Daniela Holmqvist hemma i Sverige, inför resan till Australien. Foto: Johan Sundqvist

Följa

Bets av giftspindel – skar upp såret

Daniela Holmqvist blev biten av en svart änka under golfronden. Svenska rookien hade dock sinnesnärvaro att skära upp svullnaden och pressa ut vad som såg ut att vara spindelns gift.- Jag använde peggen. Det var det jag hade till hands, säger LET-proffset.

Text: Karin Klarström • 2013-02-12 Uppdaterad 2013-02-12

Läs bloggen

Daniela Holmqvist bloggar på Golf.se – läs bloggen här

Det var på fjärde hålet hon kände bettet. Hon stod strax utanför fairway, i närheten av ett träd, och såg spindeln sitta nere vid vristen, strax ovanför strumpkanten. Hon är vanligen inte speciellt förtjust i spindlar, och eftersom hon läst och hört att Australien har en rad giftiga insekter blev hon extra omskakad och slog bort spindeln direkt.

– Jag hade precis slagit och kände hur det gjorde väldigt ont, inte som att bli stucken av en geting, snarare som att bli stucken av en kniv.

– Den var stor, svart och var rödorangefärgad på ryggen. När jag sa vad som hade hänt blev australiensarna väldigt upprörda och sa att det var en svart änka och började genast leta efter telefonen för att ringa sjukvårdsupplysningen, säger Daniela till Svensk Golf.

Hon svullnade genast upp och fick väldigt ont i benet. För att giftet inte skulle hinna sprida sig tog hon en peg och skar upp såröppningen med, för att få ut det spindeln sprutat in.

– Det var tydligt att det var en genomskinlig vätska som kom ut, inget blod eller så. Det var väl inte det snyggaste jag gjort, men det kändes viktigt att få ut det jag kunde, säger hon.

En domare tillkallades och sedan följde funktionärer hennes varje steg under resten av ronden, och det blev fjorton plågsamma hål. Dels gjorde det ont, dels var hon orolig för vad som skulle hända. Efter ronden, vilket var kval inför veckans tävling på LPGA-touren, borde hon kanske ha besökt en läkare, medger hon, men hon hade ett flyg att passa, så det blev färd till flygplatsen i stället.

När hon senare mellanlandat i Brisbane i sin resa mot Thailand, och golfresorten Black Mountain, kändes det bättre. Smärtan i benet kändes fortfarande och själv kände hon sig lite konstig i kroppen, men trodde att det kunde lika gärna bero på stressen över att ha blivit biten.

– Jag är lite snurrig och lite trött, men det är ingen fara. Så det är nog lugnt. Planet mot Thailand går i morgon så jag hinner sova innan dess.

Med på resan har hon sin caddie, som kan hålla lite koll på vad som händer.

Efter en träningsvecka i Thailand bär det sedan hem till snöiga Sverige, innan tourlivet fortsätter med LET-tävlingen i Marocko i mars.

Läs Daniela Holmqvists blogg

Text: Karin Klarström • 2013-02-12
FöljaNyheter
Scroll to Top