Greenkeepern Jonas Liljeblad och ordföranden i miljökommittén Roine Fredriksson är stolta över GEO-flaggan.

Följa

Nacka GK 44:a på världslista

Nacka GK har efter ett långsiktigt och framgångsrikt miljöarbete belönats med det internationella GEO-certifikatet som nummer 44:a i världen. Tidigare svenska klubbar med samma status är Ljunghusen, Forsgården och Kristianstad.

Text: Rune Månzon • 2011-08-25 Uppdaterad 2011-08-25

– Gissa om vi är stolta, säger Roine Fredriksson och Jonas Liljeblad som varit intitiativtagare och pådrivare i den miljögrupp som sett ett idogt arbete belönats av GEO (Golf Enviroment Organisation).

För ett antal år sedan tog EU och Europeiska golfförbundet upp frågan om miljö och skötsel av golfbanorna. Ett seriöst och omfattande program som täcker in det mesta: att spara på jordens resurser, att bevara, förbättra och rädda miljö, djur och natur etc.

Maria Strandberg, miljöansvarig på SGF, sitter med i det internationella GEO-styret som sköter och samordnar verksamheten.

– Resultatet av arbetet ökar hela tiden; i dag är miljötänkandet globalt och känns allt viktigare för människor. Här i Sverige har vi cirka 200 klubbar med miljödiplom, ett första steg i vårt arbete. Nu är det bara att hoppas att de jobbar vidare och kommer med på den här resan, säger hon.

Jonas Liljeblad är greenkeeper på Nacka. Roine Fredriksson ideellt arbetande medlem och entusiast. Båda fick i fjol styrelsens klartecken för GEO-arbetet, sedan de under en tid skaffat sig god inblick och penetrerat vilka insatser som förestod.

– Det handlar inte bara om att sätta upp fågelholkar, säger Roine Fredriksson. Egentligen kan vi inom klubbarna bli bättre på allt, hur vi organiserar jobben, tar markerna i besittning och sköter dem, hur vi handskas med resurserna, sparar på el, vatten, drivmedel med mera. Det finns ingen gräns för förbättringar.

Under arbetets gång har klubben även tagit hjälp av utomstående, bland annat KTH, där en grupp elever gjort ett examensarbete på de krav som ska uppfyllas inom ett halvdussin kapitel. Studier av Miljöbalken har dessutom varit ett måste.

Jonas Liljeblad utvecklar:
– Det viktiga i den här certifieringen är att vi känner nödvändigheten att hela tiden vara på tårna, att bli bättre. Nu finns en grund för att klubben tvingas fortsätta i samma riktning, ett för golfen skräddarsytt program. Som eldsjäl och motor i vårt arbete har Roine dessutom producerat en handbok för miljöarbetet som blir Nackas egen bibel att följa…

GEO-certifikatet tilldelas klubbarna först efter noggrann granskning. De har tre år på sig för förberedelser och genomförandet. Det har även hänt att någon fått bakläxa och fått göra om.

– En revisor från GEO har minutiöst gått igenom vår redovisning och dessutom haft en hel dag på klubben för ingående samtal. De 15 000 kronor certifieringen kostat är väl investerade pengar för framtiden, då vi kan flagga för allt bättre verksamhet, säger Roine Fredriksson.


Text: Rune Månzon • 2011-08-25
FöljaNyheter
Scroll to Top