Norrskenet var svagt till en början, men ju längre kvällen led, desto starkare blev det. Bild: Jacob Sjöman

Banor och resor

Storyn bakom årets fräckaste golfbild

Mitt i natten på Lofoten Links. Vackert blev det – och en viral succé. "Ett minne för livet", säger fotografen Jacob Sjöman.

Text: Bo Hansson • 2022-10-05 Uppdaterad 2022-10-05

Lofoten Links i nordvästra Norge är en golfbana som finns med på mångas bucket list.
Banan ligger vid Hov på Gimsøy precis i kanten av Norska Havet.
Hela banan är omgiven av hav och majestätiska berg. En naturupplevelse av stora mått och allra spektakulärast är kanske hål 2.
Tvåan är ett par 3-hål, 134 meter från tee 55, som går ”rätt ut i havet” där det gäller att träffa en green vars sidor och bakkant vaktas av stenar och klippor. Bakom det – hundra mil vatten och sedan Grönland.
Tee ligger högt upp, utsikten är betagande, slaget skräckinjagande. Här ska man slå rätt in i vinden och hoppas på det bästa.

Natten till 20 september tog fotografen Jacob Sjöman bilden ovan där tränaren Max Persson slår en självlysande boll på Lofoten Links andra hål. Klockan är 00.41.
– Vi gick ut till hålet vid halv nio på kvällen. Jag hade med mig en massa ficklampor och lysrör och sådana saker. Och så hade vi självlysande bollar. Det var mörkt ute men vi hade tur att ha aktivt norrsken. Jag fick höra efteråt att i och med att vi höll på ganska mycket med lampor så var det flera stycken som hade ringt till banägaren Frode Hov och frågat om det var en båt som gått på grund där ute, säger Jacob Sjöman.

Hur många bollar slog ni innan ni var nöjda?
– Max Persson och en kille som heter Alex Söderling slog bollar. Under hela kvällen skulle jag tro att de slog 30–40 slag. Kameran registrerar ju det som är ljus i bilder. Bilden när Max slår är exponerad i tjugo sekunder. Det är lagom för han hinner slå sitt slag och man hinner se var bollen landar.

Han måste ha stått still länge efter slaget då?
– Ja, det krävs ju, så att man får ljuset som lyser bakom honom så att säga. Det formar ju en slags silhuett och det är därför han är lite suddig. Det är inte så lätt att stå still i tjugo sekunder. Ha ha.

Jacob Sjöman har varit på Lofoten en gång tidigare men den gången blev det bara ett kort besök på sexton timmar.
– Jag ville gärna åka tillbaka och nu var vi inbjudna av Frode. Så då tog jag med mig Max och Alex och åkte upp. Normalt så fotar man ju golfbanor, i alla fall jag, tidiga morgnar då ljuset står lågt men eftersom det är norrsken däruppe så hade jag en idé om att vi tar med oss självlysande bollar och försöker göra något annorlunda. Det är verkligen ett minne för livet.

Vad var planen med just den här bilden?
– Jag hade egentligen ingen plan. Jag tänkte att jag lägger ut den på Linkedin till att börja med och sedan la jag ut den på Instagram. Nu är jag ganska säker på att den visats över en miljon gånger. Golf Digest har ju postat den med en massa likes och Twitter och Facebook. På Linkedin, som är ganska begränsat, såg jag att det var 140 000 som har sett den.

Faktum är att han missar green?
– Ja, exakt. Jag har fått ganska många kommentarer på det. Bra bild, men dåligt golfslag. Han har missat greenen men bollen ligger framför, det är ju stenar och annat på andra ställen. Så han kanske hade kunnat chippa in den för ett par eller en bogey, skrattar Jacob Sjöman.

Lofoten Links har säsong från början av maj till mitten av oktober. Från mitten av maj till slutet av juli kan man spela dygnet runt. I sällskap av midnattssolen.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Hansson • 2022-10-05
Banor och resorBanorBanor & resorJacob SjömanLofoten LinksNorrsken
Scroll to Top