The Solheim Cup – Day Three

Blogg

Solheim Cup – en solskenshistoria

I begynnelsen fick Solheim Cup knappt någon uppmärksamhet. Nu har evenemanget utvecklats till världens mest prestigefyllda lagmatch på damsidan.

Text: Martin Strömberg • 2015-09-14 Uppdaterad 2015-09-14

Reportaget publicerades ursprungligen 2015 i Svensk Golf.

När USA besegrade Europa på vackra Lake Nona i den allra första matchen 1990 utspelades hela matchturneringen i nästan total medieskugga. Och endast de närmast inblandade var där för att följa spelet.

Om vi hoppar fram tretton år i tiden då Solheim Cup arrangeras på Barsebäck inför ungefär 100 000 åskådare med en arrangörsstab i storleksordningen 1000 personer är förändringen monumental.

Karsten Solheims vision om ett Ryder Cup för damer har i sanning blivit en egen kraft och jämförelsen med herrarnas version är inte längre relevant; Solheim Cup har sedan länge förtjänat sin egen existens.

Det är ingen överdrift att säga att Sverige haft en avgörande betydelse i den positiva utvecklingen.

Sammanlagt har vi haft 57 platser i de 16 europeiska lagen fördelat på tolv olika spelare, vilket är flest av alla länder. Vi har arrangerat två av de absolut mest lyckade Solheim-tävlingarna; 2003 på Barsebäck och 2007 i Halmstad och vi har haft fyra olika svenska kaptener i totalt fem matcher.

För golfintresserade finns naturligtvis en uppsjö av oförglömliga svenska ögonblick i Solheim Cup.

De två färskaste är möjligen Caroline Hedwalls fantastiska 2013 där hon blev historisk genom att spela in maximala fem poäng som första spelare någonsin, och Anna Nordqvists otroliga matchvinnande hole-in-one, i sällskap av Hedwall under andra dagens foursomespel. Båda under matchen i Colorado 2013 då det europeiska laget vann övertygande med 18-10.

Men det finns många andra svenska stora minnen, som när årets kapten Carin Koch avgjorde matchen år 2000 med sin putt mot Michelle Redman i halvmörkret på Loch Lomonds 17:e green.

Annika Sörenstam har såklart spelat en huvudroll i nästan varenda en av de åtta matcher hon hann spela. Hon tog totalt 24 poäng och bara engelskan Laura Davies är bättre med sina 25 poäng. I det sammanhanget ska man också räkna in i bedömningen att Davies varit med vid fyra tillfällen fler än svenskan.

Alla Annikas poäng till trots är ett av de kanske starkaste ögonblicken i Solheims historia när hon tvingades spela om sin sänkta chip på Loch Lomonds 13:e, sedan amerikanskorna Hurst och Robbins återkallat slaget, och menat att det egentligen var deras tur att spela då deras boll låg närmare hålet.

Annika hålade nästan chippen andra gången också men det man främst minns är hennes tårar och uppenbara besvikelse över det osportsliga – men inom ramarna för spelet tillåtna – uppförandet amerikanskorna visade.

USA vann visserligen hålet och den specifika matchen med 2/1, men Europa tog totalsegern i matchen. Händelsen bidrog definitivt till att stärka rivaliteten mellan lagen och ökade förmodligen också intresset för Solheim Cup som evenemang på båda sidor av Atlanten.

Anna Nordqvist har spelat de senaste tre matcherna och hon beskriver Solheim Cup som något alldeles unikt och kanske det allra största i hennes agenda.

“Det finns ingen känsla som riktigt kan beskriva när man går upp till första tee under ett Solheim Cup”

– Det finns ingen känsla som riktigt kan beskriva när man går upp till första tee under ett Solheim Cup och möts av folkets jubel, hejarramsor, applåder och hela den atmosfären. Jag får gåshud när jag tänker på det och det är denna känsla som driver mig så hårt att ta mig in i Solheim Cup-laget. Att få äran att representera Europa är otroligt stort.

Solheim Cup – en solskenshistoria
Norskan Suzann Pettersen firar på Barsebäck 2003.

De två Solheim Cup som arrangerats i Sverige ger naturligtvis svallvågor i form av rekryteringseffekter och pr som är svåra att uppskatta. Men det är bara att lyssna på Anna Nordqvists ord om varför hon själv har byggt sådana starka känslor kring tävlingen och den prestige som finns mellan Europa och USA.
– Som åskådare när jag var nere med familjen på Barsebäck 2003 och kollade på plats när Europa slog USA på hemmaplan. Jag kommer ihåg den fantastiska atmosfären och att det var tre, fyra rader med folk längs varje hål. Att jag drygt tio år senare fått äran att spela i tre Solheim cup-lag innanför repen känns faktiskt snudd på overkligt.

I sina fem Solheim Cup har Anna själv hunnit göra stort avtryck och när hon inför 2015 års tävlingen listade sina egna största minnen innanför repen kastas man tillbaks till bilderna från de senaste årens tävlingar.
– Mina bästa ögonblick i Solheim cup var när jag fick spela med Suzann Pettersen som rookie i Chicago 2009 i på lördag eftermiddag, och dessutom sätta den avgörande birdieputten på 18:e hålet i den matchen. Jag hade vuxit upp och sett upp till Suzann och sett henne spela med Annika på Barsebäck 2003, så det var otroligt stort att få spela en match tillsammans med henne. Sedan är det klart att tillsammans med Hedwall få göra Hole-in-one på näst sista hålet under lördagens foursome i Colorado 2013 för att vinna matchen, var ganska stort det också.

2015 spelades Solheim Cup på St. Leon Rot Golf Club strax söder om tyska Heidelberg.
USA vann efter en drömvändning.
Det mesta av eftersnacket handlade om den kontroversiella situation som uppstod när Alison Lee felaktigt trodde att hon fått en putt av Suzann Pettersen och plockade upp bollen.
När segerlaget landat på amerikansk mark igen hyllades de av president Barack Obama.

Svensk Golf Podcast: Helen Alfredsson om Solheim Cup

2017 var det Des Moines Golf & Country Club i amerikanska delstaten Iowa som stod som värd för lagmatchen. Annika Sörenstam var kapten för Europa där Anna Nordqvist och Madelene Sagström glänste, men det räckte ändå inte mot hemmalaget som vann med 16,5–11,5. 
2017 skulle Suzann Pettersen spela för Europa där Catriona Matthew var vice-kapten, men dagarna före blev norskan skadad och bytte helt enkelt plats och roll med skotskan.

2019 är Catriona Matthew kapten och valde att ge Suzann Pettersen ett wild card trots att hon bara hade spelat två tävlingar sedan 2017 och var rankad 644 i världen vid uttagningstillfället. Text: Martin Strömberg • 2015-09-14
BloggSolheim CupTävlingarTournytt
Scroll to Top