2016 Ryder Cup – Singles Matches

Blogg

Så var Ryder Cup – match för match

USA vann årets Ryder Cup. Här kan du läsa hur det gick till.

Text: Jesper Johansson • 2016-10-03
Så var Ryder Cup – match för match

Och så var det över. Årets Ryder Cup bjöd på en hel del golfgodis, och för oss som älskar sporten finns det mycket statistik att grotta ned sig i. Här är en genomgång där vi ser hur alla matcher i årets Ryder Cup var.

 

Fredagens första runda – foursome

Match 1: Patrick Reed och Jordan Spieth – Henrik Stenson och Justin Rose

Redan i Ryder Cups första match fick han presentera sig, Patrick Reed. Amerikanen hade en enastående helg och var så där het en spelare bara kan vara när det vankas Ryder Cup-golf. Rose och Stenson spelade helt okej, men lyckades inte göra tillräckligt mycket birdies. Då straffas man av ett lag bestående av Jordan Spieth och Patrick Reed.

Resultat: USA vann, 3&2

 

Match 2: Phil Mickelson och Rickie Fowler – Rory McIlroy och Andy Sullivan

Den här matchen såg länge ut att sluta med en seger för européerna. Rookien Andy Sullivan spelade till en början helt utan nerver och Rory McIlroy hade fortsatt fin form från segern av FedEx Cup helgen innan. Men på något sätt lyckades ändå det amerikanska laget vinna, trots att de knappt träffade någon fairway.

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 3: Jimmy Walker och Zach Johnson – Sergio Garcia och Martin Kaymer

Europa ledde den här matchen fram till hål 12. Sedan spelade USA både ikapp och förbi. Martin Kaymer hade inte sin bästa dag och fjorde en hel del enkla misstag. Samtidigt som USA:s Jimmy Walker och Zach Johnson tuggade på och till slut kunde vinna komfortabelt.

Resultat: USA vann, 4&2

 

Match 4: Dustin Johnson och Matt Kuchar – Lee Westwood och Thomas Pieters

Lee Westwood gjorde inte sin bästa Ryder Cup i karriären. Långt ifrån. Och allt började med svagt spel under fredagens morgonrond. Han skulle vara klippan Thomas Pieters skulle kunna luta sig mot, men det blev precis tvärt om. Firma Johnson–Kuchar var säkerheten själva och vann matchen komfortabelt.

Resultat: USA vann, 5&4

 

 

Så var Ryder Cup – match för match

Fredagens andra runda – fyrboll match

Match 1: Jordan Spieth och Patrick Reed – Justin Rose och Henrik Stenson

Tack vare Henrik Stensons sanslösa spel lyckades Europa vinna den här matchen, för han fick inte speciellt mycket hjälp av Justin Rose – som hade en av sina sämre veckor på greenerna. Jordan Spieth och Patrick Reed såg något trötta ut efter urladdningen under fredagens förmiddagsrond.

Resultat: Europa vann, 5&4

Match 2: JB Holmes och Ryan Moore – Sergio Garcia och Rafael Cabrera–Bello

Den spanska duon var stekhet under den här rundan. Rookien Cabrera-Bello visade inga nerver och kunde tillsammans med Sergio Garcia mala ned det amerikanska paret. De två bombarna från USA spelade inte dåligt, men hade svårt att hänga med när Garcia och hans lärjunge kastade pil mot flaggorna.

Resultat: Europa vann, 3&2

 

Match 3: Brandt Snedeker och Brooks Koepka – Martin Kaymer och Danny Willett

Danny Willett var i blåsväder under årets Ryder Cup. Hans bror skrev ett blogginlägg där han kritiserade den amerikanska publiken. Därför blev engelsmannen utbuad under stora delar av sin debutrunda i tävlingen. Snedeker och Kopeka var oerhört heta under veckan och krossade européerna i matchen.

Resultat: USA vann, 5&4

 

Match 4: Dustin Johnson och Matt Kuchar – Thomas Pieters och Rory McIlroy

Darren Clarke satte ihop de två långtslående européerna vilket visade sig vara ett genidrag. De båda spelade otroligt bra och belgaren klev fram som en titan ute på banan. Rory McIlroy avgjorde matchen med en eagle på hål 16. Sedan bugade han mot publiken för att visa att han inte kommer vika ned sig, hur mycket de än ropar. Mäktigt.

