Foto: Haparanda GK

Golfbanor som spelas i två olika länder

Golf har inga gränser. Åtminstone inte på de här banorna.

Text: Svensk Golf • 2023-03-17 Uppdaterad 2023-03-17

Att en golfbana korsar landskapsgränser och framförallt landsgränser är ovanligt och handlar såklart om ägarförhållandena. Men när samarbeten över gränser kommer till stånd kan det leda till unika golfupplevelser. Som i Haparanda och Torneå där du slicear och hookar dig fram och tillbaka mellan två tidszoner.

Foto: Haparanda GK

Tornio Haparanda Golf

Klassisk bana där du spelar elva hål i Sverige och sju i Finland. På hål 6, slår du ut vid ett klockslag och bollen landar en timme senare på grund av de olika tidszonerna. En bana och upplevelse som bör bockas av innan klubborna ställs i garaget för gott. 

Foto: Llanymynech via Facebook

Llanymynech GC

Här spelar du 15 hål i Wales och tre i England. På fyran slår du ut i Wales och sänker sedan parputten på engelsk mark. Precis som för Tornio Haparanda uppstod problem på Llanymynech under pandemin. Walesare fick spela på sin sida och engelsmän på sin. Ibland bröts reglerna och när Wales lättade på restriktionerna före England så förstod inte Walesarna varför de inte fick spela hålen på engelska sidan.

Foto: International Golf Maastricht via Facebook

International Golf Maastricht

Du börjar med sju hål i Nederländerna, följt av fem till i Belgien. Sedan vänder du tillbaka och avslutar med sex hål i Nederländerna. Före ronden värmer du upp på rangen där du slår slag från en matta i Nederländerna där bollarna sedan flyger in i Belgien och beroende på riktning landar i någon av de två länderna. Höger – Nederländerna, vänster – Belgien. 

Foto: Aroostook Valley Country Club via Facebook

Aroostook Valley Country Club

En amerikansk golfklubb i Maine där all golf och klubbverksamhet ligger på kanadensiskt territorium. Endast utslaget på hål 9 samt parkeringen ligger i USA. Trots att hela banan ligger i Kanada finns det stor risk på en handfull hål att du slår snett och över landsgränsen in i USA.   


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2023-03-17
Banor och resorBanor och resorHaparanda GK
Rulla till toppen