Golf – Olympics: Day 9

Blogg

Det här innebär en OS-medalj

OS-golfen drabbades innan tävlingen av många avhopp. De flesta uppgav rädsla för zikaviruset som anledning, frågan är dock om avsaknaden av prispengar kan ha påverkat spelarnas beslut.

Text: Erik Hallberg • 2016-08-14
Det här innebär en OS-medalj

OS-golfen liknar en vanlig golftävling på många sätt. Spelarna spelar precis som vanligt 72 hål fördelat över fyra dagar. 

Det finns dock en avgörande skillnad. Det finns inga prispengar.

Internationella olympiska kommittén, IOK, betalar inte ut några prispengar till atleterna i någon gren. Det enda priset som atleterna erhåller från IOK är medaljen som delas ut under den traditionella priscermonin.

 

 

Det här innebär en OS-medalj

Trots att IOK inte betalar ut några prispengar finns det atleter som får prispengar hemifrån. Vissa nationella olympiska kommittéer betlar nämligen ut prispengar till olympiska medaljörer.

I USA belönas man till exempel med 25 000 dollar för en guldmedalj.

I Grekland har det tidigare varit en tradition att alla OS-vinnare får en livslång pension helt på statens bekostnad, som tack för att de har vunnit medalj åt landet.

Om Henriks Stenson tar hem tävlingen kan han dock inte räkna med några prispengar, den svenska olympiska kommittén delar nämligen inte ut några prispengar till OS-medaljörer.

Det lär dock inte gå någon nöd på Stenson. När han tidigare i somras tog hem The Open kunde hämta ut en prischeck på hisnande 13 miljoner kronor.

Följ finalrundan här!

 

 


Text: Erik Hallberg • 2016-08-14
BloggBrasilienHenrik StensonOlympiska spelen
Scroll to Top