Resultat: Europa vann, 3&2

 

 

Så var Ryder Cup – match för match

Lördagens första runda – foursome match

Match 1: Rickie Fowler och Phil Mickelson – Rory McIlroy och Thomas Pieters

Från att ha börjat tävlingen som en nervös nybörjare tog nu Thomas Pieters stora steg. Efter att ha sänkt en lång birdieputt på hål ett hyschade han publiken och visade att han var här för att vinna. Efter en stark avslutning lyckades européerna vinna matchen.

Resultat: Europa vann, 4&2

 

Match 2: Brandt Snedeker och Brooks Koepka – Henrik Stenson och Matthew Fitzpatrick

Henrik Stenson fortsatte sitt fina spel från fredagen men fick för lite hjälp av rookien Matthew Fitzpatrick. Engelsmannen är bara 22 år och kommer säkerligen göra fler Ryder Cup-framträdanden. Men med tanke på hans spel den här veckan är det kanske tur att det är två år till nästa gång.

Resultat: USA vann, 3&2

 

Match 3: Jimmy Walker och Zach Johnson – Justin Rose och Chris Wood

Chris Wood fick nu göra debut i Ryder Cup. Och engelsmannen som på förhand såg ut som en av de sämre spelarna i tävlingen levererade omedelbart. Matchen gick till 18 hål och till slut kunde han och Rose ta hem matchen.

Resultat: Europa vann, Ett upp

 

Match 4: Patrick Reed och Jordan Spieth – Sergio Garcia och Rafael Cabrera-Bello

En av tävlingens absolut bästa matcher. Patrick Reed och Jordan Spieth var länge fyra upp och såg ut att vinna komfortabelt. Kanske var de så säkra att de började slappna av. För från hål 13 och in tog spanjorerna in fyra hål och delade till slut matchen. Den spanska kombon visade sig återigen stark.

Resultat: All Square

 

 

Så var Ryder Cup – match för match

Lördagens andra runda – fyrboll match

Match 1: Brooks Koepka och Dustin Johnson – Rory McIlroy och Thomas Pieters

Den starka kombinationen Pieters–McIlroy var återigen stark och såg länge ut att jogga hem segern mot Koepka–Johnson. Men till slut belv matchen riktigt spännande och först på det 17:e hålet kunde européerna vinna matchen. Darren Clarke hade hittat ett riktigt starkt par i Rory och Thomas.

Resultat: Europa vann, 3&1

 

Match 2: JB Holmes och Ryan Moore – Danny Willett och Lee Westwood

Av det tidigare spelet att döma var uttagningen Westwood–Willett något underlig. De två formsvaga européerna lyckades inte ta poäng i matchen efter att Westwood missat en kort putt för att få matchen All Square på hål 18. Starkt spel av amerikanerna resulterade till slut i en seger.

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 3: Phil Mickelson och Rickie Fowler – Sergio Garcia och Martin Kaymer

Kanske kom Sergio Garcia och Cabrera-Bellos vändning försent under förmiddagen och Clarke hade redan lämnat in sin uppställning till eftermiddagens runda. Men visst kändes det lite märkligt att se Garcia-Kaymer kliva upp på första tee? Mickelson hade helt plötsligt lärt sig slå rakt med sin driver och USA blev för starka. Vann matchen rättvist.

Resultat: USA vann, 2&1

 

Match 4: Patrick Reed och Jordan Spieth – Justin Rose och Henrik Stenson

Justin Rose och Henrik Stenson spelade strålande. Men vad spelar det för roll när man möter Patrick Reed. Spieth hade en av sina sämre dagar men Reed kunde i princip på egen hand vinna mot Stenson och Rose. Återigen visade sig Rose vara svag på greenerna. Han var hela tiden nära, men aldrig i hål.

Rresultat: USA vann, 2&1

 

 

Så var Ryder Cup – match för match

Söndagens rundor – match

Match 1: Patrick Reed – Rory McIlroy

Vilken match! De två kanske formstarkaste spelarna under årets Ryder Cup stångades rejält under den första matchen på söndagen. Milslånga puttar satt av båda spelarna och publiken eldades upp rejält. Men nordirländaren orkade inte hålla upp spelet under den avslutande delen av varvet och Reed vann till slut rättvist.

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 2: Jordan Spieth – Henrik Stenson

Henrik Stenson visade klass när han polveriserade forne världsettan Jordan Spieth. Vad än amerikanen gjorde, gjorde Stenson bättre. Svenskens fantastiska säsong visar att han verkligen hör hemma i världstoppen, den här matchen var inget undantag. Imponerande!

