Fredrik Jacobson hade all anledning att vara glad under fredagen, svensken är nu ett slag från ledning. Foto: Getty images

Följa

“Fidde” briljerade

Svenskarna fortsätter ta för sig på Pebble Beach. Efter att Henrik Norlander under öppningsvarvet känt på ledningen var det under fredagen Fredrik Jacobsons tur att ta tätposition. "Fidde" är nu endast ett slag från ledning med två varv kvar att spela.

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-09 Uppdaterad 2013-02-09

Sedan debuten på PGA Tour 2004 har Fredrik “Fidde” Jacobson hunnit segra vid ett tillfälle. Det var i 2011-års upplaga av Travelers Championship som svensken för första, och hittills enda, gången fick lyfta segertrofén på den amerikanska touren. Nu är den 38-årige göteborgaren åter på god väg att göra upp om en titel på golfens världsarena. Med resultaten 71-66 har svensken tagit sig upp i den absoluta tätstriden och har med två varv kvar att spela endast ett slag upp till de amerikanska ledarna Ted Potter Junior och Brandt Snedeker. Detta efter att ha varit borta från golfen på grund av stora ryggproblem under fjolåret.

– Det är skönt att vara tillbaka på touren och få spela några rundor, berättade Jacobson efter varvet. Jag har spelat ungefär sex rundor under de senaste fem månaderna så det har inte blivit mycket spel alls för mig.

Trots det rullade birdiemaskineriet under fredagen igång ordentligt redan efter tre hål på Pebble Beach Golf Links. Plötsligt sänktes allt och Jacobson, som började dagen på 10:ans tee, kunde notera hela fem birdies från hål 4 till och med hål 9. Därmed hade svensken upprepat tourdebutanten och landsmannen Henrik Norlanders bedrift från gårdagen och lagt beslag på ledningen i den prestigefyllda tävlingen. Men likt sin landsman skulle “Fidde” få se sig omsprungen mot slutet av dagen av spelare med senare starttider. Dock flåsar göteborgaren ledarna i nacken när han under lördagen kliver ut på Monterey Peninsula. Men de egna förväntningarna, berättar han, är fortsatt låga.

– När du inte har spelat på så länge som jag gjort så går du ut på banan med väldigt få förväntningar på dig själv. Du vill bara komma igång igen och försöka spela så många varv som möjligt. Det har egentligen varit det enda som jag har fokuserat på den här veckan, men om jag kan fortsätta spela så här bra golf så är ju det fantastiskt.

För fältets tre övriga svenskar blev fredagen en något ljummen dag då ingen lyckades ta sig ned på röda siffror. Bäst av dessa spelade Robert Karlsson som tog sig runt den exklusiva Monterey Peninsula på par och därmed kunde avancera 19 placeringar på ledartavlan. Karlsson är numera delad 96:a på totalt +2, ett slag bakom Henrik Norlander och ett slag före David Lingmerth.

Då tävlingen spelas på tre olika banor dras ingen kvalgräns förrän efter tre spelade varv. Då går de 60 bästa spelarna vidare till den avslutande dagen på ikoniska Pebble Beach Golf Links.

LET: Ko kan slå rekord
ET: Sydafrikansk dominans

Text: Marcus Lindgren • 2013-02-09
FöljaNyheter
Scroll to Top