För ett år sedan skadades caddien Fanny Sunesson och tvingades ta ett uppehåll. Nu lägger hon av. Foto: Andreas Offesson

Nu lägger Fanny bagen på hyllan

För drygt ett år sedan blev caddien Fanny Sunesson skadad – och försvann från touren. Nu berättar hon att hon har lagt bagen ifrån sig för gott. – Det känns lite snöpligt att sluta på det här viset, men jag är glad över hur fantastiskt det här livet har varit, säger hon till Svensk Golf.

Text: Tobias Bergman • 2012-10-18 Uppdaterad 2012-10-18

Ett missförstånd med en funktionär gjorde att han fällde henne så hon tappade balansen i Schweiz kuperade terräng.

Rent konkret resulterade det i en jobbig ryggskada.

Sett i det större perspektivet innebar det att en av modern tids mest framgångsrika caddiekarriärer fick ett slut där och då.

För Fanny Sunesson har inte kommit tillbaka till Henrik Stensons bag, sedan den där ödesdigra dagen förra hösten. För även om ryggen nu är något bättre så har hon fortfarande ont och dessutom innebar uppehållet att hon fick utrymme att fundera, reflektera och tillät de allt mer lockande tankarna om att lämna det flackande tourlivet att växa sig allt starkare.

Nu har hon fattat sitt beslut.

– Caddiekarriären är slut. Det känns lite snöpligt och tråkigt att sluta på det här viset. Det blev ju liksom inget riktigt avslut med Henrik och det hade jag velat ha. Så håller min rygg och han har lust, så kan jag tänka mig att hoppa in någon gång så vi får göra ett ordentligt avsked, säger hon till Svensk Golf.

Hon låter inte alltför nedslagen eller dyster, utan ser krasst på saken och avslöjar att hon ändå inte hade planerat att fortsätta på heltid.

– Jag och Henrik hade pratat om att jag skulle gå ned på 50 procent, för att gå in mer på min andra karriär som coach. Så planerna att trappa ned fanns ändå där, säger hon.

Därmed är en av de mest framgångsrika caddiekarriärerna i modern tid över. Och även om vi svenskar gärna vill minnas henne för bland annat den TPC-seger som hon tog tillsammans med Henrik Stenson så är hon ute i den stora golfvärlden mer känd för sitt jobb med Nick Faldo. Det fruktbara – och unika – samarbetet resulterade i totalt fyra majorsegrar.

– Vi hade en härlig tid tillsammans och det var fantastiskt att få chansen att jobba för honom. Det är ju få förunnat att ha en sådan spelare, säger Sunesson.

Vilken vinst värderar du högst?
– Det är svårt att slå en British Open-seger på St Andrews, just för att det handlar om det stället och den banan. Att komma in där mitt i stan på det 18:e hålet är häftigt. Sedan är det ju tungt att vinna US Masters på Augusta, men att slå USA på bortaplan i Ryder Cup är också jäkligt speciellt.

Är det något du är ledsen över att du inte fick uppleva?
– Ja, att vinna US Open och US PGA. Det hade varit kul att ta alla majors. Sedan är det lite ledsamt att jag inte fick avsluta ordentligt med Henrik. Han är värd all framgång han kan få. Jag tror han kommer vinna en major och det hade varit kul att vara med när han gör det.

Nu väntar en ny karriär, som coach och föreläsare
– Coachingen är jätterolig. Det ger utrymme för mycket som jag har gjort som caddie, så jag hoppas att kunna göra ett bra jobb där. 


Text: Tobias Bergman • 2012-10-18
FöljaNyheter
Rulla till toppen