5de5b302c0f67

Pettersen: ”Hade gjort likadant om det hände igen”

USA vann Solheim Cup efter en drömvändning. Men det mesta av eftersnacket handlade om den kontroversiella situation som uppstod när Alison Lee felaktigt trodde att hon fått en putt och plockade upp bollen.

Text: CM Hellsten • 2015-09-20 Uppdaterad 2015-09-20
Pettersen:
Domaren går fram till Brittany Lincicome och Alison Lee och förklarar att Europa vunnit hålet.
Pettersen:
Suzann Pettersen visar för Fanny Sunesson, Annika Sörenstam och Carin Koch hur lång Alison Lees putt var. //Foto: Gettty Images

Matchen mellan Suzann Pettersen/Charley Hull och Alison Lee/Brittany Lincicome hettade till på hål 17.

Pettersen missade birdieputten och det blev par för Europa.

Då hade Lee chansen att avgöra.

Hon missade och förutsatte att hon fick den korta returen och plockade upp bollen. Hull stod bredvid och började gå bort från greenen.

Då påpekade Pettersen för domaren att varken hon eller Hull hade skänkt putten, domaren gick sedan fram till Lee och förklarade att Europa aldrig skänkte Lees putt och informerade henne om att Europa därmed vunnit hålet och var 1 upp.

Europa vann till slut matchen och hade 10-6 inför singlarna.

  ”Det här motiverar oss…”

Alison Lee fick kämpa för att hålla tillbaka tårarna efter matchen och tröstades av Juli Inkster och sina lagkamrater och Stacy Lewis hördes säga:

– Det här motiverar oss…

Sedan samlades Europalaget alldeles intill 18:e och Carin Koch, Annika Sörenstam och Fanny Suneson började prata med Suzann Pettersen.

TV-kameran stod alldeles intill och kablade ut hela diskussionen som genomfördes på svenska.

Pettersen tyckte att hon bara följde reglerna.

Koch menade då att de hade kunnat vara schysta och gett USA putten.

Pettersen undrade då om USA skulle ha gjort så.

Annika Sörenstam sa då att hon höll med Pettersen men att man ibland får ta konsekvenserna och att Pettersen skulle se ut som en stjärna om hon ändrade beslutet.

Då flikade Carin Koch in att det var försent att göra något åt hål 17 eftersom matchen var över men att de skulle kunna ge USA hål 18 istället.

Intill stod 19-åriga spelkamraten Charley Hull och tårar föll från hennes kind. Hon verkade inte riktigt ha förstått vad som hänt och tröstades av andra spelare och vice-kapten Maria McBride.

När den heta diskussionen inom Team Europa var över så bad de engelska kommentatorerna om ursäkt för att de kablat ut en konversation på ett för dem främmande språk.

  ”Hon gjorde ett misstag och det är väldigt olyckligt”

Ungefär samtidigt som singelspelet inleddes kom det ett pressmeddelande med snabba citat av Carin Koch angående morgondagens dramatik.

Så här löd den konversationen:

– Vi stod så långt bort och kunde inte se hur lång putten var men Suzann och Charley ville inte ge putten eftersom returen blev lite för lång.

Förstår du amerikanskornas reaktion?

– Vi känner alla för Alison Lee. Hon gjorde ett misstag och det är väldigt olyckligt. Vi vill inte att sådana saker sker. Vi hade ett regelmöte där det påpekades att man måste vara väldigt tydlig med att man skänker puttar. Alison gjorde ett misstag och bröt mot golfens regler.

Är det här enligt Solheim Cup-andan?

– Regler är regler. Du måste följa reglerna.

Efter att USA senare på eftermiddagen säkrat totalsegern med minsta möjliga marginal intervjuades Alison Lee i tv:s direktsändning.

Då sa hon så här:

– I morse på 17:e hålet var det en väldigt tight match. Det hade varit en viktig poäng inför singlarna. Men Suzann gjorde det som hon behövde göra och jag respekterar henne definitivt som person. Jag har alltid sett upp till henne och alla hennes framgångar i karriären. I slutet av dagen så visade det sig att just det där spelade någon roll.

  ”Osportsligt uppträdande”

Morgan Pressel var inte lika diplomatisk som Alison Lee.

Efter sin singelseger sa hon så här:

– Jag var ju inte där ute i morse men hörde talas om det. Det tände verkligen mig inför sista matchen. Det som inträffade var ganska sorgligt och olyckligt. Charley (Hull) var ju också ganska upprörd, förmodligen för att hon visste vad som hade hänt. Sånt här ska ju inte hända i Solheim Cup. Vi ska inte syssla med sånt. Det har ju varit en hel del kontroverser de senaste dagarna, dessvärre handlade det om osportsligt uppträdande den här gången.

Morgan Pressel fick frågan om hur hon tror att det incidenten kommer att påverka Pettersen i vardagen på LPGA Tour i USA?

– Du måste fråga fansen…. Suzann är alltid en tagg på amerikanerna som en offentlig person. Men man kan vara det med klass och man kan vara det utan klass.

Även Anna Nordqvist kommenterade händelsen efter sin singeltriumf: 

– Det som hände, hände. Vi har ju tidigare i veckan pratat om att man måste vara väldigt tydlig när man skänker puttar och innan man plockar upp bollen. Så alla känner till reglerna.

  ”Om det hände igen så hade jag gjort likadant”

När Suzann Pettersen efter avslutningsceremonin kom in på presskonferensen fick hon givetvis ge sin syn på saken:

– Jag har förmodligen fler följare på twitter nu än när jag slog ut i morse… Det som hände på 17:e var olyckligt och jag vill inte att det ska överskugga det här underbara evenemanget. Det var väldigt tydligt att jag och Charley ville se den där putten. Jag ville se Alison putta och om det hände igen så hade jag gjort likadant. Jag lider med Alison, men å andra sidan så spelade USA ut oss på eftermiddagen så det är bara att lyfta på hatten för en fantastisk come back. Jag respekterar amerikanarna och vi alla respekterar spelet.

Det såg ut som att spelkamraten Charley Hull lämnade greenen vilket antydde att Europa hade skänkt putten.

Hull förklarade efteråt:

– Jag var på väg att gå över till Suzann för att diskutera huruvida vi skulle skänka putten eller inte. Sedan vände jag mig om och då hade Alison redan plockat upp bollen. 


Text: CM Hellsten • 2015-09-20
BloggAlison LeeAnnika SörenstamCarin KochSolheim CupSuzann PettersenTävlingarTournytt
Rulla till toppen