The Masters – Final Round

Blogg

Därför är Augustas hål 12 så svårt

I hjärtat av Amen Corner finns Augusta Nationals berömda hål 12. Det korta par 3-hålet har ställt till det för många spelare genom åren. Nu finns det forskning som visar varför.

Text: Jesper Johansson • 2016-04-06 Uppdaterad 2016-04-06

I veckan spelas US Masters på Augusta National i Georgia, USA. Världens bästa golfare kommer att göra upp om årets första major men för att vinna måste man kunna mästra den svåra banan.

Och vinden.

Hål 12 på Augusta National är ett par 3-hål som ställt till det för många golfare under åren. Anledningen är den turbulenta vinden.

På det drygt 140 meter långa hålet har studien “Golf in the wind: Exploring the effect of wind on the accuracy of golf shots” gjorts och resultaten är häpnadsväckande.

Studien är gjord av Rajat Mittal, en ingenjörsprofessor på John Hopkins University.

Därför är Augustas hål 12 så svårt
En studie från John Hopkins University har analyserat vinden på Augusta Nationals hål 12.

Studien visar att kasta upp några grässtrån på tee inte kommer att hjälpa att visa varifrån vinden kommer.
– Inte baserat på vår analys. Vi testade faktiskt två saker. Korrelationen av hur vinden på utslagsplatsen upplevdes av golfaren när spelaren kastade upp gräs på tee och när spelaren faktiskt slog. Det var en väldigt liten korrelation däremellan, säger Rajat Mittal till Golf.com

Anledningen till att det är så svårt att bedöma hur bollen kommer att flyga har med de nästan 30 meter höga träden runt hålet att göra. Genom att göra en datoranalys har Mittal lyckats få fram resultat på hur olika vindhastigheter och vinklar påverkar bollbanan.
– Vi använde oss av åtta olika vindriktningar och fyra olika vindhastigheter under simulationerna.

Därför är Augustas hål 12 så svårt
Så här såg resultaten ut när vinden var 8 m/s.

Vad testerna visade var att vind från nordväst och sydväst var de mest problematiska för golfarna. De skapade den största variationen av slutresultatet. Medvind, däremot, var lättast att förutspå ett slutresultat ifrån.
– Att titta på hur trädtopparna rör sig eller den elfte flaggan kommer inte att hjälpa, säger Mittal och fortsätter:
– Träden kan ge spelaren en känsla av den huvudsakliga vinden men inte av virvelvindarna runt hål 12. Faktum är att vinden kan vara i helt motsatt riktning.

Jordan Spieth vet hur svårt Golden Bell, som hål 12 är döpt till, kan vara. Under det avslutande varvet 2016 ledde amerikanen fram till det luriga hålet. 
Där slog han två bollar i vattnet, och fick till slut nöja sig med en delad andraplats i tävlingen. Hur det går i år för amerikanen återstår är oklart.

Men vad som är säkert är att han inte vill uppleva samma sak i år:


Text: Jesper Johansson • 2016-04-06
BloggAugusta NationalJordan SpiethPGA TourTournyttUS Masters
Scroll to Top