Mikael Sorling utökar sina uppdrag i Europa. Foto: Karl Nordlund

Följa

Prestigefyllt uppdrag till Mikael Sorling

Mikael Sorling, vd för svenska PGA, har fått ett nytt internationellt uppdrag. Han tar över ordförandeklubban i Ryder Cup European Development Trust, en fond som förfogar över nära 15 miljoner kronor och som jobbar för att främja golfens utveckling.

Text: Tommie Gustavsson • 2012-03-21 Uppdaterad 2012-03-21

Mikael Sorling sitter sedan många år tillbaka i Ryder Cups styrelse. Han är också vice ordförande i PGAs of Europe.

– PGAs of Europe äger 20 procent av Ryder Cup. Överskottet från tävlingen fördelas mellan ägarna: Europatouren 60 procent, brittiska PGA 20 procent och PGAs of Europa 20 procent. Våra vinstpengar i PGAs of Europa, går direkt in i fonden och fördelas sedan till olika ändamål, säger Mikael Sorling.

– Många nya golfländer, inte minst i östra Europa har stora behov. Men även etablerade golfländer som Sverige kan få bidrag. Exempelvis är Gortex PGA Junior Pro-Am en tävling som fått ekonomisk stöttning.

Förutom ekonomiskt stöd får de som väljs ut även använda Ryder Cups logotyp, naturligtvis värdefullt och prestigefullt i många sammanhang.

– Men det är viktigt att betona att fonden som jobbar för att utveckla golfen på gräsrotsnivå bara är en katalysator. Vi kan inte finansiera hela projekt och vi ställer bara upp under max tre år, säger Sorling, som tar över ordförande klubban från Sandy Jones.

Det är bara vart fjärde år när Ryder Cup arrangeras i Europa som fonden – en välgörenhetsfond och därmed skattebefriad – får tillskott i kassan. Nästa gång det klingar till blir alltså 2014.


Text: Tommie Gustavsson • 2012-03-21
FöljaNyheter
Scroll to Top