända just  Masters, Nordea Masters och med stor säkerhet nog även Helsingborg Open. Kombinerat med detta kommer SVT säkert att visa fler golfinslag i sina sändningar. Det och en skaplig säsong kommer säkert att ha en effekt.

Tror du att det räcker med att vinna en major för att Henrik Stenson ska få Bragdguldet nästa höst?
– Det beror förstås på vad han ställs emot. Hårddraget – om Stenson vinner British Open samtidigt som Charlotte Kalla tar OS-guld i längdskidåkning så tror jag att hon får medaljen utifrån hur juryn traditionellt resonerar.


Text: CM Hellsten • 2013-12-09
FöljaNyheter
Scroll to Top