Hål 12, Golden Bell, Augusta National har en självklar plats på den här listan. Foto: Getty Images

Världens 10 kändaste golfhål… och några svenska

Från Road hole till Golden Bell via ett par ö-greener och publikhav.

Text: Svensk Golf • 2022-03-30 Uppdaterad 2022-03-30

De flesta av golfhålen på den här listan har hamnat här på grund av sin visuella framtoning och förmågan att skapa briljant golfdramatik i tv-rutan. Andra har något element som gör hålet unikt. Vissa av dem kan spelas för en duktig greenfee-peng. Andra är orubbligt stängda för de flesta av oss och förblir en avlägsen dröm.

Foto: Getty Images

Hål 17, Road Hole, St Andrews Old Course, Skottland

Par 4

Ett av de svåraste hålen på banan är detta par 4, där greenområdet inte lämnar stort förhandlingsutrymme för mindre lyckade inspel. Men snittscoren hamnar i skymundan av utslaget där du måste snedda över hotellet till höger. Beroende på skruv och dagsform kommer din caddie (ja, vi råder dig att ha caddie när du spelar Old Course) säga åt dig vilken bokstav eller takpanna du ska sikta på. 

Foto: Getty Images

Hål 18, Home, Carnoustie, Skottland

Par 4

Avslutningen på Carnoustie är bland det tuffaste du kan stöta på inom golfen. Och även om du har klarat 16 och 17 med hedern i behåll väntar ett monster. Hål 18 blev känt utanför golfvärlden när Jean Van de Velde tappade sin treslagsledning i The Open 1999 och klev ner i Barry Burn i hopp om att kunna slå bollen från botten.   

Foto: Facebook

Hål 14, Cour d’Alene, USA

Par 3

Det finns ö-greener och sen finns det detta speciella par 3-hål i Idaho. Här är greenen uppbyggd på pontoner i sjön dit spelarna kryssas ut med båt för att kunna avsluta hålet. 

Foto: Getty Images

Hål 7, Pebble Beach Golf Links, USA

Par 3

Obligatoriskt fototillfälle för alla som betalat monstergreenfeen. Sjuan är förrädiskt kort där vinden dikterar villkoren och bestämmer i fall det är wedge eller långt järn som finns i handen. Och har du otur står flaggan knepigt i närheten av något av hörnen. Greenträff är bra här. 

Foto: Getty Images

Hål 12, Golden Bell, Augusta National, USA

Par 3

Varje år står proffsen och försöker läsa vinden och varje år är det många av dem som misslyckas. Alla som tittar på TV utbrister ”Hur svårt kan det vara!?”. De som varit på plats och sett hur greenen visuellt krymper från tee kan bekräfta att det kan bli precis hur svårt som helst. 

Foto: Getty Images

Hål 17, TPC Sawgrass, USA

Par 3

Världens kändaste ö-green där vind, underlag och nerver kan ställa till det rejält. Att greenen sedan har rejäla unduleringar gör puttningen till ett bekymmer och platåerna som sällan syns i TV-rutan kan dessutom diktera villkoren vid utslaget då mitten av green kan ge okontrollerbar backspinn vid mjuka förhållanden och okontrollerbara studsar vid hårda. 

Foto: Getty Images

Hål 8, Postage Stamp, Royal Troon, Skottland

Par 3

Den långsmala greenen huserar på en liten hylla, inte så långt från tee men det ställs höga krav på precision vid utslaget – som kan vara en delikat wedge eller ett kortare järn. Lite sned, kort eller lång och du kommer missa green och mycket arbete kvarstår innan du kan gå vidare till nästa tee. 

Foto: Getty Images

Hål 16, TPC Scottsdale, USA

Par 3

Alla hål på den här listan sticker ut designmässigt eller visuellt. Inte det här. Hålet i sig är ganska intetsägande, närmast tråkigt. Men läktarna som byggs upp inför årliga PGA Tour-stoppet ger hålet en partydimension utan dess like. Mäktigt, enligt vissa. Motbjudande, enligt andra. Oavsett, ett golfhål som lämnar få oberörda. 

Foto: Getty Images

Hål 16, Cypress Point, USA

Par 3

”Inte slice!… eller hook!”
Om du mot förmodan (extremt privat bana) skulle spela detta hål gäller det att slå rakt från tee. Hålet har kallats ”största utmaningen i golf” där Stilla havet i allra högsta grad är med i spel.  

Foto: Getty Images

Hål 10, Riviera CC, USA

Par 4

Korta par 4-hål som proffsen kan nå på ett slag brukar väcka stort intresse hos tv-publiken. Inte minst tian på Riviera där den snedställda greenen som omgärdas av bunkrar kan bjuda på stor underhållning och enorma svårigheter för proffsen. Vissa väljer att gå för det, andra spelar konservativt och lägger upp sig kort. Oavsett taktik kan det sluta i triumf eller katastrof.  

… och några svenska:

Hål 17, Barsebäck Ocean Course, Skåne. Foto: Mickael Tannus

Hål 17, Bro Hof Slott Stadium Course, Stockholm. Foto: Getty Images

Hål 7, Falsterbo GK, Skåne. Foto: Mickael Tannus

Hål 6, Visby GK, Gotland. Foto: Jacob Sjöman

Hål 16, Rya GK, Skåne. Foto: Mickael Tannus


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Svensk Golf • 2022-03-30
Banor och resorAugusta NationalBanor och resorBarsebäck G&CCBro HofCarnoustieCypress PointFalsterbo GKGolflistaPebble Beach Golf LinksRiviera CCRoyal Troon GCRya GKSkottlandSt Andrews LinksTPC SawgrassTPC ScottsdaleUSAVisby GK
Rulla till toppen