Resultat: Europa vann, 3&2

 

Match 3: JB Holmes – Thomas Pieters

Belgaren Thomas Pieters fullbordade sin succé genom att jobba ner JB Holmes. Från att ha sett nervös ut på fredagsmorgonen var han nu en av de européer som hetsade publiken mest. Han såg verkligen ut att trivas och till slut vann han mot JB Holmes efter 16 hål.

Resultat: Europa vann, 3&2

 

Match 4: Rickie Fowler – Justin Rose

Ingen av spelarna hade imponerat inför söndagens match. Och inte heller här kunde någon av dem nå riktigt höga höjder. Justin Rose hade fortsatt problem med sin puttning och överläste de flesta lutningarna. Det kunde till slut Rickie Fowler ta vara på, och tog hem segern med ett.

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 5: Jimmy Walker – Rafael Cabrera-Bello

Redan på hål 1 visade den spanska rookien att han inte skulle göra livet lätt för Jimmy Walker.  Efter Thomas Pieters var Cabrera-Bello den rookie i Europa som imponerade mest. Efter att ha tappat en tre upp-ledning till bara ett, kunde han till slut avgöra matchen och vinna på hål 16.

Resultat: Europa vann, 3&2

 

Match 6: Phil Mickelson – Sergio Garcia

Hela Ryder Cups bästa match. Om de hade varit i ett lag i bästboll hade de gått runt på 58(!) slag. Phil Mickelson var vass med sin putter och satte allt. Samtidigt som spanjoren limmade alla inspel. Till slut skulle det avgöras på det 18:e hålet. Garcia var betydligt närmare men efter att Mickelson satt en lång putt var pressen på spanjoren. Han lyckades  dock också sätta sin birdie och matchen delades.

Resultat: All Square

 

Match 7: Ryan Moore – Lee Westwood

Darren Clarkes wildcard Lee Westwood hade det tufft ute på Hazzeltine National. Men efter 15 hål ledde engelsmannen med två. Sedan var det som att han insåg att han höll på att vinna. För då kom Ryan Moores forcering från hål 16 till 18. Till slut kunde amerikanen vinna – och avgöra hela tävlingen.

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 8: Brandt Snedeker – Andy Sullivan

Har vi någonsin sett Brandt Snedeker så här taggad? Den skicklige puttaren var obarmhärtig när han tampades mot rookien Andy Sullivan. Engelsmannen spelade inte speciellt dåligt under den avslutande rundan. Snedeker var helt enkelt bättre.

Resultat: USA vann, 3&1

 

Match 9: Dustin Johnson – Chris Wood

Chris Wood kan åka hem över Atlanten med sitt huvud högt. Engelsmannen gjorde det bra de få gånger han fick chansen under årets Ryder Cup. Men att möta världstvåan Dustin Johnson skulle visa sig bli en för tuff uppgift. Men han fick matchen att gå hela vägen till hål 18. Imponerande!

Resultat: USA vann, Ett upp

 

Match 10: Brooks Koepka – Danny Willett

Två rookies möttes under söndagen. Men det var bara en av spelarna som såg ut att inte höra hemma i Ryder Cup. Brooks Koepka krossade en, i ärlighetens namn, dålig Danny Willett. Engelsmannen lyckades inte med någonting egentligen, och matchen var avgjord redan på hål 14.

Resultat: USA vann, 5&4

 

Match 11: Matt Kuchar – Martin Kaymer

Matt Kuchar såg länge ut att vara för stark för Martin Kaymer. Men tysken visade att han trots tidigare prestationer under veckan är en klasspelare och vände matchen. Han gjorde det dessutom genom att vända ett tre upp-underläge.

Resultat: Europa vann, Ett upp

 

Match 12: Zach Johnson – Matthew Fitzpatrick

Att möta Johnson i en match är en mardröm för vilken spelare du än är. Som en terrier jobbade han ner Fitzpatrick som var helt lika med amerikanen efter åtta hål. Till slut kunde Johnson dock vinna komfortabelt mot 22-åriga Nordea Masters-vinnaren.

Resultat: USA vann, 4&3

Så var Ryder Cup – match för match
Så var Ryder Cup – match för match

I och med de här resultaten vann USA årets Ryder Cup enkelt. Amerikanerna lämnade Hazeltine med 17–11.

Så var Ryder Cup – match för match

Text: Jesper Johansson • 2016-10-03
BloggHazeltine GCRyder CupTournytt
Scroll to Top