Borgo de Luce I Monasteri GC på Sicilien. Bild: Easton Golf

Banor och resor

Golfresor heta igen: “Bästa veckan på fem år”

Sverige tar bort restriktionerna – och golfresebokningarna exploderar.

Text: Bo Steffensen • 2022-02-08 Uppdaterad 2022-02-08

Efter två år av covid 19-restriktioner har Europa börjat öppna sig igen och på onsdag den 9 februari tas de flesta pandemirestriktioner bort i Sverige. Samhället börjar återgå till det normala.
Beskedet från den svenska regeringen kom förra veckan – och det har satt fart på bokningar av golfresor.
– Det som kommuniceras från svenska myndigheter och regeringen är det som sätter tonen i tankarna hos människor som går omkring och funderar på om de ska resa eller inte. Det påverkar mycket mer än vad som händer i utlandet, säger Mattias Wistrand, vd på golfresebolaget Easton Golf.

Hur mycket har bokningarna ökat?
– Vi är väldigt säsongsberoende, men om vi säger att vi inte bokade någonting i december på grund av omikron så bokades det kanske 30 procent av normal nivå fram till onsdag förra veckan och nu ligger vi på 120 procent. Försäljningsmässigt är förra veckan den bästa på fem år för oss.
– I september, när man tog bort restriktioner senast, så såg vi på dagen hur efterfrågan stack iväg på  höstresor. Vi ser samma mönster nu. I och med omikron var det stiltje och lugnt november, december. Det blev lite bättre ju mer folk lärde sig om omikron men från och med att regeringen gick ut och tog bort restriktionerna så har det exploderat hos oss, säger Mattias Wistrand.

Gäller det främst vår- eller höstresor?
– Mars och april. Folk vill åka med en gång.

Vilka är de populäraste resmålen?
– Det är mest fokus på platser inom EU. Runt Medelhavet, Portugal, Spanien och Italien. Inte så mycket Kanarieöarna eller Förenade arabemiraten och sådana platser. De flesta vill inte åka för långt.

Har ni jobbat fram några nya destinationer under den här ”torkan”?
– Ja, vi har öppnat två nya destinationer i Italien nu under vintern. Vi har Sicilien, en jättefin anläggning utanför Syracusa. Borgo di Luce I Monasteri. Ett gammalt kloster som är ombyggt till ett femstjärnigt hotell med en golfbanan, som byggdes 2012, runt omkring. Det är lite annorlunda. Sedan har vi Riva Toscana med ett nybyggt hotell och en nybyggd golfbana som öppnade nu. Jag förstår att man vill åka till Spanien och Portugal men det är också roligt att kunna krydda med andra resmål, som Italien.

Hur har det sett ut på era destinationer nere i Europa under pandemin?
– Det har varit olika, det har berott så mycket på vad som gällt vid olika tidpunkter. Det har varit väldigt ryckigt. Oktober och november 2021 hade vi kanske 80 procent av normalläget, men från januari till augusti 2021, hade vi inte en enda resenär.

Tänk om det svänger och kommer nya restriktioner?
– Vi vet ju precis vad vi ska göra om det här händer igen. Vi hade tusentals resenärer nere för två år sedan när det började stängas ner. Vi vet vad vi ska göra i så fall, säger Mattias Wistrand.


Golfskolan – se våra instruktionsfilmer:Text: Bo Steffensen • 2022-02-08
Banor och resorBanor och resorBorgo di Luce I MonasteriItalienRiva Toscana
Scroll to Top