5de46a84665cb

Blogg

EXKLUSIVT: Så firade Stenson – fyllde upp The Claret Jug

TROON, SKOTTLAND. The Claret Jug fylldes med champagne och gick laget runt. Svensk Golf träffade en nöjd innehavare av den klassiska pokalen på segerfesten. – Det är en otrolig stolthet, säger Henrik Stenson.

Text: Oskar Åsgård • 2016-07-18 Uppdaterad 2016-07-18
EXKLUSIVT: Så firade Stenson – fyllde upp The Claret Jug

Musiken pumpar ur högtalarna, på teveskärmarna rullar höjdpunkter från tävlingen, stämningen inuti festtältet i huset som managementbolaget IMG har hyrt är på topp och mitt i allt står huvudpersonerna – Henrik Stenson och The Claret Jug, den 144 år gamla segerpokalen i The Open som i ett år framöver tillhör svensken.

– Vem var det som hade Barbecuesås i den? Stewart Cink va? Ja, champagnen smakar i alla fall inte rökigt, säger Stenson till Svensk Golf.

Franska bubblor var alltså den dryck som svensken valde att fylla det ikoniska silverkruset med och unnade både sig själv men inte minst gästerna en klunk.

– Det är en otrolig stolthet. För alla som har varit med och slitit och hjälp en på vägen och supportat. Det är för mer än bara en själv som man vinner en sådan här seger, säger Stenson och signerar ytterligare en hålflagga till en glad vän.

Vid ett bord sitter Göran Zachrisson och njuter. Det syns på honom att han fortfarande är rörd, vilket alla som lyssnade på söndagens sändning märkte på sluthålen.

– Jag vet ju hur mycket det här betyder för Henrik. Hur mycket han har jobbat för det. Det här är stort, säger Zachrisson.

Ett bord längre bort sitter Stensons caddie, Gareth Lord. Tidigare på kvällen, strax innan segerceremonin fick han frågan om vad han skulle unna sig nu – efter tourfinalen i Dubai 2013 blev det ju röd Ferrari.

– Näe, jag har en fästmö nu, svarar engelsmannen och skrattar.

Något han däremot blir tvungen att sluta unna sig framöver är fler cigaretter, vilket Stenson förklarar.

– Båten har jag lovat bort vid majorvinst, den ska en polare få. Och caddien ska sluta röka. Han har rökförbud efter midnatt. Det var ett bet för 18 månader sen med en av hans kompisar i Tampa. Jag sa att om vi vinner en major så ska han sluta röka. Jag har ju hållit min del av dealen, nu är det upp till bevis för honom, säger Stenson till Svensk Golf med ett brett leende.

Samtidigt som klockan närmar sig tolvslaget tänder Lord ännu en cigarett, lutar sig tillbaka i stolen bredvid sin fästmö och bara njuter.

Men ingen njuter mer än Henrik själv.

EXKLUSIVT: Så firade Stenson – fyllde upp The Claret Jug
Fyll på Henrik! //Foto: Christer Höglund

Har det börjat sjunka in?
– (paus) Jag menar, det är fantastiskt stort att få ha sitt namn ihop med alla de bästa som spelat det här spelet. Levande som döda. Det är grymt. Jag har väntat länge på att få en sån här pojkdröm att gå i uppfyllelse, säger han och fattar pokalen med vänsterhanden och sneglar på namnen som är inristade bredvid hans eget.

Som en idrottsintresserad person, hur placerar du in den här segern i en större sportkontext?
– Jag ser ju hellre att någon annan tycker till om det kanske, men det är klart att detta är ju liksom vårat Wimbledon. Tennisen har sina Grand Slams, vi har våra majors. Så det är bara se till att plocka fyra till sådana här så är jag ikapp Björn (Borg), skrattar Stenson.

Vad kommer Kalle, Lisa och Alice (Henrik och Emmas tre barn) att säga?
– Kalle blir alltid j-kligt exalterad över pokaler. Så han hade också en tung period när pappa inte fick med sig några hem. Han var rätt nöjd med hur den såg ut efter BMW (International Open, som Stenson vann för tre veckor sen).

Men den här gillar han bättre va?
– Det tror jag. Han förstår nog vad den betyder när han är lite större.

Festen fortsätter runtom i lokalen. En avslappnad Stenson bjuder på lite småspex med pokalen och i reaktion på reprisbilderna från tv-skärmarna, men in på småtimmarna kommer firandet inte att fortsätta – den här kvällen i alla fall.

– 0700 är det avgång ner till Zürich. Så vi blir nog inte så långrandiga nu. Vi måste packa, det är uppstigning klockan sex och sen är det fullt schema imorgon på Sergio Garcias välgörenhetsdag i Schweiz. Det är ett grymt startfält där nere – Jordan (Spieth), Rory (McIlroy), Adam Scott, Sergio och jag är där, säger han.

På tisdag morgon flyger sen Stenson hem till Sverige för en sista glimt av den svenska sommaren, innan det bär av till Springfield, New Jersey, där nästa major – PGA Championship – avgörs på Baltusrol Golf Club.

Då, precis som alla gånger framåt i karriären, kommer 40-åringen från Göteborg numera presenteras som “winner of the 2016 Open Championship, Henrik Stenson”.


Text: Oskar Åsgård • 2016-07-18
BloggHenrik StensonThe OpenTournytt
Scroll to Top