5de472c0bd880

Blogg

”Visionen är att stå värd för Ryder Cup”

Nordea Masters är tillbaka på storslagna Bro Hof. Björn Örås är glad över att tävlingen återigen ska spelas på Stadium Course – men hoppas fortfarande på något större.

Text: Olof Åsgård • 2016-05-31 Uppdaterad 2016-05-31
”Visionen är att stå värd för Ryder Cup”

Björn Örås glider in på slottsplanen i en golfbil och stannar till flera gånger för att hälsa på morgonpigga golfare. Han parkerar närmast ingången till slottet, på väg uppför trappan vänder han sig tvärt när en banarbetare påkallar hans uppmärksamhet för ett utlåtande om en ny skylt.

Efter några sekunders tystnad säger Björn Örås att det ser bra ut och fortsätter uppför trappan.

Bro Hofs grundare och ägare har fortfarande ett finger med i allt som händer – trots att 13 år har gått sedan spaden sattes i marken på anläggningen intill Mälaren. Då var visionerna tydliga – här ska Nordea Masters spelas och i framtiden hägrade också drömmar om värdskap för Ryder Cup.

Det blev bara fyra år på Bro Hof, sen sålde Björn Örås Nordea Masters till Lagardère som återinförde rotationen och flyttade tävlingen till PGA National i Skåne. Två år senare är tävlingen tillbaka på Bro Hof igen i början av juni.

– Det ska bli riktigt roligt och banan har aldrig varit i så bra skick som nu. Stadium Course är byggd för det här och det finns ingen bana i världen som är lika bra anpassad för publik, säger Björn Örås.

I höstas förlorade Björn Örås och Bro Hof Slott kampen om värdskapet för 2019 års Solheim Cup. Tävlingen gick till Gleneagles i Skottland till Björn Örås stora besvikelse. Den skotska landskapsregionen lovade 150 miljoner kronor för att garantera evenemanget. Bro Hof Slott fick inget stöd av svenska staten så Björn Örås fick personligen garantera 73 miljoner i det svenska budet. Det räckte inte.

 “Att garantera 73 miljoner själv är ytterst tveksamt”

– Att garantera 73 miljoner själv är ytterst tveksamt från början, men eftersom staten inte var med blev jag tvungen. Jag är såklart besviken att vi inte vann men för touren blev det ett enkelt beslut att fatta. Det blir svårt för lilla Sverige att vinna utan att staten går in som medfinansiär, säger Björn Örås.

Kommer du att söka ett stort evenemang igen? 

– Visionen om att få stå värd för antingen Ryder Cup eller Solheim Cup finns kvar men i dagsläget finns inga konkreta planer och så länge inte staten är villig att hjälpa till tror jag inte att det kommer att gå.

Ända sedan starten har storbygget stött på hinder på vägen och Björn Örås har fått rida ut den ena stormen efter den andra. Den värsta var den nio år långa mark- och miljötvisten med kommunen där länsstyrelsen beslutade att Bro Hof var tvunget att bygga om hål 15 och 16 som gränsar till Mälaren. Björn Örås överklagade och för ett år sedan vann Bro Hof både i Förvaltningsdomstolen och Mark- och miljööverdomstolen. Tvisten tog hårt på Björn Örås.

“Det är i särklass det största bakslaget i hela mitt yrkesliv”

– Det är i särklass det största bakslaget i hela mitt yrkesliv. Det krävde så mycket energi, gjorde mig så frustrerad och orolig och det kostade så mycket pengar. Om vi hade förlorat och behövt bygga om hål 15 som ligger så vackert där nere vet jag inte vad som hänt. Men relationen till Upplands Bro kommun och dess politiker är bra och från min sida handlade det om ett par tjänstemän som totalt hade missförstått sina uppdrag, säger Örås.

Nu har de värsta stormarna lagt sig och Bro Hof med Björn Örås i spetsen blickar framåt. Han utesluter inte att Bro Hof kommer att stå värd för Nordea Masters även i framtiden, men ser också över möjligheterna att anordna andra tävlingar.  

 “Jag äger inte Nordea Masters längre och det kostar väldigt mycket pengar att anordna den”

– Tävlingen kommer att gå på Barsebäck 2017. Efter det vet i varje fall inte jag var den ska hållas men de är alltid välkomna hit. Att rotera mellan olika banor är bra men visst hade det varit roligt att ha en stående tävling här. Men jag äger inte tävlingen Nordea Masters längre och det kostar väldigt mycket pengar att anordna den.

Björn Örås är nöjd med sitt livsverk och är stolt över att både Stadium Course och den “bortglömda” Castle Course uppskattas av besökarna. Målsättningen är att alltid vara en världsklassbana och en klubb där medlemmarna sätts i första rummet, men Bro Hof kommer även i framtiden välkomna en viss del greenfeespel. 

 “Vi var de första som bröt tusen kronors-gränsen för greenfee och i dag kostar det drygt 1 500 kronor”

– Jag ville från början att Bro Hof skulle vara tillgänglig för alla. Vi var de första som bröt tusen kronors-gränsen för greenfee och i dag kostar det drygt 1 500 kronor. Mycket pengar men de allra flesta tycker att de får valuta för pengarna och det känns bra.

Björn Örås brinner för Bro Hof Slott och är glad över att golfvärlden fått upp ögonen för golfbanor i lilla Golfsverige. Men han vill inte ta på sig hela äran.

 “Det har blivit mycket roligare att spela golf i Sverige”

– Bro Hof, Sand, Hills och PGA National har alla tillsammans höjt ribban och visat andra klubbar vad man kan göra. Och de senaste tio åren har i stort sett alla andra 450 banor höjt kvaliteten och det har blivit mycket roligare att spela golf i Sverige, säger Örås.

Ungefär 300 miljoner kronor ur egen ficka – har allt varit värt det?

– Som ekonomisk investering, absolut inte! För personlig del och att banorna och slottet blivit så bra, ja. Jag är inte den som blickar bakåt, bara framåt. Förra året gjorde vi faktiskt en vinst på 3 miljoner efter alla avskrivningar, med den takten tar det ungefär 100 år innan det här blir en lönsam affär.


Text: Olof Åsgård • 2016-05-31
BloggBro HofNordea Masters
Scroll to Top