11 000 bollar fick dykarna med sig från Kungsängen. Foto: Getty Images

Följa

Bolldykare stoppades på Kungsängen

Banchefen Anders Lundqvist och hans assistent Anders Westman fick en annorlunda start på tisdagens arbetspass på Kungsängen. De överraskade fyra dykare, som vittjat vattenhindren på bollar. Klubben har polisanmält händelsen.

Text: Karin Klarström • 2011-09-06 Uppdaterad 2011-09-06

Läs mer

På jakt efter det vita guldet. Dykare plockade upp bollar.

Läs reportaget i Svensk Golf nummer 7/1995

Normalt börjar banpersonalen vid fem, halv sex-tiden. Just denna tisdag blev det en extra tidig start, eftersom en tävling med kanonstart var bokad till 08.00, och då ville Kungsängens personal hinna göra allt klart inför starten. Därför var de på plats redan vid 04.30.

På banan mötte de två skåpbilar körandes över Kings Course. De lyckades stanna bilarna och i dem fanns fyra personer och tusentals golfbollar.

– De var packade i plastpåsar inne i lastutrymmet i bilarna. Jag har ingen aning om hur många det var, men man såg att bilarna var tungt lastade, säger Anders Westman.

De fyra männen hade varit ute och dykt i dammarna på banan och plockat bollar, som de sedan packat in i bilarna. Via bilarna kunde banpersonalen koppla ihop de fyra dykarna med företaget Out-of-Bounds, som säljer begagnade bollar på nätet (ej att förväxla med reseföretaget med samma namn).

Enligt Mika Matkaniemi på Out-of-Bounds är de fyra personerna frilansare som hjälper dem att dyka efter bollar. Men att de har noga instruktioner att hålla sig till allemansrätten och att se till att det inte blir några märken på banan.

Hade ni kontaktat klubben i förväg för att kolla att det var okej?
– Nej, vi har inte kommit så långt med kontakterna i Stockholmsområdet, säger Matkaniemi, som är en av delägarna i det Kungsbacka-baserade företaget.

Enligt banpersonalen syntes det tydligt var bolldykarna varit, eftersom det var hjulspår ned till några av dammarna samt skador vid dammkanten på ett ställe. Dessutom fanns fotspår och sjögräs på en av greenerna, där dykarna gått.

– Det här är olyckligt. De har tydliga instruktioner kring hur de ska jobba, men vi får reda ut vad som hänt, säger Matkaniemi.

Enligt honom är deras affärsidé att hitta samarbete med klubbar, som låter dem dyka efter bollar mot att de betalar en avgift som ska gå till klubbens juniorverksamhet. Men hittills har arbetet gått trögt, och de svenska klubbarna har hittills haft en avvaktande inställning till affärsidén.

Under eftermiddagen hade företaget och Kungsängen kontakt igen, och kom överens om att ta upp händelsen vid ett senare möte. Dykarna åkte tillbaka och lämnade in de 11 000 bollar som de fiskat upp, och stämde av med banchefen att de inte åsamkat någon skada på banan.

Båda sidor kontaktade också Naturvårdsverket under dagen för att kontrollera vad som gäller i frågan om allemansrätten. Handläggare Per Nilsson medger roat att han aldrig fått så många frågor om golf på en och samma dag.

– När det gäller det aktuella fallet kan man till att börja med konstatera att de bröt mot lagen när de körde bil inne på området. Allemansrätten gäller inte motorfordon. Bilar får man bara köra på allmänna vägar och vägarna inne på en golfbana är att betrakta som enskild väg. Där får man bara köra om man har tillstånd. Som jag förstår det hade de inte det, säger han.

Huruvida det är tillåtet enligt allemansrätten att dyka efter bollar i en damm på en golfbana svävar han på målet, och vill konsultera verkets jurister innan han ger ett bestämt svar.

– Enligt allemansrätten får man plocka “naturalster”, det vill säga bär och svampar och sånt. Men man kan väl knappas kalla bollar för naturalster… En bortslagen boll är väl snarare att betrakta som ett borttappat föremål, så rimligen borde ju ägaren till bollen ha rätt att dyka i efter den, men det gör de ju inte.

Enligt honom är tillämpningen av allemansrätten svår eftersom den är så extremt otydligt formulerad. Många andra lagar styr vad en person inte får göra, det är exempelvis förbjudet att skräpa ned och att köra motorfordon i terräng utan tillstånd.

– Samtidigt får man inte glömma att allemansrätten inte bara är en rätt, utan den är också kopplad till skyldigheter. Man måste visa hänsyn till markägaren, exempelvis.

Kungsängen Golf Club lämnade på eftermiddagen in en polisanmälan om stöld. De upplockade bollarna lämnades tillbaka, och förvaras nu hos banpersonalen.


Text: Karin Klarström • 2011-09-06
FöljaNyheter
Scroll to Top